NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Četvrti most SPS-a

Umesto gradske televizije, Novi Sad je dobio televiziju u čijem vlasništvu udeo ima SPS, a Ministarstvo informacija cenzurisalo je kablovske televizije

      Nova novosadska televizija "TV Most" čiji je jedan od vlasnika i Gradski odbor Socijalističke partije Srbije počela je od ponedeljka 28. avgusta sa zvaničnim emitovanjem programa.
       Portparol Gradskog odbora SPS Dušan Bajatović, koji je više puta najavljivao da će njegova partija "pokloniti gradu još jednu televiziju", potvrdio je na konferenciji za novinare da je SPS jedan od vlasnika, ali nije želeo da precizira koliki udeo ova partija ima u vlasništvu novootvorene televizije.
       "Televizija Most će biti okrenuta gradu i građanima i niko nema nameru da je pretvara u mesto za političku debatu stranaka", rekao je Bajatović.
       Na programu TV Most istoga dana, u okviru gradskih servisnih informacija, najavljena je konferencija za novinare SPS-a. Na samoj komferenciji bila je prisutna i kamera ove televizije.
       Pozadinu u improvizovanom studiju TV Mosta, logično, čini slika mosta na baržama u Novom Sadu. Na Mostu se, za sada, puštaju uglavnom filmovi i poneka porodična serija. Probni signal pušten je pre dve nedelje, a za samo jedno veče građani su na ovom kanalu mogli da vide filmove "Gladijator" i "Patriota", koji se trenutno nalaze na repertoaru novosadskih bioskopa.
       Pored Televizije Novi Sad, koja radi kao ogranak Radio-televizije Srbije, u Novom Sadu postoji još nekoliko televizijskih stanica, ali su one okrenute isključivo zabavnom programu. Od elektronskih medija na teritoriji grada funkcionišu samo dve radio-stanice (Radio 021 i Radio "In") koje su otvorene za informativno-politički program.
       Od početka sadašnje gradske uprave ( Srpski pokret obnove, Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Reformisti Vojvodine), gradska vlast je najavljivala osnivanje gradske televizije u Novom Sadu. Ta televizija još nije pokrenuta. Pre pola godine Skupština Novog Sada osnovala je Gradski informativni centar u okviru koga je trebalo da proradi gradska televizija Apolo, međutim, do danas ta televizija nije dobila potrebne dozvole od nadležnih saveznih ministarstava.
       Od ove nedelje postoje novine i na kablovskoj televiziji, koju prati oko 200 000 građana. Savezno ministarstvo za informisanje naložilo je svim kablovskim provajderima da prekinu emitovanje stranih televizija koje imaju informativni program na srpskom jeziku. Prema instrukcijama Ministarstva u te strane televizije, osim hrvatskih HRT2 i HRT3, mađarske Dine i sarajevske OBN, spada i Televizija Crna Gora. Preventivno je napomenuto da se neće tolerisati ni emitovanje eventualnog programa otpuštene redakcije Studija B.
       Ministarstvo nije poslalo pismene naloge, ali je poruku preneo lično ministar Goran Matić, koji se sastao sa direktorima svih pet provajdera koliko ih ima u Novom Sadu i obavestio ih da će, ukoliko se ne budu pridržavali instrukcija, odgovarati po članu 27 Zakona o informisanju i platiti kaznu od pet miliona dinara.
       Iako se na TV ekranima sada može pročitati objašnjenje korisnicima da se reemitovanje prekida po nalogu Ministarstva, korisnici, kako nezvanično kažu vlasnici kablovskih televizija, ne pokazuju baš mnogo razumevanja i žele da otkažu usluge.
       Od ove nedelje na tri punkta u Novom Sadu postavljeni su video-bimovi na kojima će se prenositi programi nezavisnih producentskih kuća.
      
       ALEKSANDAR RELJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu