NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Optuženi ne mogu pobediti

Šta je Milu Đukanoviću u Nemačkoj rečeno o saveznim izborima u Jugoslaviji

      (Specijalno za NIN iz Berlina)
      
       Mihael Štajner, glavni savetnik kancelara Šredera za spoljnu politiku i jedan od kreatora nemačke politike na Balkanu neposredno nakon razgovora sa Milom Đukanovićem u Berlinu izjavio je za NIN:
       "Mi smo gospodina Đukanovića informisali o razgovorima na Okinavi, na sastanku G-8, i rekli mu da smo veoma zabrinuti zbog ustavnih promena u Jugoslaviji i da savezni izbori, da bi bili priznati od međunarodne zajednice, treba da ispune minimalne preduslove: da su slobodni i pošteni i, razume se, da osobe koje su optužene za ratne zločine od Međunarodnog tribunala u Hagu, ne mogu da budu birane na najviše državne funkcije, ili da čak pobede na izborima. To je za nas neprihvatljivo.
       Međunarodna zajednica mora da ima mogućnosti da efikasno nadzire izbore u Jugoslaviji.
       Ovo su, dakle, preduslovi za izbore, a bez ispunjenja tih preduslova međunarodna zajednica ne može da prizna regularnost izbora.
       Sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusija jasno su izrazili zabrinutost zbog motiva koji su vodili režim u Beogradu da izvrši nedavne ustavne promene. Drugo, kazali smo Đukanoviću da je na Okinavi, takođe, podržan demokratski kurs Crne Gore. I treće, ako se izbori i održe, da oni moraju imati demokratski legitimitet.
       Vi znate da je od velikog interesa za Nemačku da se stvari i u Srbiji i u Crnoj Gori odvijaju demokratski. Nemačka u potpunosti podržava demokratske procese u Crnoj Gori koje sprovode gospodin Đukanović i njegova vlada.
       Mi osećamo da nije naša stvar, stvar međunarodne zajednice, da dajemo neke preporuke, savete, ili čak da naturamo neko rešenje. To mi ne možemo i ne želimo da radimo. Verujem da demokratske snage u Srbiji i demokratska vlada u Crnoj Gori treba sami da odluče koju poziciju i odluku da donesu - da li da sudeluju, ili da ne sudeluju na izborima. Oni sami najbolje mogu da prosude političku situaciju. Ono što mi možemo, to sam već kazao, jeste da naglasimo da osoba koja je osumnjičena za ratne zločine ne može biti pobednik izbora.
       Rusija se u potpunosti složila sa našom pozicijom. Dakle, Putin je na ostrvu Okinavi jasno kazao da podržava demokratske snage u Srbiji i demokratsku vladu Mila Đukanovića. To je potvrdio i svojim potpisom na zajedničkoj izjavi posle samita u Okinavi."
      
       NIKOLA ŽIVKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu