NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Birači u nedoumici

Lokalni izbori su zakazani za 10. septembar i od njihovog ishoda će zavisiti rok vladanja vmroovsko-albanske koalicije čiji protivnici Makedoncima ne mogu da ponude ni bolju svakodnevicu niti izvesniju budućnost

      (Od dopisnika NIN-a iz Skoplja)
       Paklene vrućine koje su pritisle Makedoniju srazmerne su žestini kojom ujedinjena makedonska opozicija atakuje na aktuelnu vlast. Ovde je, naime, u toku kampanja za lokalne izbore na koje opozicija gleda kao na legitimnu priliku da se ponovo dokopa vlasti.
       Najveća opoziciona partija, Socijaldemokratski savez Branka Crvenkovskog, blagovremeno je naučila neke lekcije i u završni okršaj sa vladajućom vmroovsko-albanskom koalicijom ide pojačana manjim no značajnim partijama. Ovo se pre svega odnosi na Ligu za demokratiju profesora Đorđa Marjanovića, koja se ne može pohvaliti brojnošću članstva ali ovde ima nesumnjiv uticaj na političko mnjenje. Snagom argumenata, veštinom ophođenja i principijelnim stavovima, profesor Marjanović je izborio autoritet svojoj Ligi pa su oni sada kvalitetni adut opozicije.
       Prihvativši koalicioni nastup na predstojećim lokalnim izborima, profesor Marjanović nije porekao svoje poznato neslaganje sa nekadašnjim nosiocima vlasti.
      
       Kako se otresti vmroovaca
       Paradoksalno je ali i istinito da se najvatrenije pristalice vladajućeg VMRO-a bave pitanjem kako se osloboditi “nosioca promena”. Koalicija trojke Georgijevski - Tupurkovski - DŽaferi srušila je sve kriterijume razumnog vladanja i lokalni izbori se shvataju kao prilika da im se sasvim okrenu leđa. Ono što muči glasače, odnosno birače jeste svakako istina da ni prethodna vlast nije bila na visini opštih htenja.
       Vmroovci, koji su nezadovoljstvo građana pretočili u pobedu, ni izdaleka nisu ispunili njihova očekivanja. Naprotiv, degradirali su sve - od odnosa unutar zemlje do vladanja u međunarodnim relacijama. Povlađivanje Albancima, pre svega njihovom lideru Arbenu DŽaferiju, i otvoreno forsiranje bugarštine jesu ono na čemu će se slomiti generalna vladavina vmroovaca.
       Bez obzira na bujicu optužbi upućenih na adresu vlasti, ona koju je Petar Gošev, poslednji predsednik makedonskih komunista i nekadašnji lider Demokratske partije, u Ohridu izrekao na račun aktuelnog premijera LJupča Georgijevskog, može se smatrati najtežom u dosadašnjem toku predizbore kampanje.
       “Georgijevski lično predvodi probugarsku struju u vladajućem VMRO-DPMNE i ne bude li zaustavljen, našim parama će dokrajčiti započetu rasprodaju nacionalnih interesa”, rekao je Gošev. Tako je on prvi u Makedoniji optužio premijera Georgijevskog za širenje bugarštine. Goševljevim optužbama dodali su ponešto i ostali lideri opozicionog saveza, pre svih ekspremijer Crvenkovski, koji je pozvao glasače rekavši:
       “Pomognite da ih zaustavimo dok sasvim nisu prekoračili crvenu liniju. Mislim da delite naše mišljenje i shvatate da je 10. septembar ‘referendum za budućnost Makedonije’.
       Bez obzira na to kakav bio ishod lokalnih izbora, jedno je jasno: proskribovan i razjedinjen VMRO-DPMNE vrlo skoro odlazi u za njega najkomotniju poziciju - poziciju opozicije. Svesni takve sutrašnjice, vmroovci su gotovo digli ruke od predizbornih mitingovanja. Premijer Georgijevski tvrdi da je to smišljena taktika.
       “Odlučili smo da opoziciju pustimo da ispuca svoje adute a onda ćemo, u završnici, nastupiti sa svojim programom.” Reč je o providnom izgovoru jer vmroovci nemaju ništa novo što bi ponudili građanima, koji su rešeni da ih se pošto-poto oslobode.
       Zanimljivo je da vladajuću koaliciju napada još jedna VMRO, ona koju su nedavno formirali bivši premijerovi drugovi sa bivšim generalnim sekretarom VMRO-DPMNE Borisom Zmejkobvskim na čelu. Protiv vmroovsko-albanske vlasti je i desetak ostalih opozicionih partija. One imaju sve: rukovodstva, lidere, programe i planove ali im nedostaje članstvo, dakle birači. U takve spadaju Liberalna partija, Demokratski savez, Savez komunista Makedonije, Demokratska alijansa, Savez penzionera...
      
       Nova vlast - po starom
       U analizama ovdašnjih političkih teoretičara preovladava mišljenje da promena vlasti neće ništa bitno promeniti u ukupnoj makedonskoj svakodnevici. Prinudno političko partnerstvo sa bilo kojom od nekoliko albanskih političkih partija uslovljavaju makedonski “prijatelji” sa Zapada i ono će egzistirati bez obzira na profil makedonske strane vlasti. Promenom vlasti neće se naročito promeniti ni podaničko ponašanje Makedonije prema tim istim “prijateljima”. Uostalom, Crvenkovski i njegovi koalicioni partneri i dalje forsiraju opciju NATO-a, koja “garantuje” priključenje Evropskoj uniji.
       S eventualnom promenom vlasti, kvalitetna promena može se dogoditi odnosima sa susedima. Vmrovci su svu pažnju usmerili ka Bugarskoj a sasvim zamrzli odnose sa Beogradom, na šta ukazuje sadašnja opozicija i obećava da će se, kad dođe na vlast, vratiti principu ekvidistance, odnosno istom odstojanju prema svim susedima. Ona je i protiv rasprodaje državne imovine grčkim biznismenima, na čemu se zasniva vmroovska politika u borbi za zaštitu ustavnog imena Republike Makedonije.
       Generalni status ljvo garantuje i nepromenjena pozicija albanskog političkog bloka. Ishod svih izbora u Makedoniji, pa i predstojećih lokalnih ništa bitno ne menja među Albancima. Pobednik, zvao se on DPA ili PDP, ima zagarantovanu partnersku poziciju sa makedonskom stranom, a s obzirom na gotovo istu političku platformu, albanski zahtevi ostaju nepromenjeni. Lider DPA Arben DŽaferi je u prednosti jer je koaliciju sa vmroovcima i Tupurkovskim iskoristio da ozakoni neke zahteve svojih sunarodnika, pa će za njegove izabranike glasati većina Albanaca.
      
       Srbi na margini
       I dok ovde svi predstavnici nacionalnih manjina imaju strategiju za nastup na septembarskim lokalnim izborima, Demokratska partija Srba forsira gubitničku i retoriku i praksu. NJeni, od naroda davno distancirani lideri koaliciraće sa opozicionim SDSM, ali ne i sa partijama koje takođe zajednički s njim nastupaju na izborima. Takva nelogičnost je jasna samo rukovodstvu DPS-a i od nje će profitirati makedonski deo opozicije. Srbima i Crnogorcima, kojih ovde ima dovoljno i koji su zainteresovani za svoju kvalitetniju egzistenciju, ni na ovim izborima ne preostaje ništa drugo no da glasaju za opozicioni savez koji ima tolerantniji odnos prema pripadnicima svih nacionalnih manjina.
       Kuriozitetom se može smatrati odluka Roma Bitolja da svoj glas ubuduće daju svakome ko može da plati dvesta maraka u kešu, a ne kao do sada, brašnom i šećerom. U kampanju se na svoj način uključio i Kiro Gligorov. On svojim prisustvom na predizbornim mitinzima daje otvorenu podršku aktuelnom gradonačelniku Skoplja Risu Penovu, koji na tu funkciju pretenduje i u narednom mandatu.
       I ove lokalne izbore u Makedoniji propratiće bulumenta stranih posmatrača, uglavnom stacioniranih na prelepom Ohridu.
      
       MILE RADENKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu