NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Verolomna Amerika

("Milošević neće u penziju", NIN br. 2585)

      Duhovni otac američkog Ustava, DŽems Medison još 1787. godine je izrekao misao da je "uloga (američke) vlade da zaštiti manjinu bogatih i moćnih od većine (siromašnih)", i Ustav na ovom principu formiran u punoj snazi je i danas. Zakleti protivnik demokratije, Medison je upozoravao Englesku, tada smatranu demokratskom državom, na opasnost da se osiromašeni građani udruže i preuzmu zemlju veleposednika, "koju samo bogati i oni na vlasti mogu da uživaju".
       Čišćenje američkog kontinenta od starosedelaca-Indijanaca, nastavila je vlada nove države, "slobodoljubive" zajednice Američkih Država. Dobroćudni, nevini, miroljubivi Indijanci, vekovni naseljenici teritorija između dva okeana za sto godina su doživeli sudbinu koja je Srbe u Slavoniji, Krajini, Bosni, na Kosovu sustigla za samo nekoliko dana u proteklih osam godina istrebljenja od iste zločinačke, anglosaksonsko-američke ruke. Poruku prvog američkog predsednika, DŽordža Vašingtona, da je "samo mrtav Indijanac, dobar Indijanac", njegovi sledbenici, 41. DŽordž Buš i 42. - Bil Klinton ponavljali su i potvrđivali delom na Srbima bezbroj puta.
       Kada je tapija na posed domorodačkog stanovništva Amerike silom oružja promenila vlasnika, novi gazda, "krvavijeh ruku do ramena", zaputio se u osvajanja Pacifika, Kariba a ubrzo cele Južne Amerike. Posle Drugog svetskog rata pomamljena ala, omamljena mirisom nafte, zagazila je u Afriku, otvorila imperijalističke frontove u jugoistočnoj Aziji, razorila, opljačkala i zavila u crno milione žrtava, onda je nasrnula na Mediteran, Crno i Kaspijsko more, Kavkaz, centralnu Aziju, na Sibir. Nezasita zver je najzad raskomadala i našu ionako napaćenu zemlju, smoždila Srbiju, prolila nedužnu krv i obeskućila dva miliona Srba. I još joj nije dosta. Ni Kosovo i Metohija nisu aždaji napunile bezdani trbuh. Još bi zemalja, nafte, uglja, olova, cinka, bakra, još krvi, još dolara, još više beskućnika, udovica, još grobova, još gladnih, bosih, bolesnih, umirućih, još zatvora i inkvizitorskih tribunala za Srbe, još sankcija, još pretnji bolnijim mukama i strašnijim stradanjima, još, još, još...
       I dokle tako, lažna, pritvorna, bezdušna, imperijalistička, verolomna demokratska Ameriko DŽemsa Medisona, svuda bestidno oglašavani i opevani svetioniče slobode, javno promovisani zaštitniče slabijih, progonjenih, obespravljenih, zemljo hrabrih i ponosnih, dokle?
      
       TIKA JANKOVIĆ,
       Kalifornija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu