NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odlazak kontroverzne barunice

Ena BegoviĆ (1960-2000)

      Od stalnog dopisnika NIN-a iz Zagreba)
      
       Ena Begović (40) stradala je prošle nedelje u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Braču gde je provodila godišnji odmor sa suprugom i tek rođenom ćerkom.
       Popularna glumica sahranjena je na zagrebačkom groblju “Mirogoj” u blizini poznatih “Arkada” pod kojima leže nacionalni besmrtnici, a prostor za grobno mesto ustupio je grad Zagreb. Ova sahrana okupila je najpoznatija imena glumačke scene u Hrvatskoj, od njene sestre, takođe glumice, Mije Begović, Anje Šovagović i Urše Raukar, do režisera Antuna Vrdoljaka i Jakova Sedlara. Na pogrebu je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a nad grobom je, u ime supruga, izgovorena čuvena pesma Antuna Gustava Matoša “Utjeha kose”.
       Ena Begović prvi put je nastupila u televizijskoj drami LJubiše Ristića “Ivan Goran Kovačić” zajedno sa Radetom Šerbedžijom pre dvadesetak godina, a tek tada upisala se na Akademiju za film i umetnost u Zagrebu. Glumila je i u filmovima Lordana Zafranovića “Pad Italije” i “Okupacija u 26 slika” i od tada odigrala dvadesetak glavnih uloga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Možda najpoznatija bila je njena uloga barunice Kasteli-Glembaj u “Gospodi Glembajevima” Miroslava Krleže. Priča se da je tada svojoj sestri na karti pokazala poluostrvo Pelješac gde je odrasla i ponosno rekla kako čak ni sam Krleža nije znao da odatle zapravo potiče njegova barunica.
       Glumica atraktivnog izgleda u javnosti je, međutim, bila poznata i po neprijatnim događajima, a najtragičniji je bio onaj u kome je Ena Begović izazvala saobraćajnu nesreću u širem centru Zagreba u kojoj je smrtno stradao mladić na motoru. Premda je na sudu oslobođena krivice, zbog ovog tragičnog događaja glumica je prestala da se pojavljuje u javnosti. Brak sa bogatim biznismenom iz Rima i rođenje ćerke ponovo su je doveli u centar pažnje. NJena kontroverzna karijera veže se, uz ostalo, i za podršku koju je uz neke kolege pružala bivšoj političkoj vlasti u Hrvatskoj. Poslednji film u kome je glumila upravo je problematični “Četverored” Jakova Sedlara koji, prema književnoj podlozi Ivana Aralice, opisuje sudbinu poražene ustaške i domobranske vojske kod Blajburga u maju 1945. godine.
       Na pozorišnim daskama Ena Begović je od 1984. godine članica stalnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta, a njene najpoznatije uloge bile su Šekspirova Dezdemona, kontesa Nera iz popularne “Gričke vještice” Marije Jurić-Zagorke, Ana Karenjina iz istoimenog Tolstojevog romana i već pomenuta barunica Kasteli-Glembaj iz drame Miroslava Krleže.
      
       Z. STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu