NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Da pobede normalni Srbi

Rešeni smo, međutim, da odustanemo od svake radnje koja bi učvrstila ovaj režim

      SDA Sandžaka saopštila je pre kratkog vremena da priprema svoga kandidata za predstojeće predsedničke izbore. Odluka je bila kontroverzna pre svega jer se SDA kao stranka sandžačkih muslimana ili, kako kažu, Bošnjaka, obraća srazmerno vrlo uzanom biračkom telu, bez ikakvih šansi na uspeh na izborima za predsednika. U isti mah, reč je o biračima od kojih je logično očekivati da podrže antirežimski front, koji je, misle mnogi, sve slabiji sa svakim novim predsedničkim kandidatom.
       - Glavni odbor naše stranke je doneo odluku da učestvuje na izborima sa osnovnim ciljem da doprinese smenjivanju režima putem izbora. U tom cilju SDA Sandžaka je odlučila da ponudi i pruži svoju pomoć opoziciji u Srbiji i to na sva četiri izborna nivoa, kaže Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka.
      
       Da li to znači da odustajete od ideje o predsedničkoj kandidaturi?
       - Doneli smo odluku da na predesedničke izbore izađemo sa sandžačkim kandidatom.
       Učinili smo to da bismo iskoristili neke pogodnosti koje pruža kandidatura, pre svega prezentaciju u medijima. Razvoj situacije nas, međutim, primorava da vidimo šta dalje.
       Inače, ja nisam bio kandidat ni u jednoj kombinaciji. Ako bismo izašli sa svojim kandidatom, bio bi to neko iz južnog Sandžaka, možda iz Berana ili Rožaja.
       Rešeni smo, međutim, da odustanemo od svake radnje koja bi učvrstila ovaj režim.
       Ukoliko procenimo da je srpska javnost odlučna da putem izbora izvrši demokratske promene, mi ćemo ponuditi svaku vrstu pomoći udruženoj opoziciji. I uputili smo već takav signal.
      
       Mislite na DOS?
       - Da, na DOS.
      
       Može li se, dakle, zamisliti situacija u kojoj bi Sulejman Ugljanin pozvao svoje birače da glasaju za predsedničkog kandidata Vojislava Koštunicu?
       - O takvoj konkretnoj mogućnosti nismo razmišljali. Ukoliko srpsko biračko telo pokaže da je spremno za promene, spremni smo da pronađemo formulu kako bi i Bošnjaci iz Sandžaka učestvovali u smeni režima putem izbora.
      
       Kako ćete utvrditi da li je “biračko telo Srbije spremno za promene”?
       - Svaki dan imamo kontakte širom cele zemlje, analiziramo javno mnjenje, direktno mi, a i preko DOS-a.
       Ako srpski narod ne želi promene, mi ništa sami ne možemo. Najveću odgovornost za sve što se dogodilo snosi srpski narod koji je podržavao ovakvu politiku. Ako je sada uvideo svoju zabludu, a mi mislimo da jeste, posle svega što se dogodilo, i na Kosovu i uopšte, mi smo tu da pomognemo, simbolično, sa svojih 100-120 000 glasova.
      
       Da li ste razmišljali da i liste za lokalne izbore sastavite u saradnji sa opozicijom u Srbiji?
       - Nije moguće pravljenje zajedničke liste za lokalne izbore. Naš je interes da pružimo svu moguću logističku pomoć da DOS dobije sve one mandate koje su dobili SPS i radikali.
       Zainteresovani smo da na izborima pobede normalni Srbi, koji vole svoj narod a nas ne mrze, ne smišljaju kako da nas unište.
       Imamo i sasvim konkretan predlog - tamo gde bošnjački glasovi čine trideset i manje procenata u biračkoj strukturi, spremni smo da sve te glasove usmerimo u DOS.
      
       Šta tražite zauzvrat?
       Da pobede Miloševića. Nećemo se cenjkati sa opozicijom - živećemo na ovom prostoru, nadam se, još dugo zajedno i zainteresovani smo za džetnlmenski sporazum i da svi lakše dišemo.
      
       S. B.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu