NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Olimpijada i Aboridžini

Do otvaranja Igara u Sidneju ostalo je manje od 50 dana a neki aboridžinski lideri, zbog oduzimanja dece od starosedelaca Petog kontinenta, prete da će masovnim demonstracijama poremetiti tok Olimpijade

      Australijski premijer DŽon Hauard skoro da je zaboravio na skandal koji se nedavno dogodio u parlamentu kada je jedan ministar zbog vulgarnosti izbačen sa sednice, ali zbog dva problema on nema miran san: Olimpijade i Aboridžina (starosedeoci Australije).
       Do otvaranja Olimpijskih igara u Sidneju ostalo je manje od dva meseca (otvaranje je zakazano za 16. septembar) a neki aboridžinski lideri ozbiljno prete da će masovnim demonstracijama poremetiti tok Olimpijade.
       Starosedeocima Petog kontinenta dobrodošao je izveštaj Ujedinjenih nacija od pre nekoliko dana, u kojem se Kanbera kritikuje zbog primene sudskih kazni i tretmana prema starosedocima. Australijske vlasti su odbacile izveštaj UN o ljudskim pravima ocenjujući ga kao mešanje u unutrašnje stvari zemlje.
      
       Poboljšanje stare politike
       "Mi imamo sve razloge da se ponosimo našim zakonima o ljudskim pravima", rekao je australijski državni tužilac Deril Vilijams.
       U izveštaju Komiteta UN kritikuju se zakonske odredbe u pojedinim delovima Australije na osnovu kojih se ponovnim prestupnicima automatski dodeljuje zatvorska kazna, i ističe da je to upereno protiv mladih Aboridžina koji su počinili manja krivična dela.
       Komitet UN apeluje na australijske vlasti da izmene zakonodavstvo, prema kojem je, između 1910. i 1970. godine, oko 100 000 dece Aboridžina odvojeno od roditelja, često i silom, i dato belim australijskim porodicama.
       Prema statističkim podacima, Aboridžini, koji čine 2,3 odsto od 19 miliona stanovnika Australije, u odnosu na Australijance bele rase nalaze se u nepovoljnom položaju kad je reč o zdravstvu, obrazovanju i platama.
       Australijska vlada se, istina, početkom aprila izvinila zajednici Aboridžina zbog toga što je demantovala da postoji sindrom "ukradene generacije" i zbog prethodne vladine politike asimilacije te zajednice nasilnim oduzimanjem dece.
       Napeti odnosi između vlade premijera Hauarda i Aboridžina dostigli su tačku usijanja kad je Kanbera u svom izveštaju opovrgla da je politika oduzimanja dece dovela do sindroma takozvane ukradene generacije. Ministar za pitanja Aboridžina DŽon Heron ocenio je u izveštaju da je oduzeto samo 10 procenata dece i da to ne može da se kvalifikuje kao sindrom "ukradene generacije".
       Kako su naznačili Mik Dotson i Piter Ju, dvojica aboridžinskih lidera, iskustvo ukradene generacije ne može se svesti na matematičku jednačinu. Ministar koji prihvata cifru od 10 procenata zanemaruje suštinu problema. Nijedna aboridžinska porodica i nijedno dete ne bi trebalo da se izloži prisilnom razdvajanju. To je uvreda za nacionalni identitet Aboridžina.
       Za vreme najveće sportske manifestacije i radnici gradskog prevoza najavljivali su štrajk. Ali taj problem nekako je rešen. Direktor privremene uprave puteva i saobraćaja Olimpijskih igara Bat Kristi je izjavio da je sklopljen ugovor sa Udruženjem radnika u gradskom prevozu vredan 9,4 miliona dolara koji garantuje organizatorima da neće biti štrajka za vreme velikog takmičenja.
      
       Matematička jednačina
       Nije, međutim, potpuno rešen problem plana saobraćaja. Tokom 19 dana, koliko traju Igre, kroz metro će prolaziti 419 vozova, što je 95 odsto od voznog parka. Prema proračunima, dnevno će prevoziti skoro milion ljudi i ići će na svakih sedam i po minuta.
       Ukoliko se ne rasproda ostatak ulaznica za Letnje igre organizator će biti u minusu gotovo 84 miliona američkih dolara.
       Australija je najmanji kontinent veličine približno kao SAD, a oko 37.000 kilometara njenih obala zapljuskuju dva okeana. Najveći je svetski izvoznik vune i uglja, takođe i veliki proizvođač boksita, gvozdene rude, olova, cinka, uranijuma. No, njeni prihodi u velikoj meri zavise od svetskog kretanja cena.
       Jedno otkriće - antibebi čaj za muškarce - može da ima globalan značaj. Kontraceptivno sredstvo namenjeno muškarcima zasnovano je na tradicionalnom indonežanskom čaju i otkriveno je nedavno na Univerzitetu u Pertu. Indonežanke ga koriste vekovima, ali su se u savremeno doba okrenule zapadnjačkim metodama. Međutim, niko ne odustaje od tradicionalnog načina zaštite od neželjene trudnoće a to je jedna šoljica čaja od zdrobljenog drveta mango. Naučnici su utvrdili da, ukoliko se redovno koristi šest nedelja, ovaj čaj u potpunosti zaustavlja proizvodnju spermatozoida. LJubavni život nije poremećen a plodnost se vraća kad se prestane s pijenjem čaja. Čudo od kontracepcije će se u vidu leka na tržištu naći tek za nekih pet godina.
       Ali, za australijske zvaničnike čaj je danas u drugom planu, sada su važne Igre.
      
       SLAVICA GREDO


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu