NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neumorni istraživač

u spomen
DUŠANKA BAN

      Protekle nedelje zauvek nas je napustila Dušanka Ban. Bila je najvrednija energija za informatiku u sportu - podjednako snažno eksponirana na teorijsko-istraživačkom planu, kao i u području stvaranja informatičkog sistema u planiranju sistema fizičke kulture i sporta i u ostvarenju neophodne informatičke osnove za praktični sport.
       Bez dela naše Dušanke jugoslovenski sport bio bi bez suštinske informacije, bez svesti o sebi i bez jasne vizije svoje budućnosti i racionalnih ideja u strategiji razvoja fizičke kulture i sporta. Naša Dušanka posedovala je čudesnu ravnotežu u paraleli svih relevantnih faktora razvoja sporta i istovremeno kreativnih organizacionih osnova informatike u sportu.
       Nije bilo pojave u sistemu i životu sporta koje neumorna i istraživački precizna Dušanka Ban nije registrovala, sistematizovala i prezentovala stručnoj javnosti.
       Dušanka Ban, žena konstantne životne vedrine, odgovornog optimizma, ljudske širine, vrednoće potvrđene strogim poštovanjem rokova bila je primer graditelja fizičke kulture i sporta. Nosila je mirnoću dobrote ljudske staloženosti, a svojom pojavom, delom, rečju podsećala nas je na dostojanstvo, blagonaklonost onih koji veruju u sport i njegov nasušni humanitet i vaspitno delovanje. NJena bibliografija i delo koje je ispisala spada po količini i istraživačkoj vernosti istini u rekorde plodnosti. Generacijama studenata na fakultetima i akademijama u Beogradu, Novom Sadu i drugim visokim školama, organizatorima i trenerima govorila je jednostavno i ubedljivo o neizbežnosti sportske informatike kao pouzdanog kriterijuma radara u burnom huku sporta kao mondijalističke pojavnosti. Bila je apsolutni autoritet u svojoj struci, bespogovorno priznata u svetu i u našoj sredini.
      
       PROF. DR SERGIJE LUKAČ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu