NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bez tekile

Pobeda kandidata opozicione Partije nacionalne akcije (PAN) Visentea Foksa na predsedničkim izborima i to baš u trenutku kada je slavio 58. rođendan, ne samo da predstavlja veliki uspeh u životu poznatog biznismena, već i preokret u životu današnjeg Meksika

      Prvog vikenda jula u Meksiku su održani predsednički izbori, ali većina Meksikanaca bila je očajna. Ne zbog pobede Visentea Foksa, kandidata konzervativne Partije nacionalne akcije (PAN) niti zbog najspektakularnije političke promene oličene u porazu najdugovečnije vladavine jedne stranke Institucionalne revolucionarne partije (PRI) na planeti, već zbog "suvog zakona". Od petka pa do ponedeljka bilo je zabranjeno točenje alkohola. Preživeti ceo vikend bez tekile, to je za potomke asteške nacije teško podnošljivo.
       U svoje vreme PRI je kontrolisala sve aspekte života u Meksiku, od radničkih sindikata do biznis klanova, medija i vojske. Osnovana je u vreme nemih filmova i velike recesije (1921) i do pre tri nedelje bila na vlasti, ali za većinu Meksikanaca ona je sinonim za korupciju. "Suviše je moćna da bi preko noći nestala. Ona još ima vlast u 19 meksičkih država i značajno prisustvo u Kongresu", rekao je politički komentator Serhio Sarmiento. Meksiko je podeljen na 31 državu i prestonicu Meksiko Siti.
      
       Krupna promenau sitnom detalju
       Kao i često u životu, nekad se krupna promena prvo izrazi u sitnom detalju. Zbilo se to pre jedanaest godina. Tadašnji predsednik Meksika Karlos Salinas priznao je trijumf PAN i izbor njenog kandidata Ernesta Rufa za guvernera federalne države Severna Donja Kalifornija. Bilo je to prvi put u meksičkoj političkoj istoriji da vladajuća PRI prihvati pobedu jedne opozicione partije u izborima za guvernera.
       U Meksiku je tada, ali i u celoj Latinskoj Americi, pobeda Rufa odjeknula kao prava politička senzacija jer se generalno smatralo da bi ta okolnost mogla da bude uvod i nagoveštaj za buduće smenjivanje na vlasti između PRI i opozicionih partija na svim nivoima države i vlasti.
       Tako je počelo. Onda je pre tri godine prvi put izabran gradonačelnik meksičke prestonice iz redova opozicije. Ranjivost vladajuće partije bila je sve očiglednija.
       Bezmalo su tri generacije Meksikanaca rađane i živele sa partijom koja je dala jednog Lasara Kardenasa, tvorca meksičke nacionalne ekonomije, ali i jednog Porfirija Dijasa zapamćenog po krvavom obračunu sa studentima krajem šezdesetih, da bi tokom sedam decenija neprekidne vladavine PRI rasipala energiju unetu iz revolucije.
       Odmah posle pobede Foksa reagovala je i meksička berza zabeleživši gotovo petoprocentni skok akcija, ohrabrena pobedom uspešnog biznismena koji je najavio "ekonomsko čudo", rast privrede od sedam odsto godišnje, inflaciju ne veću od 2 odsto i otvaranje 1,3 miliona novih radnih mesta svake od šest godina koliko će vladati.
       Meksiko je u ekonomiji drugi po snazi u Latinskoj Americi. Slabiji je jedino od Brazila, ali je zato u prednosti nad ovom i drugim zemljama zbog članstva u Savernoameričkom slobodnom tržištu NAFTA (SAD - Kanada - Meksiko).
       Predsednik Interameričke banke za razvoj Enrike Iglesijas smatra da su trenutno u regionu najbolje pozicije Meksika. Zahvaljujući partnerstvu u slobodnoj trgovinskoj razmeni sa SAD, relativno visokim cenama nafte i sniženju dugoročnih kamata, perspektive Meksika su izuzetno povoljne, smatra Iglesijas.
      
       Državu ću voditi kao biznis
       Evropska komisija je sredinom januara usvojila sporazum o slobodnoj trgovini EU sa Meksikom koji predviđa bescarinsku robnu razmenu. Očekuje se da od 2008. godine industrijski proizvodi budu u potpunosti oslobođeni carine. Meksiko bi, pored Izraela, bio jedina zemlja čija bi preduzeća istovremeno i sa EU i sa SAD mogla da trguju bez carine.
       Prema zvaničnim podacima, u ovom trenutku skoro 80 odsto meksičkog izvoza završava kod severnog suseda. Razmena sa EU pokriva desetak odsto ukupne meksičke trgovine, a sa svim ostalim zemljama oko osam procenata.
       Sporazum o slobodnoj trgovini Meksiko ima već sa Čileom, Kolumbijom, Venecuelom, Bolivijom, Nikaragvom i Kostarikom. U toku su pregovori i sa drugim latinoameričkim državama.
       "Državu ću voditi kao biznis", rekao je novoizabrani predsednik Foks. "To je ono pravo", uklopio bi se u tu njegovu najavu poznati slogan "Koka-Kole", čiji je nekada direktor za Srednju Ameriku bio. Pobeda Visentea baš u trenutku kada je slavio 58. rođendan, ne samo da predstavlja veliki uspeh u životu poznatog biznismena, već i preokret u životu današnjeg Meksika.
       Među prioritete je svrstao borbu protiv korupcije, kriminala, pranja novca i rasturanja droge, rečju svega onoga što se smatralo propustima i gresima duge vladavine PRI.
       Ženskim biračima u Meksiku nije promaklo da novi predsednik ima četvoro dece, ali da je razveden. Za sada, formalno, ulogu prve dame će obavljati njegova najstarija kćerka dvadesetogodišnja Ana Kristina.
      
       SLAVICA GREDO
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu