NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Politika krvavih ruku

Miša Janketić

      Posle nedavne premijere komada "Prljave ruke" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, protagonista Miša Janketić (Oderer), koji je u ovoj predstavi igrao i pre 35 godina (Igo), razmišlja o sukobu u partiji danas, u odnosu na Sartrove dileme od pre nekoliko decenija:
       "U današnjem višepartijskom sistemu više se uopšte ne postavlja pitanje partijskih dilema. Politika je postala čist posao, veoma okrutan biznis, zbog politike se i bukvalno ubija, a mi kao da i dalje ne vidimo do koje mere su joj ruke prljave i krvave. Nama je politika sve - i kultura, i zdravstvo, i zabava, i sport - navukli smo se na politiku kao volovi."
       Oprobani recept
       Za knjigu "Snovi i senke", Nenad Teofilović (37) dobio je ove godine nagradu "Isidorijana" za najbolje savremeno delo srpske književnosti u žanru proze, koja se dodeljuje svake druge godine. Tim povodom autor za NIN kaže:
       "Stanje u književnosti evropskog kulturnog kruga slično je stanju čitave te civilizacije kojoj i mi pripadamo, a to je stanje vrednosne, moralne i svake druge dezorijentacije. Ta književnost je često visokokultivisana, ali je beživotna i ne bavi se ni jednim od onih večnih pitanja kojih svako ljudsko biće, pre ili kasnije, postane svesno. Knjiga 'Snovi i senke' je reakcija na takvo stanje stvari. Ona ne odbacuje formalna dostignuća savremene književnosti, ali je oštro suprotstavljena njenoj jednostranosti, materijalizmu, relativizovanju svih vrednosti, ali i dosadi koju često izaziva kod čitalaca. Poslužio sam se receptom Isaka Baševisa Singera: 'Književnost treba da se vrati stilu Biblije i Homera: akcija, napetost, mašta - i samo malo mentalne igre'."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu