NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U raljama politike!

("Marš nalevo", NIN br. 2588)

      U odličnom tekstu kolege Nikole Vrzića o sportu i politici ("Marš nalevo") moglo se mnogo saznati o tome koliko je naš vrhunski sport metastazirao od sindroma zvanog - politika.
       Gospodin Bulatović ne kaže kada je i kojom to prilikom Mirko Marjanović izjavio da ceni Miljanića i da zna da ovaj (Miljanić) radi u interesu zemlje. Takva javna izjava g. Marjanovića sigurno ne postoji. Jedino ako nije data u kafani ili u nekom ličnom susretu sa Miljanićem ili Bulatovićem? Drugo, pa ne budimo naivni - po onome koga štiti predsednik srpske vlade Mirko Marjanović, znajući naše tužne prilike, FSJ bi mogao da izgubi i na pokeru - ništa mu se ne bi dogodilo?!
       Kao autor knjige "Od čega je bolestan jugoslovenski fudbal" znam dosta toga o politici i fudbalu. Zato odgovorno i tvrdim - FSJ je potpuno u raljama politike.
       Nije slučajno predsednik JUL-a LJubiša Ristić upravo na dan sednice Izvršnog odbora FSJ, na kojoj je zbog neuspeha na Euru 2000. trebalo da "padaju glave", izdao saopštenje (preko Tanjuga?) da politika ne sme da se meša u fudbal! Da li javnost uopšte može da se seti kada je to još predsednik JUL-a Ristić govorio o fudbalu? Ne! Ovoga puta sve je bilo namenski i u funkciji odbrane fotelja čelnika FSJ, koji su na ovaj ili onaj način duboko zaglavili u politiku, a možda i više "politika", jer u isto vreme flertuju sa svim mogućim partijama od kojih bi mogli da imaju zaštitu?!
       Da politika ili neka interesna grupacija nije uzela u zaštitu sadašnje tragično neuspešne čelnike FSJ, zar bi se - budimo logični - moglo dogoditi sledeće:
       Da Branko Bulatović švercuje u najlonskoj kesi 123 hiljade dolara, da mu se to oduzme na španskoj granici i da zbog toga niko ne odgovara.
       Isti gospodin (Bulatović) javno tvrdi da je na taj način (u najlonskoj kesi) prošvercovao preko granice 17 miliona DEM, mada niko u fudbalskom svetu ne zna kako su te pare potrošene. Klubovi nisu dobili ni dinara, osim savezi Srbije, Vojvodine i Crne Gore neke mrvice od 250 000 DEM?!
       Javnost ne treba nešto posebno podsećati ni na karijeru sadašnjeg predsednika FSJ Miljana Miljanića. Otkako se on (Miljanić) pojavio na fudbalskoj sceni, uvek je bio uz skute politike. LJudi sa dužim pamćenjem u Crvenoj zvezdi znaju da i kada je došao u ovaj klub, osnovao je partijsku organizaciju i pokušao da smeni Rajka Mitića, neprikosnovenu legendu Crvene zvezde. Od tada M. Miljanić funkcioniše jedino i isključivo uz pomoć politike i političara. I na sadašnju dužnost predsednika FSJ došao je uz pomoć Mirka Marjanovića, predsednika srpske vlade, kojeg je, pre toga, kao direktora "Progresa", proizveo u potpredsednika FSJ!
       Branko Bulatović i Miljan Miljanić su, ipak, samo puki izvršioci te "politike" i ja, lično, ne bih pucao u njih. Oni su krivi utoliko što pristaju da to rade... da glume pajace ovog našeg ojađenog fudbala kome je i publika, definitivno, okrenula leđa!
      
       NIKOLA SIMIĆ,
       novinar, Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu