NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Uvređena zvezdica

Milovan Drecun krenuo je u predsednički obračun s Nosiocem Svih Lista zato što i on (Drecun) nije Narodni heroj

      Svako bi hteo počasnu gardu, svako svoju Miru Marković, svog načelnika Generalštaba, Šešelja i sve što s njim ide; navalili, dakle, predsednički kandidati. Gore pobrojano, međutim, može da ima samo garant odbrane nacionalnih i državnih interesa, a to je jedan, jedini i jedinstveni čovek. Pošto nema bračne krize, SPS i JUL na izbore idu zajedno, i zato izbor Nosioca Svih Lista predstavlja trijumf SPS-a i jedinstva uopšte, narodnog posebno!
       Izborna kampanja se intenzivno zahuktava. Onoga dana kada je Kušner oteo "Trepču", socijalisti Kosova i Metohije ohrabrili su Nosioca Svih Lista porukom: nikome ne damo ni pedalj Kosova! Što je Nosilac Svih Lista to, i ono što je tome prethodilo, već znao; znači da mu je dovoljno da vlada i pretkumanovskom Srbijom, ali skraćenom, u dogovoru s međunarodnom zajednicom. S tim što se svetu ne može ugoditi: pozvali su Kim DŽong Ila (Severna Koreja) na Olimpijadu u Sidneju (Kim je ljubazno ostao kod kuće), dok Nosioca Svih Lista nisu, iako je kooperativan. Ali kad su trke u pitanju, i mi konje za njih imamo: odgovorićemo im tako što ih nećemo pozvati za posmatrače na našim izborima (Kim može), jer su podržavali NATO agresiju.
       Zanimljivo je da se Nosiocu Svih Lista neki drugi potencijalno moćni nosioci svih lista (NSL) nisu isturili na megdanu: Vuk Drašković će da potroši tuđeg unuka, dok je Šešelj stavio na probu šumadijsku harizmu Tome Nikolića koja se, u smislu poštenja, već istopila kod zakona o univerzitetu i informisanju. Nema plemenitijeg kiča od bratske ljubavi Rusa i Srba; sve vreme NATO agresije slušali smo bajku o čudotvornim raketama kojima je Šešelj, da je hteo, mogao da bombarduje Brisel. Otkako je došao Putin, Šešelj se ućutao sa Žirinovskim, očekuje da cela Srbija postane Zemun, što, s obzirom na tok istorije, nije sasvim isključeno...
       Oni koji su pokušali atentat na Nosioca Svih Lista - jednom, kad ga sretnu! - dobili su po trideset dana zatvora, što je nedopustivo malo, s obzirom na predstojeće izbore; šta je rezultat takve politike - rana na duši Gorana Matića!?
       Ogromnog učešća u predizbornoj aktivnosti uzelo je zdravstvo, sa zdravstvenim radnikom Milovanom Bojićem na čelu. Dobili smo specijalne telefone (011/361-6251 i 011/361-6244) da cinkarimo lekare i medicinsko osoblje, ako nije savesno, ako nam naplati uslugu, ili, naposletku, ako nismo tog dana, iz ćefa, zadovoljni medicinskim tretmanom. Svako, kad pođe kod lekara, može da kaže: "Jebaću mu majku!"
       To je državna perverzija na psihičkoj bazi. Opanjkati nekog s belim mantilom, koji je sam po sebi simbol izvesne moći, veliko je zadovoljstvo. Kada odlazi lekaru, da bi lekar uopšte mogao da mu pomogne, čoveku je neophodno osnovno poverenje. Bojićevi telefoni sugerišu, pak, i unapred pretpostavljaju da će čovek biti izigran ili prevaren, pa ako lekar ne može da mu pomogne - možda zato što nema čime, nema instrumenata, nema lekova, ili, jednostavno, pacijentu pomoći nema - lekar će biti tužen, iz očaja, osvete ili besa!
       Milovan Bojić, koga vidim kao Milutina Mrkonjića našega zdravstva, izjavio je da su lekovi stigli dva dana pre roka. Na moju veselu predizbornu primedbu da sada lekova ima, apotekarka na uglu (da l' se izmotava, da l' da je prijavim?) kaže: "Ima, komšija, ali na televiziji!"
       Pod Leposavom Milićević bilo je leka barem za kijavicu, pod Bojićem nema ni za zanoktice.
       Optimista je i legendarni Nikola Šainović. On tvrdi da ima svega. Pitam se - u sebi, naravno - da li taj Šainović (Minić, Šoklovački, Mira i Gorica) stvarno misle da im pripada sve to što govore i obećavaju, dočim Milutin Mrkonjić sve to i poseduje. Čiji je, zaista, Borski rudnik i zašto je baš njegov!? (tog određenog čoveka). Misle li, možda: kako je, Bože, sve ispalo lepo, kako sve pripada meni, kako svi pripadaju meni? Zasluženo!
       Taman smo se putem zdravstva i Šainovića ukrcali u plavi voz sigurne pobede Nosioca Svih Lista, kad se ispreči Drecun! Kako koji Drecun? Drecun iz Surdulice, onaj što je razočaran i uvredjen i sada hoće da postane predsednik svih njemu sličnih, putem partije "Preporod Srbije". Po oštrini misli i širini akcije, kao i po brojnosti, pa i akcentu, ta stranka liči na Radikalnu partiju levice "Nikola Pašić".
       Poput svih prevratnika, i Milovan Drecun je imao teško detinjstvo. Bežao je sa časova u Surdulici, što je posle proglasio svojim univerzitetima (Lepoglava, Čolaković, prevod "Kapitala"!), zatim je prešao na političke nauke i u list "Narodna armija", gde je, još za vreme S. Dolanca, stolovao poznati cinkaroš pukovnik. M. Drecun je punih deset godina išao svojim putem od trnja do zvezda - do vojnog komentatora Državne televizije, što je neka vrsta DŽejmija Šeja Dragoljuba Milanovića. Istina, za vreme NATO agresije znao je da se isprsi pod bombama na terenu.
       To ga je i oteralo u političare. Kad smo sa Ojdanićem i Pavkovićem na čelu, i Vrhovnim Komandantom na vrhu, deklasirali NATO alijansu, svi su dobili orden, samo Drecun nije, Drecunu nisu dali ni zvezdicu. Zato se odlučio za preporod Srbije. "Ne može" veli, "Milošević da postane Narodni heroj, kad se zna da je rat proveo po bunkerima. A meni ništa!"
       Čak je i general major (ako još nije napredovao) Aleksandar Bakočević odlikovan za pobedu u ratu, samo su Milovana Drecuna izgubili iz vida i Nosilac Svih Lista i Dragoljub Milanović. Za kaznu, sada će da mu broje glasove! Ako Drecun prođe, i njihovo će proći. Ukoliko, kako se priča, i Drecun nije njihov, kao i ostali potencijalni Vrhovni Komandanti...
       Uozbiljimo se, najzad: samo su dva prava kandidata, Milošević i Koštunica. Ostale narod naziva - ne smem da kažem kako ih naziva...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu