NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Omiljeni bolidi

Pored najpoznatijih proizvođača automobila, filmskih zvezda i evropske svemirske organizacije, jedan od razloga za veliku popularnost "formule 1" je i Internet

      Još davne 1950. godine u Engleskoj, na čuvenoj stazi Silverston, održana je prva trka "formule 1". Bio je to skup entuzijasta koji su došli da se druže i isprobaju svoje mašine a karta za ulazak na stazu je koštala sto puta manje nego danas. Od tada pa do danas održano je 49 šampionata. Ovo je jedna od zanimljivosti istorije "formule 1". Mnogo, mnogo više informacija možete pronaći na adresi http://www.ddavid.com/formula1/index1.htm i http://www.racer.demon.nl/6thgear/
       Koliko god se trudili da ne propustimo nijedan detalj, mali deo onoga što se dešava na stazi i oko nje dolazi do nas. Iako je posmatranje trke najzanimljiviji deo "formule 1", dosta interesantnih stvari dešava se i u dvonedeljnim pauzama. Sajtovi timova http://www.linksheaven.com/Official_Sites/ su po pravilu izvor pouzdanih informacija. Na njima se mogu naći izjave vozača, performanse i slike bolida kao i tekstovi konferencija za štampu.
       "Srećnici" koji upravljaju divnim šarenim zverima na četiri točka najčešće imaju veoma burnu trkačku prošlost. Skoro svaki vozač "formule 1", po pravilu, iza sebe ima niz pobeda u nižim takmičenjima kao što su Formula Cart, Porshe Super Cup, Indy Car ili "formula 3000" a najčešće su i veoma zanimljivi ljudi. Da li ste znali da Mihael Šumaher igra fudbal u nemačkom drugoligaškom timu?
       Na adresi http://www.linksheaven.com/Drivers/ možete pronaći podatke o svim vozačima za ovu godinu.
       Timovi svoje bolide poboljšavaju neverovatnom brzinom a napredak se primećuje skoro svakog dana tako da sajtovi koji se bave tehničkim pitanjima najskupljih i najbržih automobila na svetu kao što su http://www.gtf1.com, people.goplay.com/m4rv i http://www.f1-news.net/, imaju pune ruke posla. Vrste guma, motori, šasija, aerodinamika, elektronika, ogibljenje i gorivo samo su neke od pokrivenih tema koje se pružaju u nedogled. Kao svaki drugi sport i "formula 1" ima svoja pravila. Ako se pitate zašto neki tim ne napravi raketni motor i ne ode da se takmiči, na strani http://www.fia.com/regle/reg_tec/F1tec-a.htm, možete naći tehničke regulacije "formule 1" za 1999. godinu.
       Onima koji unapred žele da se pripreme za naredne trke, savetujemo da prvo dobro izuče kompletan kalendar trka na adresi http://216.55.29.184/cgi-bin/events/calendar.cgi/.
       Ako ste već doneli istorijsku odluku da posetite neku stazu, na adresama http://www.f1-tickets.com/GB/index.htm i http://www5.formula1.com/tickets/orderforms/tickets.html pored kupovine i rezervacije karata za trku i smeštaja možete naći kompletan vodič sa mapama gradova i prilaza stazama. Treba imati u vidu da se samo sa nekoliko lokacija može videti cela staza i da to utiče na cenu ulaznica. Savetujemo da obavezno pre kupovine karte i odlaska na stazu pregledate mapu tribina oko staze sa kojih se posmatra trka. Na ovim mapama mogu se odrediti položaji gold, silver i bronze tribina što je veoma korisno za nalaženje odnosa cene i kvaliteta mesta sa koga ćete posmatrati ceo dagađaj. Postarajte se da nađete mesto na što većoj visini i da imate bar dva monitora blizu vas sa kojih ćete posmatrati događaje na stazi.
      
       Ako ne možete da gledate trku uživo ili preko televizije a niste od onih koji vole da čuju samo rezultat na kraju trke, na adresi http://www.formula1.com i http://www.f1-news.net/gplive.htm možete pogledati direktan prenos trke. Termin "uživo" ovde znači da ćete tokom cele trke na monitoru imati tekstualni komentar, listu trenutnih pozicija vozača, prolazna vremena i druge podatke koji se osvežavaju svakih 30 sekundi. Ovi podaci mogu biti korisni i tokom praćenja trke preko televizije. Za one sa kvalitetnijim Internet pristupom postoji i Real TV feed na adresi http://www.f1rumors.net/f1rumors.html
       Jedan od najboljih načina da budete u toku a da ne potrošite mnogo vremena na Internetu, jesu mailing liste. Ukoliko se učlanite u neku mailing listu sa tabele 1, na vašu elektronsku adresu nekoliko puta nedeljno stizaće najnovije vesti, rezultati trka, zvaničnih i nezvaničnih treninga, tekstovi sa konferencija za štampu i ostali važni podaci.
      
       NAUM BIDŽOVSKI
      
      
Mailing liste sa novostima "formule 1".

http://www.formula1.com/
       http://www.f1-magazine.com/weekly-f1/weeklyf1.htm
       http://216.55.29.184/Parc_Ferme/Newsletter/
       http://ayrton.listbot.com/
       http://www.f1-news.net/subscrib.htm


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu