NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U susret Olimpijadi

Odbrojavanje pred početak planetarne sportske ludnice ulazi u završnu fazu: do početka sidnejske olipijade ostalo je manje od mesec i po

      Većina značajnih informatora odavno je spremna na Internetu, oficijelni sajtovi su uveliko našminkani i spremni da prime navalu statistike, rezultata i dogodovština iz Olimpijskog sela. Ako već ne idete u Australiju da Igre doživite iz prve ruke, uvek možete da posegnete za Web varijantom ove ultimativne sportske manifestacije.
       Zvanični sajt Olimpijskih igara nalazimo na http://www.olympics.com/eng. Tu nećete naći samo podatke koji zaista nisu vredni pažnje, dok će svega ostalog biti u izobilju: statistike, rezultati (naravno, kad Igre počnu), kompletni pregledi nacionalnih reprezentacija, galerija slika... To je pregled u totalu i obavezna stanica za početak olimpijskog surfovanja (sajt sličnog sadržaja nalazi se na adresi http://www.olympic.org). Ako vas prevashodno zanimaju rezultati, naći ćete ih na http://www.nbcolympics.com.
       Možda nije zgoreg početi s istorijatom. "Romansiranu" varijantu nalazimo na http://www.infoplease.com/ipsa/A0114335.html, dok ćete za razbijanje nekih nedoumica morati da posetite http://www.upenn.edu/museum/Olympics/olympicintro.html (upliv politike na najranije Olimpijske igre u staroj Grčkoj, profesionalni ili amaterski status ranih takmičara, teškoće prilikom etabliranja žena kao takmičara...).
       Opširne arhive svega što se tiče Olimpijade možete pronaći na sledećim adresama: http://blues.uab.es/olympic.studies (Olympic Studies Centre), http://www.museum.olympic.org/e/studies_center/studies_center_e.html (Olimpijski muzej), http://www.otab.com (arhiva najznačajnijih video-snimaka sa ranijih igara).
       Fan sajtovi zaljubljenika u Olimpijske igre prilično su česta pojava na Web-u. Najzanimljivije možete pogledati na http://www.sydney2000fans.com (oficijalni), http://www.janecky.com/olympics (Corey and Laura Olympic Site).
       Gradovi domaćini budućih igara već imaju spremne stranice! Atina, koja će 2004. biti domaćin jubilarnih Olimpijskih igara, svoju drži na http://www.athens.olympic.org/gr, dok se za 2008. godinu grčevito nadmeću, između ostalih, Peking (http://www.beijing-olympic.org.cn), Toronto (http://www.to-2008.com) i Pariz (http://www.paris2008.org).
       I za kraj, bacite pogled na sajtove nacionalnih olimpijskih komiteta (http://blues.uab.es/olympic.studies/nocs.html). U ovom bogatom spisku, kao i obično, nas nigde nema.
      
       MIODRAG KUZMANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu