NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tajni agent 008

NASLOV: "Nemoguća misija 2", SAD, 2000.
REŽIJA: Džon Vu
SCENARO: Robert Tauni
ULOGE: Tom Kruz, Dagrej Skot, Tendi NJuton, Ving Rejms, Entoni Hopkins, Rade Šerbedžija

      Vuk Pavlović
      
       "Da l'je moguće?", pitao se u pesmi legendarni Toma Zdravković, a odgovor bi glasio da je apsolutno sve moguće u "Nemogućoj misiji 2". Reč je o nastavku čuvenog filma Brajana de Palme iz 1996. nastalog na osnovu popularne TV serije iz 60-ih. I ovde je Tom Kruz i producent i tumač glavne uloge, Robert Tauni je scenarista, ali je reditelj drugi - DŽon Vu ("Ubica", "Slomljena strela", "Ukradeno lice"), holivudski majstor akcije iz Hongkonga. Rezultat - podjednako uzbudljiv i zabavan film kao i prvi deo.
       Ova savremena špijunska priča se najvećim delom odvija u Australiji. Američki tajni agent Itan Hant (Kruz) dobija novi zadatak: pronaći odbeglog kolegu Šona (Skot) koji je ubio ruskog mikrobiologa (Šerbedžija), oteo mu lek za ubitačni virus, i sada hoće da se u australijskoj hemijskoj korporaciji dokopa i kapsula sa virusom ne bi li zarazio pola Sidneja, a onda na konto leka zaradio milijardu funti sterlinga. Uz pomoć Šonove bivše devojke Naje (NJuton), i u pratnji svog logističkog tima, Itan kreće u opasnu potragu i borbu oko virusa.
       Postoji krucijalna činjenica koja se mora sagledati prilikom razlučivanja suštine ovog filma, a to je da je on prvenstveno u funkciji zabave. Kao i slična dela iz miljea špijunsko-avanturističkog žanra, "Nemoguću misiju 2" ne treba gledati kroz periskop "ozbiljnog", tj. umetničkog filma, jer nije ukalupljen u toj mustri, niti ima takve pretenzije. Naprosto, služi se alibijem koji mu stoji u naslovu, i radi se o američkoj verziji DŽemsa Bonda u kojoj je sve dozvoljeno, i sve je moguće (i ono nemoguće). Ideja je jednostavna, prodorna i prijemčiva - nema tu teške filozofije, to je tanušna, jednosmerna priča (bez jače pozadinske radnje) o neverovatno spretnom agentu koji ispunjava špijunski zadatak za svoju agenciju, zaljubljuje se u devojku spremnu za opštu žrtvu, i bori se do poslednje kapi krvi na strani Dobra protiv snaga Zla oličenih u beskrupuloznom, suludom i odmetničkom špijunu. Ova intrigantna storija, puna stereotipa (od karakterizacije likova i njihovih motivacija, do razvoja radnje), smeštena je u virtuelni internacionalni špijunski svet u kome se primenjuje "svemirska" visoka tehnologija, i začinjena je brojnim preokretima i krvavim, ali očekivanim raspletom (shonj must go on).
       S druge strane, ponavlja se paradoks iz prvog dela "Nemoguće misije" da se i od praznjikavog scenarija baziranog na dramaturgiji čiste akcije može napraviti dobar film, ponajviše zahvaljujući režiji. Ako je originalni film s takođe neubedljivim tekstualnim podloškom izvadila maestralna režija Brajana de Palme, isti slučaj se ponavlja i u nastavku - da nije fantastičnog vizuelnog osećaja DŽona Vua, ne bi ovde bilo ni "f" od filma, baš kao što ni prvi deo ne bi ličio ni na šta da ga nije potpisao De Palma. U oba slučaja su do izražaja došle fenomenalne rediteljske sposobnosti: perfektna montaža, brzometan tempo radnje i upečatljive furiozne akcione scene - istureni su u prvi plan, čime su istovremeno nadomeštene manjkavosti scenarija.
       Mada "Nemoguća misija 2" ne spada među Vuove najbolje filmove, ostaće upamćen po nekim genijalnim rešenjima i postupcima u akcionim sekvencama, od kojih su neke nabijene saspensom do pucanja, a nemoguće vratolomije koje u njima izvodi Itan Hant šalju agenta 007 natrag u pelene. Uz odličnu glumačku postavu, prelepu kameru i ritam bez sekunde praznog hoda, ovaj simpatični film će vas zasmejati i zabaviti, a to mu je i bila namena.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu