NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

BIZNIS 21. VEKA

Uskoro bi na RTS trebalo da se ustali direktan prenos (petak ili subota) po jedne fudbalske utakmice Prve savezne lige

      Ime koje se najčešće vezuje za direktne sportske TV prenose u Jugoslaviji je UFA medija, koja je i jedan od najvećih svetskih medija za prodaju TV prava.
       "Mi nismo predstavništvo već samostalna firma, vezana isključivo za UFA. U Beogradu je zaposleno petoro, a UFA ima svoja predstavništva u još sedam zemalja i zovu se SV-RSA",kaže za NIN Dragoslav Ilić, direktor UFA medije.
       Prodaja reklamnog prostora, kao i prava na prenos mnogobrojnih sportskih događaja, u svetu je biznis broj jedan još od omasovljenja televizije polovinom šezdesetih. Protekle nedelje UFA medija, društvo za promet audio-vizuelnim pravima potpisala je ugovor sa Radio televizijom Srbije o prodaji paketa televizijskih prava za prenose utakmica.
       "Sa RTS smo napravili globalni ugovor do kraja godine (vrednost oko 1,5 milion maraka) da emituju sve sportske događaje na koja imamo prava, reklame imamo po pola, a od prihoda od reklama koliko izvučemo novca. Recimo, fudbalski turnir u Amsterdamu. Mi pravimo ponudu za reklame i koliko uzmemo od reklama, to nam je. Suština dogovora sa RTS je da oni imaju prioritet. Pedeset odsto vrednosti prenosa je u reklamama. Znači, mi dajemo prava, a oni svoje vreme. Od fudbalskih prvenstava ostalo je ono što je BK televizija i ranije imala: engleska i italijanska prva liga po dve utakmice nedeljno. Niko drugi nema prava na te prenose. Ranije je TV Palmi RTS ustupao špansku ligu, ali to više neće raditi, već će je sam emitovati", kaže Ilić.
       RTS će svakog petka ili subote direktno prenositi po jednu fudbalsku utakmicu Prve jugoslovenske lige. U prvom kolu biće direktno prenošena utakmica između "Partizana" i "Obilića". Takođe, RTS ima prava i na sve utakmice engleske, italijanske, španske, nemačke i brazilske prve lige (preko 170 klubova). Prava za četrdesetominutni pregled jugoslovenske prve lige prodata su u Americi i Kanadi za sada nepoznatim TV stanicama.
       O mogućnostima paralelnih prenosa istih utakmica Ilić kaže:
       "UEFA ima pravilo da dok idu utakmice našeg prvenstva ne sme da se prenosi nijedna druga utakmica. U suprotnom Fudbalski savez Jugoslavije upozorava prekršioca. RTS i BK televizija će sasvim sigurno uskladiti programske šeme da utakmice ne prenose istovremeno. Do danas su zabeležena dva ili tri takva slučaja. Ne znam da li UEFA sankcioniše prekršioce, ali se u proteklih nekoliko godina smanjio broj TV stanica koje imaju prava da prenose sportske događaje uopšte. Sve van toga podleže postupcima u našim sudovima. RTS trenutno vodi pregovore sa Evrovizijom oko prodaje prava za letnju Olimpijadu, koja počinje u septembru. Prava za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2002. godine i 2006. godine kupila je neka druga agencija."
       Cene direktnih prenosa fudbalskih i drugih utakmica određuju se prema protivniku i variraju u zavisnosti od važnosti takmičenja. Recimo, ukoliko "Crvena zvezda" igra značajniju utakmicu sa nekim većim klubom, vlasnik prava šalje svim televizijama ponudu za prenos. Cena nije ista za Beograd, Zagreb ili Nemačku. Kako Ilić kaže, ako je cena prenosa za Beograd 50 hiljada nemačkih maraka, za Nemačku je milion. Svaka zemlja ima svoj rejting.
       "Znam da je direktan prenos fudbalske utakmice između 'Partizana' i 'Lacija' pre dve godine za područje Jugoslavije koštao 80 hiljada nemačkih maraka. U proseku, cene prenosa značajnijih utakmica kreću se od 25 do 30 hiljada maraka. Televizije ili mi direktno plaćamo prenos. Ugovor se pravi direktno sa UFA medijom, a mi samo prijavljujemo Evroviziji koja će televizija da prenosi meč. Troškove prenosa pokriva televizija, i to su uglavnom tehnički troškovi", kaže Ilić.
      
       ALEKSANDAR ROKNIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu