NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Kad sveci marširaju
 

Petar Lazić

Prateći dosledno teoriju o Miloševićevoj bezgrešnosti, predlažem da ga kanonizujemo za sveca

      U romanu "Šta da se radi" (po kome, valjda, ova rubrika nosi naziv) Nikolaj Gavrilovič Černiševski predstavio je tipove boraca za nove društvene odnose. Ma koliko se ceo život trudio da dokaže kako je "stvarnost iznad snova", nije uspeo da zamisli ni delić od boraca za nove društvene odnose koje je naša levičarska praksa izvrcala. Bio je ograničen svojim vremenom, svojim prostorom i svojim Fojerbahom.
       LJudska menažerija, koja se ovde situirala za opšte dobro, već je uveliko prevazišla moć samog tog opšteg dobra. Ovde su snovi iznad stvarnosti. A na vrhu piramide sačinjene od boraca za nove društvene odnose nalazi se On - narodni heroj.
       Bliži se omiljena sirotinjska zabava srpskog čovečanstva - izbori! Predigra je već počela. Vojne uspehe na televiziji su zamenile radne pobede. Tarabe su već izlepljene plakatima boraca za nove društvene odnose. Pravo sa važnih sastanaka sišli su u široke narodne mase. Požarevačka pustinja, koja je svečano puštena u rad pre nekoliko izbora, daje sve veće prinose benzina po hektaru. Čujem, stižu i penzije. Ništa se ne prepušta slučaju. Po ko zna koji put u poslednjoj dekadi ovog milenijuma Srbi i ini živalj sa ovih prostora izaći će da glasa ZA ili PROTIV NJega - Slobodana Miloševića - tu gromadu od čoveka koja je branila i odbranila Kosovo. I ne samo Kosovo. Predug je spisak NJegovih odbrana da bi imalo smisla dalje nabrajati.
       Za razliku od većine stranaka sa ovih prostora (izuzimam JUL, jer JUL uvek treba izuzimati), SPS se jedini dosledno odredio prema nekim od temeljnih pitanja u kojima do dana današnjeg živimo bez odgovora: rat u Hrvatskoj, rat u Bosni, da li Jugoslavija i dalje izlazi na Jadransko more, gde se nalazi Kosovo... Odgovori su prihvatljivi i svima razumljivi, od radnika za strugom do seljaka za klavirom..
       Prvo i osnovno - Srbija nije učestvovala ni u jednom ratu, ali je u svim pobedila. Zatim, Jugoslavija nije odgovorna nizašta, ali je zahvaljujući mudroj politici sačuvala mir i garant je stabilnosti u regionu. Gazimestanski borci za srpstvo ("Gde su srpski grobovi, tu je srpska zemlja"), u stvari su internacionalisti, mondijalisti i ne mogu da se setim šta bi ono treće. Oslanjajući se na ideologiju bivših četnika, realizovana je vlast bivših boljševika. Mi smo najbolji, najveći i ne može nam niko ništa. Toliko nam niko ništa ne može, da je siroti Milutin Mrkonjić sve morao da obnovi desetak dana pre roka.
       Saznao sam pre nekog vremena od jednog visokog partijskog funkcionera SPS-a da se Slobodan Milošević sve vreme svoje vladavine borio za mir, ne žaleći da u toj borbi žrtvuje život. Čiji život, nameće se pitanje. Što se tiče žrtvovanja tuđih života, to mu je, hvala na pitanju, do sada išlo odlično. Da u NIN-u sme da se psuje, rekao bih da je boriti se za mir isto što i jebati se za nevinost. Ali to neću reći. Logika vladajuće stranke je specifična nauka za koju je teorija relativiteta dečija igra. Na osnovu premise "Milošević je bezgrešan" izvučeni su svi potonji zaključci koji mogu biti u sukobu sa stvarnošću... Ali, tim gore po stvarnost.
       Idu izbori za i protiv Slobodana Miloševića. Šta idu? Nahrupili nam u susret, kao da dolaze brzim prugama. I šta da se radi? Prateći dosledno teoriju o Miloševićevoj bezgrešnosti predlažem da ga kanonizujemo za sveca. Predlog prihvatljiv za SPS: dva milenijuma posle Isusa, vidim, počelo je da se prima hrišćanstvo i u vladajućim strukturama. Predlog prihvatljiv za radikale: ako kojim slučajem svetac nešto i zgreši, oni će izaći iz vlade, kao što su izašli ako jedna tuđa čizma kroči na Kosovo. Izuzimam JUL jer JUL uvek treba izuzimati. Predlog prihvatljiv za opoziciju: većini je već bio krsna slava, zašto ne bi mogao opet. Predlog prihvatljiv i za narod: psovka "jebem ti sveca" u srpskom jeziku ionako znači "dobar dan" ili tako nešto.
       Mi znamo svoj put. Vaseljenskom narodu je mesto na nebu. Tamo smo poodavno krenuli. Stigli smo skoro do kraja a sa Sv. Slobom na čelu kolone moći ćemo mirno da marširamo dalje. Ne priliči vaseljenskom narodu da ima dodirne tačke sa zemljom. Ne priliči vaseljenskom narodu da ga na nebo vodi samo narodni heroj. Ili svetac ili ništa!
      
       (Autor je ovinar i književnik)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu