NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Žene protiv Buša

Mnogi smatraju da je bolje da se predsednik udalji sa scene i majstorima kampanje prostor prepusti da Gora otrgnu od Klintonovog imidža

      Predizborno okupljanje demokrata u Los Anđelesu koje bi trebalo da, još jednom i konačno, izrazi partijsku podršku predsedničkom kandidatu Alu Goru počelo je u znaku aktuelnog predsednika Bila Klintona, koji je govorom pred više od 4 300 delegata i zvanično započeo opraštanje od predsedničke funkcije. Analitičari se, međutim, već pitaju da li je Klinton zaista namerio da pozornicu, u medijskom smislu, sasvim prepusti svom dugogodišnjem saradniku i, ako je to zaista tako, da li je to dobro za Gora. Članovi Demokratske partije iz NJu DŽersija, Viskonsina i Oregona, na primer, smatraju da je partijska dužnost predsednika da ostane aktivan do novembarskih izbora i da vatrenije i otvorenije podrži novog kandidata za Belu kuću.
       Analitičari kao primer takve podrške navode konvenciju republikanaca iz 1988. godine kad je predsednik Ronald Regan veoma predano podržavao kampanju DŽordža Buša obećavajući da će, u svako doba, biti na raspolaganju svom partijskom kolegi. Mnogi smatraju da je bolje da se predsednik udalji sa scene i majstorima kampanje prepusti prostor da Gora otrgnu od Klintonovog imidža o kome 62 odsto Amerikanaca, prema anketi "Vašington posta" i televizijske mreže Ej-Bi-Si, sprovedenoj krajem prošle nedelje, ima negativno mišljenje. Iako mu građani priznaju da je kao predsednik bio prilično uspešan, gotovo dve trećine birača smatra da će ostati upamćen prvenstveno po skandalu koji se dogodio u Ovalnom kabinetu predsedničke palate.
       Reagujući na Klintonov govor, demokrata Bob Keri senator iz Nebraske i žestoki oponent aktuelnog predsednika, poručio mu je u utorak da se tiho povuče. "Ovo je trka Ala Gora. Budi najtiši što možeš do 7. novembra", rekao je Keri i dodao da će predsednik, ako to nije u stanju, "na tragičan i kontraproduktivan način doprineti Gorovom porazu". Klinton je u Los Anđelesu govorio nepunih četrdeset minuta, a govor je praćen ovacijama onih koji ga podržavaju i ponekom grimasom u redovima kritičara.
      
       Labudova pesma
       Nastup, nazvan "labudovom pesmom", odmah je ocenjen kao tipična Klinton-produkcija, koja podrazumeva koketiranje sa publikom i mnoge pohvale na sopstveni račun. U Kenedijevom stilu, prisutnima se često obraćao sa "Mdž fellonj Americans", a govorio je, kao što se i očekivalo, isključivo o uspesima. U zemlji je, rekao je, uspeo da državni deficit pretvori u suficit, da otvori čak 22 miliona radnih mesta i spustio stopu nezaposlenosti na najniži nivo u poslednjih tridesetak godina. Govorio je i o poboljšanjima u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, u školstvu i zaštiti životne sredine.
       Navodeći da je prosečan godišnji prihod američke porodice porastao za 5 000 dolara, Klinton je podsetio na reči predsednika Trumana: "Ako hoćete da živite kao republikanci, glasajte za demokrate." Aktuelni američki predsednik smatra da je uknjižio i značajne poene na planu spoljne politike gde je njegovo liderstvo, u naporima "za mir, slobodu i prosperitet", pomoglo da se reše sukobi u Severnoj Irskoj, da se "zaustavi brutalno etničko čišćenje u Bosni i na Kosovu, da se približe sukobljene strane na Bliskom istoku". Klinton sebi pripisuje i uspostavljanje dobrih veza sa zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike kao i pomoć Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj da postanu članice NATO-a.
       Istovremeno se pohvalio učinkom američke vojske na Kosovu, u Bosni, na Haitiju i u Iraku. Pozivajući naciju da razmisli da li želi da nastavi putem napretka, Klinton je podržao Ala Gora govoreći o njemu kao o "istinski dobrom čoveku" i pouzdanom saradniku koji je uvek donosio prave odluke. Pominjući Gora, rekao je tek nešto više nego o svojoj ženi Hilari, kandidatu demokrata za Senat u državi NJujork. Predsednikov govor završen je u najboljoj tradiciji mesta u kojem se konvencija održava - Holivuda. "Amerika mi je pružila priliku da ostvarim svoje snove a ja sam se trudio najbolje što sam mogao da za vas stvorim uslove da ostvarite svoje snove." To ga je , poverio se, malo i koštalo. Osedeo je i dobio bore, ali mu je "srce puno zahvalnosti". Konačno, predsednik je "skromno" poručio naciji da "kad god pomisli na njega... nastavi da gradi mostove... i nikada ne prestane da misli na sutrašnjicu".
       Priliku da kaže i nešto o sebi dobila je i američka prva dama, koja je najviše vremena posvetila priči o uspesima na polju zaštite najmlađih. NJen govor je bio kraći, ali je ona daleko češće izvikivala imena Ala Gora i Jozefa Libermana vatreno podržavajući njihove kandidature. Možda i stoga što će joj uzvratna pomoć Libermana biti više nego dobrodošla među brojnom i uticajnom jevrejskom populacijom u NJujorku, kada se na jesen, u trci za Senat, suoči sa republikancem Rikom Lacijom.
      
       Glasovi i novac zvezda
       Demokratski karavan prati petnaestak hiljada novinara, hiljade volontera, brojno obezbeđenje i demonstranti. Prvi sukobi policije i demostranata dogodili su se već u ponedeljak kada je, u dva navrata, uhapšeno oko 30 ljudi. Protesti se organizuju po raznim osnovama: kao podrška filadelfijskom andergraund novinaru Mimiji Abu DŽamalu, osuđenom na smrt zbog ubistva policajca; protest protiv Svetske trgovinske organizacije ili osuda investicija Ala Gora u naftnu kompaniju u Kolumbiji, koja preti da ugrozi indijanski rezervat. Potpis na peticiju boraca za zaštitu životne sredine protiv kandidata Gora stavio je i osnivač Grinpisa Pol Votson.
       Neopterećeni protestima na ulicama Los Anđelesa, delegati posećuju koktele na kojima se hiljade dolara slivaju u fondove, ovoga puta ne samo predsedničkog kandidata već i Hilari Klinton. Holivud je meka za Klintonove koji su, bolje nego ijedan raniji predsednički par, sarađivali sa filmskom industrijom i sada Goru u nasledstvo ostavljaju glasove i novac zvezda. I dok demonstranti igraju na muziku levičara iz grupe Rage Against The Machine, demokrate zabavljaju Šer i Barbra Strejsend. Prošle subote, uoči konvencije, Holivud je upriličio veče u slavu predsednika Klintona. Tu su se pojavili Gregori Pek, Mohamed Ali, Bred Pit i DŽenifer Aniston, DŽon Travolta. Strejsend i glumica Vupi Goldberg biće domaćice koktela na kojem će se skupljati novac za finansiranje kampanje Hilari Klinton. Donacije su već priložili supruga Stivena Spilberga, Kejt Kepšou i bračni par Tom Kruz i Nikol Kidman. "Između Holivuda i Vašingtona postoji ozbiljna ljubavna veza" - objasniće Patrik Kadel iz vašingtonskog Centra za praćenje finansiranja političkih kampanja.
       Tradicionalno izdašan finansijer, Holivud je i ove godine među značajnim sponzorima predsedničkih kandidata sa 10 miliona dolara uplaćenih od januara prošle do marta ove godine. Dve trećine pomenute sume otišlo je u fondove demokrata. Gorovu kampanju neposrednim donacijama podržali su dosad Harison Ford, Tom Henks, pisac Stiven King, pevačica Šeril Krou, reditelj Stiven Spilberg. Romansu Holivuda i demokrata nije pomutila, a očekivalo se, ni odluka Ala Gora da za svog najbližeg saradnika izabere Jozefa Libermana, partijskog moralistu i žestokog kritičara filmske industrije.
      
      
       Žurka za moralistu
       Liberman je, svojevremeno, Holivud nazivao mestom sa koga se, prizorima nasilja, seksa i vulgarnosti, truju američka deca i zalagao se za ozbiljniju cenzuru sadržaja koji se šalju sa zapadne obale. "LJudima nije bilo prijatno jer su bili svesni Libermanove kampanje" - objašnjava Dona Bojarski (savetnik glumca Ričarda Drajfusa) reakcije koje je izazvala Libermanova pojava. Ipak, lopta je spuštena galantnošću Holivuda i spremnošću mogućeg potpredsednika da ublaži svoje napade na filmsku industriju.
       U utorak uveče, Liberman je prisustvovao prijemu koji je, u njegovu čast, organizovao producent Dejvid Salcman, a već u sredu za moralistu iz Konektikata upriličena je nova žurka u Vorner Bros studiju. Ipak, nisu baš svi u Holivudu srećni. Rasprava o mestu održavanja jednog od mnogih prijema koji prate konvenciju dobila je razmere incidenta i izmenila listu govornika tokom konvencije.
       Odustala je Loreta Sančez, predstavnik Kalifornije, borac za prava Latinoamerikanaca. Sančez je, još pre dve nedelje, najavila da će na vrhu zgrade u kojoj se nalazi "Plejboj" organizovati koktel na kojem će kelnerice, obučene kao zečice, posluživati goste koji će raspravnjati o pravima hispano manjine u Americi. Prilike su se, međutim, izmenile kada je izborom Libermana kampanja demokrata dobila visokomoralni karakter. Koktel u apartmanu vlasnika "Plejboja" Hjua Hafnera nije više dolazio u obzir. Sančez je zamoljena da otkaže prijem jer se mesto njegovog održavanja ne uklapa u poruku koju demokrate hoće da pošalju javnosti, a u kojoj se promovišu porodica i moralne vrednosti. Kada je ona to pokušala da odbije, zaprećeno joj je da će biti skinuta sa liste govornika i da će joj čak biti oduzeta propusnica za ulazak u Stejpls centar u kojem se konvencija održava. Koktel je održan na prikladnijem mestu, ali je Sančez odbila da se obrati delegatima. Incident je prokomentarisao Hafner, dugogodišnji finansijer stranke, nazivajući Gora licemerom. "Ovi momci su godinama uzimali moj novac, a sada se ponašaju kao najgori republikanci."
       Daleko ozbiljniji, i po ishod glasanja daleko opasniji, trenutak Libermanovog uključivanja u predizbornu trku otvara nedoumice među crn- cima u redovima demokrata. Oni su već otvorili raspravu sa senatorom postavljajući mu pitanje da li namerava da nastavi da podržava američke crnce u meri u kojoj je to radio Klinton čime je zadobio njihovu veliku podršku. Osamdeset odsto Amerikanaca afričkog porekla kaže da će odlazećeg predsednika pamtiti u najboljem svetlu.
       Klinton je predložio takvu reformu školstva u kojoj se, veruje se, favorizuju siromašni, a oni su u najvećem procentu crnci. Naime, daje mogućnost roditeljima da delom novca koji bi odvajali za porez, vaučerima koje bi im izdavala država, finansiraju školovanje svoje dece u boljim, privatnim školama. Liberman se toj reformi protivi, što je navelo neke delegate da razmisle hoće li ga podržati kad se u sredu uveče pojavi na podijumu. Maksin Voters, delegat iz Kalifornije, bila je izričita: "Ukoliko Liberman ne izmeni svoj stav o vaučerima i tretmanu crne manjine, neću ga podržati." NJeni istomišljenici izrazili su bojazan da bi u slučaju ozbiljnog neslaganja o ovom pitanju demokrate ostale bez tradicionalno lojalnih glasača. Gorova ekipa za sada može da računa na crnog sveštenika DŽesija DŽeksona koji se skupu obratio u utorak uveče.
      
      
       Bitka tek predstoji
       Odgovarajući na konvenciju republikanaca i demokrate su svoj šou osmislile kao omaž bivšim predsednicima iz redova svoje partije. Gor je čak uspeo da ubedi poslovično nezainteresovanog DŽimija Kartera da se pojavi u Los Anđelesu. Karter, za koga se priča da se nije slagao sa Klintonom ali da je, kako je sam rekao, poštovalac Gora, predstavljen je kratkim video filmom.
       Za razliku od njega, Kenedijevi su se pojavili uživo obeleživši drugo veče konvencije. Pored brata ubijenog predsednika DŽona Kenedija, senatora Edvarda Kenedija, za govornicom se pojavila i predsednikova ćerka Karolina Kenedi Šlosberg.
       Pred Alom Gorom je ozbiljan zadatak da, posle konvencije, dostigne prednost DŽordža Buša koja, prema najnovijim istraživanjima, iznosi celih 16 odsto. Analitičare donekle iznenađuje podatak da Gor još ne uspeva da zadobije poverenje nijedne grupe birača koji se tradicionalno opredeljuju za demokrate, odnosno koje su se opredeljivale za Klintona.
       Tako Buš još ima bolji prolaz kod glasača koji se izjašnjavaju kao nezavisni. Samo 33 odsto nezavisnih opredelilo bi se za Gora, dok bi 52 odsto glasove ipak dalo Bušu. Zanimljivo je da je Buš popularniji među ženskom populacijom (51 odsto) uprkos Gorovom (42 odsto) imidžu savršenog oca i muža. Birači ga doživljavaju i kao slabijeg lidera. Gor i Klinton pojavili su se u utorak u Monrou, gradiću u državi Mičigen, tokom jednog od retkih zajedničkih predizbornih nastupa. Saradnici iz Vašingtona izmenjali su komplimente. Gor je zahvalio Klintonu na svemu dobrom što je ovaj učinio za zemlju obećavši da neće dozvoliti da "druga strana uništi rezultate Klintonovog vrednog rada". Klinton je ponovio da je Gor bio u središtu svega dobrog o čemu se odlučivalo u Vašingtonu.
       Potom su se razišli. Gor je krenuo na zapad, ka Los Anđelesu, gde će prihvatiti kandidaturu za predsednika, a Klinton je otputovao na istok u Vašington tako da, u nekom simboličnom smislu, ne mogu biti dalje jedan od drugog. Ali tu se ne završavaju već počinju Gorovi problemi, koji proizlaze iz paradoksa da mu Klintonovi obožavaoci zameraju što ne liči dovoljno na Klintona dok mu oni drugi, koji priželjkuju promene, okreću leđa objašnjavajući da kada vide potpredsednika Gora misle samo i jedino na Klintona.
      
       LJUBICA GOJGIĆ
      
      
Kenedi ispred Regana

Na pitanje ko je bio najbolji predsednik u periodu posle Drugog svetskog rata, trećina Amerikanaca (32 odsto) odgovara da je to bio DŽon Kenedi. Drugi po popularnosti je Ronald Regan (19 odsto), sledi Hari Truman sa 12 odsto glasova. Dvajta Ajzenhauera i Bila Klintona najboljima smatra devet odsto ispitanika. Bil Klinton nalazi se i na listi najgorih predsednika u posleratnom periodu, i to na visokom drugom mestu, odmah iza Ričarda Niksona, koga 28 odsto Amerikanca svrstava među najlošije lidere.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu