NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nove komunikacije

Prelaskom na servise koje nudi Internet, novac koji je do sada trošen na međunarodne telefonske razgovore bio bi sasvim dovoljan za česta putovanja

      Da biste razgovarali s dragim osobama koje su trenutno u Americi, ne morate više odlaziti na velike žurke ili čekati da šef napusti kancelariju. Treba vam samo kompjuter. Vaš poziv će stići regularno, na običan telefonski aparat u jednoj od 50 američkih država u kojoj se nalazi izabranik za ćaskanje. U sastavu vašeg računara moraju da postoje mikrofon i zvučnici, kao i pristup Internetu. Dovoljno je da odete na adresu http://www.subotica.com/dial.htm. Autori ove stranice detaljno će vas provesti kroz proces uspostavljanja veze i to na našem jeziku. Beskrajan razgovor preko Okeana može da počne!
       Internet telefonska komunikacija ili popularni IP doživljava ekspanziju na Mreži. Sve je više stranica sa ovom uslugom. Besplatna opcija je obično dostupna u promotivnom periodu. Srećom, u nepreglednom lavirintu Mreže, ima sasvim dovoljno stranica sa primamljivim FREE natpisima. Mnogi pružaju mogućnost besplatnih razgovora i sa drugim zemljama. Ako ostavite svoje podatke na http://www.hottelephone.com/aktivate.htm , biće vam otvoren besplatan nalog. Lista od tridesetak zemalja s kojima možete uspostaviti telefonsku vezu preko novog naloga je na adresi http://www.hottelephone.com/countries . Kvalitet razgovora će varirati. Stručnjaci i dalje traže najbolju opciju prenosa govora preko digitalne globalne mreže. Zato se kvalitetniji razgovori obavljaju, ipak, sa stranica koje naplaćuju svoje usluge. Cene međunarodnih Internet razgovora su i dalje mnogo niže nego preko standardne telefonske mreže. Jedna od prvih kompanija ovoga tipa, Net2phone ( http://www.webcall-europe.com ), razgovor s Amerikom naplaćuje deset centi. Iako nude najsavršeniju tehnologiju prenosa govora, daju stalne popuste. Tokom nekoliko meseci razgovor s Njujorkom koštao je samo dva centa po minutu. Kvalitet se uvek može proveriti pozivom nekog od besplatnih promotivnih brojeva američkih kompanija. Lista brojeva koji počinju sa 800 takođe se nalazi na sajtu.
       Ako imate bežični DECT telefon, za komunikaciju preko Interneta ne treba vam računar, poručuje francuska kompanija Inventel sa stranice http://www.inventel.fr/anglais/pages/produit/dectemail.htm . Oni su razvili novu verziju popularnih DECT ili digitalnih bežičnih kućnih telefona. Za primanje e-mail i kratkih, takozvanih SMS poruka, kao i za pristup nekim Internet stranicama, dovoljan je kućni francuski DECT telefon. Da nije reč o pukim obećanjima, govori i nedavno potpisan ugovor od dva miliona dolara s proizvođačem iz Hongkonga. Ova kompanija predviđa da će u naredne tri godine deset odsto evropskog tržišta preći na novu bežičnu tehnologiju.
       Na komunikaciju preko naslednika pejdžera, popularnih SMS poruka, odlučujemo se sve češće pošto nam stignu računi za mobilne i fiksne telefone. Podrška Interneta ni u ovom segmentu ne posustaje. Šta nude i šta su instant mobilne poruke, objašnjeno je na stranici http://www.quios.com. Odavde možete poslati kratku poruku na bilo koji mobilni telefon u svetu. Objašnjeno je takođe kako i da SMS poruka s vašeg telefona doputuje u e-mail sanduče. Ako želite vesti, vremensku prognozu, stanje na berzi, kao i dnevni horoskop, uredno će stizati na vaš mobilni telefon. LJubitelji skijanja tokom zime mogu naručiti informacije o stanju na stazama u 580 svetskih skijaških centara. Nevolja je što se domaći operateri mobilne telefonije ne snalaze uvek najbolje s porukama poslatim s Quios servera, pa se može dogoditi da na mobilni telefon stigne nekoliko kopija jedne iste poruke.
      
       Svetski sistemi veoma često nemaju komunikaciju s našom mobilnom mrežom. Siguran način da kratka poruka sa Interneta stigne svakom vlasniku 063 mobilne kartice je servis sa adrese http://www.subotica.com/sms/reg.html . Poseban program za slanje SMS poruka mobilnim korisnicima možete instalirati na svoj računar sa adrese http://www.derdack.com/products/freeware.html. Za slanje je dovoljan samo modem. Garantuje se kompatibilnost sa svim svetskim mobilnim mrežama. Ako je poruka suviše dugačka, sam program će je rasporediti u više kratkih.
       U znaku magične reči "besplatno" pomenućemo i mogućnosti koje pruža korišćenje rasprostranjenog Hotmail e-mail servisa. Svako ko poseduje besplatnu Hotmail (http://www.hotmail.com) adresu za elektronsku poštu, može koristiti specijalan interaktivni program. Kad presnimite i instalirate poslednju verziju MSN Messinger Servisa (http://messenger.msn.com/download/download2.asp), čarolija može da počne. Osim interaktivnog ćaskanja i praćenja ko je od prijatelja na vezi, samo pritiskom na dugme na raspolaganju su vam SMS i IP funkcije, direktno preko ovog programa. Multimedijalni razgovor za srećnike s Web kamerama jeste već poznati standard. Naravno, sve je besplatno samo u okviru vernih korisnika ove usluge Majkrosofta.
       Ozbiljni projekti u komunikaciji Interneta okrenuti su poslovnom svetu. Najraznovrsnije varijante slanja i primanja faks poruka nudi globalna Mreža. Na Web stranici možete otkucati faks poruku na adresi http://fax.st.carnet.hr/tcp/tcp_home.htm . Možete je proslediti onim korisnicima koji se nalaze na spisku gradova uključenih u ovaj projekat. Između ostalih, servis je prihvaćen u četiri hrvatska grada. Kao aktivni učesnici projekta, naši bivši sunarodnici posvetili su ceo sajt novom načinu slanja na adresi http://fax.st.carnet.hr. Ovde se nalaze i korisna uputstva za rad ne čistom hrvatskom jeziku.
       Internetom može putovati i faks poruka između dve obične faks mašine vezane preko telefonskih linija. Uz doplatu, ova usluga je ponuđena na stranici http://www.faxmate.com/html_en/2_ser/f2f.html. Samo plaćanjem usluge štedi se do 60 odsto cene uspostavljanja međunarodnih telefonskih veza. Faks poruka putuje najduže između 30 sekundi i minuta.
       Obična e-mail poruka može stići na faks mašinu i obrnuto. Na adresi http://ifax.chinapowernet.com, dato je detaljno objašnjenje kako postići najbolje rezultate. Za slanje slika ili drugog dodatnog materijala uvek je ponuđen i pomoćni program. Zato bez brige možemo pustiti mašti na volju i kombinovati na Internetu univerzalnu, faks i e-mail prepisku. Odličan pregled Internet stranica za slanje faksa je na adresi http://www.savetz.com/fax. Posebno je naglašena zaštita od takozvanih neželjenih faks poruka koje mogu zasuti vašu nedužnu mašinu. To je loša strana jednostavne e-mail - faks konverzije, koja će vam lako potrošiti papir u faks mašini. Na raspolaganju je i veliki broj adresa s kojih su ove usluge besplatne. Ograničenja su obično u distancama između kojih je moguća komunikacija. Zato se na mnogim stranicama Interneta servis-provajderima nude razlozi za uključenje u Mrežu globalnog faksiranja. Primer je na stranici http://fax.st.carnet.hr/tpc/servers/salespitch.html.
      
       SNEŽANA PROTIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu