NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pristrasna istraga

Milivoje Gutović - ubica Boška Peroševića rekao je da je simpatizer SPO-a, SPS-a,SRS-a i DS-a

      (BETA-specijalno za NIN)
      
       Istraga protiv Milivoja Gutovića zvanog Guta, rođenog 1950. godine u Ratkovu, koji se tereti za ubistvo visokog funkcionera SPS-a, predsednika Izvršnog veća Vojvodine Boška Peroševića na Novosadskom sajmu 13. maja, okončana je. Kako je saopštila istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu Zlata Rodić - Knežević okrivljeni je u svom iskazu naveo da je "analizirao rad Boška Peroševića kao predsednika Izvršnog veća Vojvodine i istaknutog člana SPS-a, te da je bio ubeđen da treba da ga ubije što je sasvim svesno i učinio".
       "Okrivljeni sebe smatra protivnikom aktuelnog režima, naveo je da je simpatizer Srpskog pokreta obnove, a izvršenjem ovog dela želeo je da kod građana stvori osećanje lične nesigurnosti i straha. Po iskazu okrivljenog, on je izvršenjem ovog dela želeo da ojača snage mladih ljudi koji se okupljaju oko pokreta 'Otpor', čiji plakati su pronađeni u stanu okrivljenog i za koje okrivljeni nije sporio da pripadaju njemu", piše još u saopštenju.
       Tu su i napomene formalno-pravne prirode: "U toku istražnog postupka, sprovedene su sve istražne radnje naložene zahtevom za sprovođenje istrage, ispitan je okrivljeni, predstavnik oštećenih, svedoci i veštaci. Pošto je istražni postupak okončan, predmet je dostavljen Okružnom javnom tužiocu na dalju nadležnost." Drugim rečima, sledi podizanje optužnice pa suđenje.
      
       Kontradiktornost
       Međutim, tako ne misli Gutovićev branilac, novosadski advokat Dušan Uzelac. Kako je najavio, on će tražiti obnovu istražnog postupka protiv njegovog klijenta, jer je "istraga naprasno završena i nepotpuna je". On je izjavu istražnog sudije ocenio kao "ishitrenu" i dodao da istraga nije potpuna, pošto nije sprovedeno veštačenje putem neuropsihijatra, "što je neophodno u ovako složenim predmetima".
       "Tako je pitanje Gutovićeve uračunljivosti u vremenu izvršenja krivičnog dela ostalo pod velom tajne i zbog toga ću tražiti obnovu istražnog postupka", rekao je Uzelac. I u prvom razgovoru sa ovim novinarom, početkom juna, Uzelac je insistirao na neuropsihijatrijskom veštačenju, pošto je, kako je tada rekao, stanje psihe njegovog klijenta "kritično" a postoje i podaci o istoriji Gutovićevih psihičkih tegoba.
       On potvrđuje kao tačne navode da je Gutović rekao da je bio simpatizer Srpskog pokreta obnove, ali dodaje da se u istražnim spisima nalaze i Gutovićeve reči da je bio simpatizer i SPS-a i Srpske radikalne stranke, pa i Demokratske stranke. Uzelac još dodaje da je njegov klijent samo jedanput bio saslušan, te da su izjave koje je dao bile "u dobroj meri kontradiktorne", pa je "bilo za očekivati da se kontradiktornosti otklone", što nije učinjeno. On, takođe, iznosi primedbu da Gutovićeva izjava u istražnom postupku nije ličila na konačnu, ili na izjavu koja nije podobna da bude korigovana.
      
       Špajz
       "U dobrom uverenju da predstoji neuropsihijatrijsko veštačenje putem ovlašćene ustanove, pripremao sam Gutovića za takvo veštačenje, sa sugestijom da ako sudu nije rekao celokupnu istinu, da je kaže neuropsihijatrima, koji bi mogli da steknu uvid o njegovim stvarnim motivima", kazao je Uzelac. Sudeći po njegovim navodima, u toku istrage učinjena je i procesna greška, koju Uzelac sada ne želi da imenuje, već će to učiniti "kada za to dođe vreme".
       O tretmanu Gutovića u pritvoru ne može se čuti ništa, "Otpor" i SPO su davno demantovali da je bio njihov član (čak je i istraga pokazala da nije, već samo "simpatizer"), a što se tiče onih plakata "Otpora" u njegovom podstanarskom stanu u novosadskom naselju Detelinara, njegova gazdarica je novinarima već ispričala kako je plakate Gutović doneo kada mu je ona tražila "neki papir da prekrije police" (valjda u špajzu).
       Sve ovo je potrebno imati u vidu u ovoj zemlji kratkog pamćenja i mnogih predrasuda. Potrebno je imati u vidu i da u saopštenju istražnog sudije nema ni reči o tome da je Gutovića neko podsticao na zločin, a kamoli da su ga na to podsticali aktivisti "Otpora" Stanko Lazendić i Miloš Gagić, koje od 15. maja traži policija (vidi okvir!), baš u vezi sa ovim slučajem.
      
       DINKO GRUHONjIĆ
      
      
Poternica ili potražnica

Odbor za zaštitu prava čoveka Advokatske komore Vojvodine (AKV) poslednjeg dana juna najavio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije povodom saopštenja od 15. maja u kojem se navodi da je "raspisana poternica za aktivistima 'Otpora' Stankom Lazendićem i Milošem Gagićem", a oni se markiraju kao mogući podstrekači zločina nad Boškom Peroševićem. Predsednik ovog odbora Vladimir Horovic rekao je tada da je na osnovu uverenja opštinskih sudova u Novom Sadu i Bačkoj Palanci a na molbu advokata-zastupnika dokazano da za Lazendićem i Gagićem "ne postoji poternica".
       Na pitanje da li MUP ima ovlašćenja da raspisuje poternice, Horovic je odgovorio da MUP nema ovlašćenja za to, već samo da određena lica "potražuje" takozvanom potražnicom, dok poternicu može da raspiše samo nadležni sud na osnovu zakona o krivičnom postupku.
       Potražnica ili poternica, tek Gagić i Lazendić još uvek su u Republici Srpskoj (od 14. aprila), nepoverljivi prema dopisima opštinskih sudova iz Bačke Palanke i Novog Sada. Lazendić čak tvrdi, pozivajući se na advokate i prijatelje, da na graničnim prelazima sa srbijanske strane stoje njegova i Gagićeva slika sa uputstvom za hapšenje (nešto u stilu: "hapsiti oprezno"). Izgleda da će njih dvojica još (ne)dogledno vreme boraviti u Bosni i, kako Gagić reče, "živeti od pomoći prijatelja, rodbine, 'Otpora', pisati pesme i memoare o životu u egzilu". Ili, kako kaže Lazendić: "Evidentno je da u Srbiji bez obzira da li si kriv ili nisi, završiš u zatvoru, i nikog nije briga za tebe."


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu