NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Škola lepote

Na Zlatiboru se upravo održava Međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma

      Već i tradicionalni Mefest upravo se ovih dana održava na Zlatiboru. Usred sezone, dok veliki broj gostiju uživa u blagodetima te, možda, i najprijatnije planine u Srbiji. Termin je baš zato i promenjen: proteklih sedam sezona Mefest je bio priređivan krajem avgusta kada njegove zelene staze ipak pomalo opuste. Do izmene je, dakle, došlo u želji da što veći broj turista ima, kao dodatnu zanimaciju, i specifičan filmski festival; s druge strane, jasno, tako nešto samo doprinosi većem publicitetu manifestacije.
      
       Mefest je nastao u vreme najžešće blokade Jugoslavije, 1993. godine, s tim da se od početka do danas uspešno nosio s razbijanjem barijera održavajući u potpunosti svoj međunarodni okvir. Ovog puta je tom osobenom festivalu bilo ponuđeno čak 123 kvalitetna filma iz dvadeset zemalja a odabrana su 73 u konkurenciji za "Zlatni bor" i još niz nagrada. Nije nevažno dodati da sada, recimo, prvi put učestvuju filmovi iz Australije, Lihtenštajna, Hrvatske, Hongkonga i Indije. Čast da otvori 8. Mefest pripala je ipak jednom domaćem ostvarenju, filmu "Čudo pod Šarganom" u režiji Milije Životića i u produkciji ŽTP-a. Umetnički direktor Milan Knežević kaže da taj festival populariše ono što bismo jednom rečju nazvali - lepota. To znači: gradove i predele koje bismo želeli da vidimo, zatim zdrav duh kao preduslov pozitivne energije, najzad i poslednje, mada najvažnije, očuvanu prirodnu sredinu kao bitan temelj boljeg života. "Ono što nas posebno raduje", kaže Knežević, "jeste da je sada više nego ikada pre prisutan značajan broj filmova iz Jugoslavije, čak dvadeset i pet. To samo kazuje da raste interesovanje naših ljudi iz kinematografije za snimanje filmova o turizmu, ekologiji i sportu koji su, inače, u srećnijim i sređenijim državama nešto kao neminovnost, nešto bez čega se ne može a u ime zdravlja nacije. Štaviše, na programu su se našli filmovi koji popularišu nove sportove kao što su trke na kosačicama ili ekstremno ronjenje na dah i tome slično, dakle pomalo bizarni izleti bogatog a radoznalog sveta."
       Naše gledaoce iz razumljivih razloga najviše zanimaju, pre svega, filmovi koji se bave ekološkim problemima. Od vode do hrane i vazduha, ne zna se šta je ovde zagađenije te nas se, otud, to i najpre tiče. U tom smislu bismo izdvojili ostvarenja "Sve, sve, pa još i to" Milivoja Nestorovića, koje tretira problem radijacije posle bombardovanja i "Bombe na hemijske fabrike" Saše Ademika čiji naslov već sve govori. Lepši deo stvarnosti otkrivamo kroz australijski film o Sahari, potom (u kompjuterskoj obradi) magičnu moć Hongkonga, konačno i čarobne pejsaže Kanade, snimljene iz helikoptera, u ostvarenju "Over Canada". S naše strane u tom segmentu je, recimo, film "Durmitor" Svetislava Vučkovića: ne treba ni naglašavati šta on, sa kosmičkom lepotom Crnog jezera, nudi gledaocu.
       Idejni tvorac i direktor Mefesta Gavrilo Azinović za NIN kaže: "Uspeli smo i ovog puta da sačuvamo kontinuitet festivala zahvaljujući velikoj pomoći Ministarstva za kulturu Srbije, kao i generalnom pokrovitelju, Zavodu za međunarodnu naučnu, prosvetnu, tehničku i kulturnu saradnju. Inače, generalni sponzor 8. Mefesta je ilustrovana revija 'Selo'."
       Festival se, inače, održava u izvanrednoj bioskopskoj dvorani Instituta "Čigota". Novina je i da će studenti beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti sada učestvovati prikazujući svoja ostvarenja, naravno tematski određena profilom Mefesta, i to na otvorenom prostoru, u centru Partizanskih voda. Biće to, u stvari, Prvi međunarodni festival studentskog filma o turizmu, ekologiji i sportu a pod pokroviteljstvom specijalne filmske škole iz Montrea. O nagradama, koje se dodeljuju 6. avgusta, odlučuje žiri u kome su Zdravko Šotra, Predrag - Pega Popović i Irina Kanuševa.
       J. LEKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu