NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

(Pred)izborni cirkus

Konvencije Republikanske i Demokratske stranke SAD su završene, kao što se i očekivalo. Tek sada počinje prava bitka za glasače u kojoj je glavna ličnost potpredsednički kandidat Demokratske stranke Jozef Liberman, ortodoksni Jevrej

      Iako se očekivalo da izbor Joa Libermana za potpredsedničkog kandidata Demokratske stranke neće proći bez reakcija, naročito reakcija Jevreja, crnaca i muslimana, Jevreji i američki i oni širom sveta, a naročito oni u Izraelu pozdravili su ovu odluku američkih demokrata i, naravno, počeli da rade sve što je u njihovoj moći da se ispuni volja božja, tj. da Liberman dobije izbore. A ovaj pobožni čovek odmah je oduševio svoje sunarodnike, što se za ostale Amerikance ne bi moglo reći.
       Naime, Liberman je vrlo brzo izjavio da predizborna kampanja, u koju je krenuo sa velikim entuzijazmom, neće uticati na promenu njegovih verskih navika i dužnosti. On kaže da uprkos svemu neće "raditi" za jevrejsku Novu godinu 30. septembra i prvog oktobra, zatim za Jom Kipur, koji pada 9. oktobra, pa za Sukot, praznik žetve 14. i 15. oktobra i 22. oktobra za Simha Toru, koja označava kraj jednog ciklusa Tore.
       Američki izbori su, inače, 7. novembra.
       Iako ga neće biti punuh pet dana pri kraju predsedničke kampanje, Liberman ne krije da je siguran u pobedu, a tih pet dana provešće kako je bogu ugodno i ljudima zapoveđeno, što je, valjda, takođe doprinos kampanji. Joe Liberman kaže da ga Al Gor razume jer je i on "čovek od vere". Gospođa Liberman ovo podržava i kaže da je na njima (Libermanovima) da pokažu kako u Americi mogu da žive i da budu prihvaćeni ljudi različitih vera.
       U anketama koje se skoro svakodnevno sprovode kaže se da osam od deset Amerikanaca nema ništa protiv toga da Jevrej bude potpredsednik.
      
      
       Crnci
       Istovremeno, vlasnik najstarijih "crnih" novina optužio je Demokratsku stranku da je izabrala Jozefa Libermana za čoveka "broj 2" zato što očekuje da će Jevreji napuniti partijske kofere novcem.
       Vilbert Tejtum, izdavač uticajnih harlemskih novina "Amsterdam nenjs" piše: "Jevreji iz celog sveta, naročito iz Evrope, Afrike, Izraela i Južne Amerike počeće da šalju svežnjeve novca" Demokratskoj stranci zato što su predložili Libermana za potpredsednika.
      
       "To je tako ružno", kaže Abraham Foksman. On misli da je jedini razlog što partija nije predložila nekog Afroamerikanca taj što su Jevreji kupili izbore.
       U uvodniku pomenutih "crnih" novina kaže se da su Jevreji odlično naučili američku igru. "Beli Anglosaksonci, protestanti naučili su ih onome što su oni naučili od svojih britanskih prethodnika.
       Crni lideri, kao što su sveštenik Al Šarpton i islamski lider Luj Farakah, otvoreno kritikuju nominaciju Jozefa Libermana. Jevrejski lideri, naprotiv, govore o "crnačkoj frustraciji" zbog toga što DŽesi DŽekson, takođe sveštenik (crni) nije izabran za čoveka "broj 2".
       Da nije sve prošlo glatko i da ne ide sve slatko govori podatak da je Li Alkorn, predsednik dalaskog ogranka NAACP suspendovan - kasnije je podneo ostavku - pošto je pravio antisemitske opaske o senatoru iz Konektikata (Liberman).
      
       Novac
       Senator Liberman opisuje sebe kao čoveka orijentisanog prema biznisu, trgovini i ekonomskom rastu. Za vreme dva mandata u kojima je bio senator približio se poslovima u tri "industrije" - tri privredne grane: osiguranju, visokoj tehnologiji i zdravstvu. Ove veoma profitabilne grane su i najviše uložile u Libermanovu kampanju. Kako se računa, samo do konvencije demokrata uloženo je tri miliona i tri stotine hiljada dolara.
       I to je bio, sigurno, razlog što ga je Demokratska stranka izabrala za svog čoveka "broj 2", jer do sada te privredne grane tradicionalno nisu davale podršku demokratama. Sada, zajedno sa Jevrejima celog sveta i jevrejskim lobijem u Americi Demokratska stranka zaista može da računa da će napinuti kasu pre izbora i da će joj još dosta ostati i ako izgubi na izborima.
       U ovim granama se ne zaboravlja šta je sve Liberman uradio za njih (naravno u nadi za još većom korišću ukoliko njihov kandidat pobedi). Uz Libermana je i vojna industrija, jer je on, kao član vojnog komiteta u Senatu zagovarao povećanje potrošnje za naoružanje. On je najviše zaslužan za proizvodnju podmornice "Sea NJolf"(Morski vuk), koja košta 2,5 milijarde dolara i za programe proizvodnje helikoptera "Blackhanjk" i "Comanche", koji se proizvode u njegovoj "državi" (Konektikat).
       Ma koliko izbor Jozefa Libermana za potpredsedničkog kandidata Demokratske stranke izgledao čudan očigledno je na šta je njegova stranka računala. Ovaj pobožni čovek (što se u Americi veoma ceni) ima veliki uticaj i tamo gde se novac okreće (što se ceni još više), pridobijena je jedna, do sada prilično glasački uzdržana, a brojna i bogata grupacija; izvesna protivljenja drugih manjinskih grupacija, mogu biti poništena istim onim čime se prvi nadaju pobedi - novcem. Uz sve to lepo će zvučati priče o demokratiji, jednakosti, jednakim šansama.
       Republikanci su neobično ćutljivi, do sada. A možda ih je izbor Libermana zaista uhvatio nepripremljene. Jer, medijski, Demokratska stranka za sada vodi - baš zbog Libermana.
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu