NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Manipulacije nazovi novinara

(“Mladi, a socijalisti”, NIN br. 2590)

      Mladi socijalisti Vračara dočekali su gospodina novinara Vrzića u prostorijama Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije kao ljubazni i dobronamerni domaćini. Ukazali su mu poverenje, koje je on, iz samo njemu poznatih razloga, vrlo brzo izigrao. Proveli su sa njim dva i po sata u razgovoru odgovarajući na sva postavljena, nekad čak i drska i tendenciozna pitanja, kojima je gorepomenuti gospodin pokušao da ih isprovocira.
       S obzirom na to da njegove provokacije nisu dale željeni rezultat, ovaj gospodin žurnalista se poslužio najprimitivnijom, petparačkom novinarskom manipulacijom. Jednostavno, izmislio je “anonimni, pouzdan” izvor, koji je sasvim “slučajno” nazvao mladim socijalistom Markom. Kod nas nema anonimnih! Naime, pošto mu se nisu svideli odgovori autentičnih mladih socijalista, koje, po svoj prilici, ne može da podnese, a oni su ga, na njegovu žalost, očigledno, nadgovorili, ovaj kvazinovinar je, koristeći navodnog Marka, u tekstu napisao sve što je on želeo da čuje od mladih socijalista Vračara. Njih sedmoro predstavljenih punim imenima i prezimenima, po svemu sudeći, nisu bili dovoljno dobri i naivni sagovornici, pa je gospodin novinar valjanog iznašao u sopstvenoj mašti.
       Poštovano uredništvo NIN-a, ne nameravamo da ponaosob analiziramo rečenice iz teksta “Mladi, a socijalisti”, iako obiluju zlonamernostima, neistinama i, blago rečeno, slobodnim “novinarskim” interpretacijama. Samo želimo da vam skrenemo pažnju da novina koja pretenduje da ostane ozbiljan informativni list, ne bi smela da toleriše ovakve neozbiljnosti i manipulacije nazovinovinara, čiji jadni i bedni rad, zasigurno, ne bi zanimao ni urednike žute štampe.
      
       Mladi socijalisti Vračara
       JOVANOVIĆ LJUBICA
       LALIĆ LJUBICA
       SLOBODAN PETROVIĆ
      
       P.S. Gospodine Nikola Vrziću, ako Vam novinarska etika, čija pravila očigledno trpe Vašu ličnu obradu, ne dozvoljava da otkrijete “pravi” identitet Marka, da li u Vama postoji barem mrva ljudskog dostojanstva i morala koja će Vas naterati da nam se izvinete? Mi smo, kao što znate, u Kursulinoj 35.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu