NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Holivudska vrelina

U svetskoj prestonici sedme umetnosti ovoga leta ima mnogo "vrućih" zbivanja koja su adekvatno propraćena na Internetu

      Događanja u holivudskoj industriji iz godine u godinu sve više zaokupljaju pažnju svetske javnosti. Veliki broj nadarenih filmskih stvaralaca i mnoštvo novih glumačkih imena trenutno radi na više desetina projekata koji će se na velikom ekranu pojaviti tokom letnje sezone. Sudeći prema analizama statističara, ovogodišnja "berba" u holivudskom rasadniku zelenih novčanica oboriće mnoge rekorde, ma koliko to neverovatno zvučalo. No, šta bi se drugo očekivalo od mašinerije koja ostvaruje obrt koji se meri stotinama milijardi dolara?
       Paklena dinamika razvoja filmske industrije stavila je i pripadnike sedme sile u vazalski odnos. Tako dobijamo sve više specijalizovanih časopisa, pa i novinara koji svoju karijeru grade na pisanju kritika, prenošenju vesti, pravljenju intervjua, prepričavanju tračeva... Pravi bum poslednjih godina doživele su i Internet stranice posvećene zbivanjima u filmskom svetu, a njihov broj popeo se na nekoliko hiljada.
       Najveću popularnost uživaju stranice koje se bave vestima i one na kojima se može naći raznovrstan multimedijalan materijal. Na adresi http://www.aint-it-cool-news.com nalazi se zanimljivo dizajniran sajt čiji autori prenose najnovije vesti, tračeve i senzacije iz Holivuda, a tu su i intervjui, chat servisi i forumi. Jedina zamerka odnosi se na pomalo haotičan raspored menija, zbog čega se u početku nije lako snaći u moru opcija. Na ovom mestu naći ćete i proverene e-mail adrese nekih poznatijih ličnosti. Posebno je zanimljiva sekcija s trejlerima (reklamni video inserti iz novih filmova) i nemontiranim materijalom sa snimanja. Sajt s obiljem proverenih vesti nalazi se na http://corona.bc.ca/films/homepage.html i dopunjava se svakodnevno. Ovaj sajt odlikuje se iscrpnim člancima i odličnom rutinom za pretraživanje filmova prema imenu, žanru ili fazi razvoja u kojoj se trenutno nalazi. Aktuelne vesti iz "prve ruke" možete potražiti na lokaciji http://www.cinescape.com.
       Mnogo više multimedijalnog materijala, koji obuhvata trejlere, video inserte, fotografije i zvučne zapise, naći ćete na stranicama http://www.filmscouts.com. Tu se mogu naći i izveštaji s festivala i poneki "vrući" intervju. Interfejs je potpuno grafički orijentisan, pa je učitavanje stranica srazmerno duže, zbog čega posetu ovom sajtu ne preporučujemo korisnicima sa sporijom konekcijom (nažalost, tekstualna verzija sajta za sada ne postoji). Ako filmove gledate više s aspekta kritičara, onda je sajt http://www.film.com kao stvoren za vas. Osim sjajnih recenzija, na sajtu postoji kalendar događanja, sekcija s vestima, stranica posvećena kućnim video-izdanjima, starijim filmovima i dr. Veći deo prikazanih filmova praćen je video insertima. LJubiteljima holivudskih klasika namenjen je sajt na adresi http://www.filmsite.org, gde su predstavljeni najuspešniji američki filmovi svih vremena. Na istom mestu naći ćete i kompletan istorijat nagrade Oskar i na stotine postera. Ovaj sajt je dve godine zaredom proglašen za jednu od najboljih prezentacija posvećenih filmskoj umetnosti. Dnevni izbor najboljih inserata i vesti, kao i veoma dobra sekcija o DVD filmovima nalaze se na lokaciji http://movies.go.com. Jedan od najlepših "filmskih" sajtova na Mreži deo je velike IGN mreže, nalazi se na adresi http://filmforce.ign.com i sadrži odlične članke, intervjue, forume, sjajnu bazu linkova i sekciju o filmskoj muzici.
      
       Većina filmofila koji koriste Internet slaže se u oceni da je Internet Movie Database (http://www.imdb.com) trenutno najbogatija baza podataka ne samo holivudske već i celokupne svetske kinematografije. To je, bez sumnje, najbogatiji sajt posvećen sedmoj umetnosti koji je idejno začet još 1990. godine na jednom Unix serveru (pet godina pre nego što je Internet stigao u našu zemlju). Aprila 1998. godine IMDb je priključen Amazon.com korporaciji i od tada njegova popularnost ne jenjava. Srce sajta čini izuzetno moćan pretraživač koji barata informacijama o preko 200 000 filmova i TV serija, oko 400 000 glumaca, 40 000 režisera i stotine hiljada ostalih ličnosti sa svih strana planete. Uz svaki film dati su: kratak sadržaj, spisak kompletne glumačke ekipe (uključujući i režisera i scenaristu), komentari, ocene, izvodi iz kritika, itd. Inače, na ovom sajtu nalaze se i informacije o velikom broju ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Ukratko, ovaj sajt nipošto ne treba propustiti.
       Sajtovi posvećeni poznatim ličnostima iz sveta filma izuzetno su brojni i ne bi bilo smisla navoditi ih poimence. Umesto toga, dajemo nekoliko adresa na kojima se nalaze baze s proverenim linkovima: http://www.celebsites.com, http://www.fansites.com, http://www.film100.com, http://www.moviestars.com (zanimljiv sajt o najvećim zvezdama Holivuda od tridesetih do devedesetih godina), http://mudpuppy.simplenet.com (relejni sajt s više od 16 000 linkova), http://www.net-v.com.
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu