NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Genom

Jovan Ćirilov

      Sudeći po tome kako je objavljena vest o "mapiranju ljudskog genoma", nije reč o pojmu nedelje, već o pojmu veka ili čak milenijuma, o "najvećem otkriću značajnijem od pronalaska točka ili antibiotika ili o događaju važnijem od spuštanja čoveka na Mesec".
       Genom je skup svih gena u jednom organizmu. Posle dugogodišnjeg timskog rada, dve ekipe američkih i britanskih naučnika pročitale su genom čoveka.
       Reč genom prvi je upotrebio, 1920. godine, nemački genetičar H. Vinkler u svom delu "Širenje i uzrok partenogeneze". Skovao ga je kombinacijom termina gen i hromozom. Reč gen dolazi od grčke reči genos rod, pleme, a hromozom od grčkih reči hroma boja i soma telo.
       Vest su zajednički prokomentarisali predsednik Klinton i premijer Bler. Klinton je rekao da je to "najznačajnija mapa koju je čovek ikada napravio" i da će zahvaljujući njoj, "rak biti samo jedno od nebeskih sazvežđa, a ne kobna bolest".
       To je on rekao na osnovu izveštaja pronalazača koji smatraju da će se iščitavanjem čovekovog genetskog koda pronaći i moći izlečiti ćelije načete kancerom i ostalim smrtonosnim bolestima. Biće to metodom napada na genetske korene bolesti.
       Kao u svim sličnim slučajevima, pojavljuje se tendencija komercijalizacije otkrića, kao i strah od zloupotrebe genetskog inžinjeringa, koji će biti u stanju da stvara nove vrste, dakle, neke ne filmske, već stvarne Frankenštajne.
       Jedan od pronalazača u britanskom timu, oksfordski profesor Ričard Dokins je povodom epohalnog otkrića bio skoro poetičan: "Ovo je jedno od otkrića ljudskog uma koje me, uz Bahovu muziku, Šekspirove sonete i Apolo program, čini ponosnim što sam čovek."
       Baha vam, preko stranica NIN-a ne mogu odsvirati, ali Šekspira mogu citirati. Za kraj, izabrao sam nekoliko stihova iz Devetog soneta, te Šekspirovu slutnju genetske problematike:
       Ako bez poroda budeš, šako praha,
       Oplakivaće te svet, jer on će tada
       Udovica biti i tužiće dovek
       Što obličje svoje ne ostavi svetu,
       A udovi svakoj drugoj - njen će čovek
       Sačuvati dobro svoj lik u detetu.      
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu