NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Obojeni metalac

Za člana IO GO SPS-a mr Nikolu Šainovića predstojeći izbori su bitka - najavljuje li on to i krv

      Nema mesta panici. Onaj koji je danas drugi, biće sutra prvi, i obrnuto. Drugi neka ne misli da je prvi večan, a i prvi neka to zna. Smiri se, opozicijo. Svaka naredna vlast biće lako smenjiva, jer joj dosadašnja ostavlja probleme za deset generacija unapred. Gotovo nerešive.
       Mrki Vuče podigni brkove!
       Svi ćete imati šansu.
       Nisam nepristrasan samim tim što se trudim da budem objektivan. Upuštam se u politiku u nadi da pobedi prava strana. Ako pobedi prava strana, lična korist je očigledna: otvara se mogućnost da se u demokratskim okolnostima profesionalno i demokratski izražavam. U suprotnom, ostaće barem nešto časti. Upozoravam i poštovane čitaoce da je život jedan i neponovljiv i valjalo bi ga, ako je ikako moguće, dostojanstveno pregurati.
       Da budem iskren, plašim se. NJima se ne ide s vlasti. Samo neka naivčina iz SUBNOR-a može poverovati da će oni, u skladu s rezultatima izbora, bez lex specialis-a, mirno reći: izvol’te vlast! Član Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije mr inž. Nikola Šainović izjavio je na konferenciji za štampu da su predstojeći izbori važan deo bitke za Jugoslaviju. “Ne može se sedeti u američkom krilu, a jednom u šest meseci izigravati patriotizam”, rekao je mr Šainović, zaboravljajući pri tom ko je bio u Dejtonu i ko je potpisao u Kumanovu. Ako su za Šainovića izbori bitka - najavljuje li on to i krv!?
       Nije li sada dosta?
       Oko 3 600 radnika Industrije mesa “Karneks” u Vrbasu ocenilo je da je dosadašnji predsednik Slobodan Milošević hrabrom, mudrom i odgovornom politikom odbranio Jugoslaviju (Kosovo se, valjda, ne računa!) i snažno je podržalo njegovu kandidaturu, dok mu borci i rezervne vojne starešine leskovačke opštine predviđaju blistavu pobedu već u prvom krugu! Javljaju se i borci od 1990. godine s Velikom zlatnom plaketom... Žika Muštikla je izjavio da opozicija zamajava narod!
       Onda je došao 20. avgust. Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije Drugi - nekako smo i to udesili! - čestitao je predsedniku Miloševiću rođendan i poželeo mu dobro zdravlje, snagu, hrabrost i blagosloveni uspeh u NJegovim naporima za dobrobit države koju predvodi i mnogonapaćenog naroda Jugoslavije. Uz lepe želje (“Želimo Vam, gospodine predsedniče, dug život, dobro zdravlje i ličnu i porodičnu sreću”), Vojska je, preko generala Pavkovića, svom Vrhovnom komandantu poklonila rođendansku Vojnu doktrinu SRJ, koju je Vrhovni komandant prihvatio!?
       Šta znači Vojna doktrina pred izbore? Krv? Vraćamo li se na ONO i DSZ, na LJubičića! ONO i DSZ su izmišljeni kad se Broz odlučio za večnu vladavinu. Nedostaje još štafeta!
       Onaj ko neće da potpiše za Miloševića, mora na bolovanje ili letovanje, inače gubi posao, i zato opozicija traži da Savezna izborna komisija izbriše kandidata Miloševića sa izborne liste - zbog nečuvenog pritiska na zaposlene u svim ustanovama i javnim i društvenim preduzećima. A studenti iz Otpora čestitali su Miloševiću rođendan praznim telegramom; zar se i to može!
       JUL je primenio strategiju pauka i u izbornu kampanju krenuo ispotiha, misleći lokalno, delujući globalno. JUL agituje saopštenjima, čekajući rezultate izbora i svoju, bez obzira na rezultate, zagarantovanu kvotu. JUL želi da Beograd vrati Beograđanima; želja je legitimna i ispunjava se na izborima, kako drukčije, nasiljem? JUL Palilule upozorava da divlja pijaca na Karaburmi ometa javni saobraćaj, JUL Barajeva da je moguća epidemija zbog mutne vode, dok JUL Zemuna traži da se suša proglasi elementarnom nepogodom. Ko će da odgovara što sunce topi asfalt, još nije najavljeno...
       Radikalski kandidat Toma Nikolić nepažnjom je otkrio karte: on, veli, uvažava jedino kandidate levice, tj. Miloševića - i pristao je da mu igra ulogu žulja na nozi - dok Koštunicu ne uvažava, Koštunica, kaže Toma, mrzi ceo svet. (O, toplih li radikala!) Šešeljevo političko osoblje ističe dosta debilnu tezu da je Koštunica kandidat mentora sa Zapada, jer se gnuša srpskog naroda (!). Zato je, kažu, NATO kandidat, a zna se, dodaju radikali, da maloumne nacije naseljavaju većinu NATO zemalja!?
       (Televizor opet laže u tvome domu i ti mu veruješ, jer je tu. Probudi se!)
       Šainović je ovde uzet više kao simbol; kad su Dačiću dali partijski Beograd, mr Šainović postao je udarna igla SPS-a za javne stvari. Kalio se i prekalio u Boru, čime se kvalifikovao za najviše funkcije u partiji i federaciji. Priča se - a u te priče po Zakonu ne bih smeo da verujem - kako je mr Šainović prvi srpski tajkun (bogataš s pomalo posprdnim prizvukom). Bogatstvo ne ističe, vlada se skromno. Isticao se pod sankcijama, sarađivao s Borkom Vučić, imao tople odnose s Kiprom. I deset prstiju...
       Još se priča da mr Šainović kontroliše Rudarsko-topioničarski basen Bor, preciznije - izvoz bakra, zlata i ostalih obojenih metala. Metalac Šainović se, međutim, ni tu ne eksponira.
       Srbin koji se ne hvali, kakav je to Srbin!
       Nekome bi se i tašta hvalila.
       Ako, sačuvaj Bože, na jesen ispadne iz vlasti, šta s njim?
       U Borski rudnik!
       (Šalim se, za razliku od njih).
       Stvar je suviše ozbiljna da bih i ja bio ozbiljan.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu