NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nećemo izgubiti izbore

O Zakonu o informisanju, opoziciji, otkrivanju špijunskih afera, članstvu SRJ u UN, bogatstvu JUL-a, pobedu nad NATO-om...

      Gorana Matića, ministra informisanja SRJ NIN "juri" za intervju već dva meseca, ne samo zato što smo hteli da u NIN-u obrazloži razloge napada na nas već i zato što je naš resorni ministar, a po svojim konferencijama za štampu je najspektakularniji. Konačno, Matić je pristao na intervju, kako kaže, zbog teksta Mihajla Đurića, a valjda malo i zato što su se izbori približili.
      
       Kada ćete da ukinete Zakon o informisanju?
       - Republički zakon o informisanju donela je Skupština Republike Srbije i o tome može biti govora samo na toj skupštini. Član 27 Zakona koji se odnosi na zabranu emitovanja i odloženog emitovanja propagandnih stanica stranih vlada na srpskom jeziku smo prepisali iz američkog zakonodavstva.
      
       Sporno je što vi prekršajno gonite ljude za nešto što je inače predviđeno Krivičnim zakonom Jugoslavije, recimo za ugrožavanje ustavnog poretka?
       - Ne, to nije tačno. Dela koja se gone ovim zakonom prekršajno su dela gde su obično ili najčešće bili tužioci pojedinci zbog ugrožene privatnosti ili manipulacije o njima.
      
       Ja sam osuđen zbog rušenja ustavnog poretka Jugoslavije.
       - To su primeri iz prakse koji, po mom mišljenju, nisu kako treba. Očigledno je da je za ugrožavanje ustavnog poretka nadležan tužilac i da on to treba da čini i da ovim zakonom to nije tako naloženo.
      
       Znači da sam pogrešno osuđen?
       - Moguće.
      
       Tvrdi se da je radikalima rečeno da nema slobodnih frekvencija, a posle toga odjednom su se pojavile dve televizije - Metropolis i Srbijašume i da je to izazvalo veliku ljutnju kod radikala.
       - Sa frekvencijama ja ne gazdujem. To radi Ministarstvo za telekomunikacije. Problem je u tome što Jugoslavija ima medijski bum: i radio stanice i TV stanice su nicale kao pečurke posle kiše. U Austriji postoji jedna televizija i austrijski parlament je dva puta raspravljao u poslednje dve godine o tome da li da dopusti da se uvede još jedna privatna ili neka druga televizija i rekli su da bi to ugrozilo nacionalni interes. Mi u ovom trenutku imamo 120 televizijskih stanica i negde oko sedam stotina radijskih stanica svih političkih boja i vlasničkih statusa.
      
       Ako su radikali, vaši koalicioni partneri ostali bez svoje televizije...
       - Mi nismo koalicioni partneri.
      
       A, Vlada narodnog jedinstva. Da li se tako zove?
       - Stranke koje su ušle u Vladu narodnog jedinstva su činioci Vlade narodnog jedinstva. One nisu koalicioni partneri.
      
       Zar nije malo čudno: u vladi zajedno a idete odvojeno na izbore. Idu radikali za sebe, imaju svog predsedničkog kandidata... Izgleda da ipak postoje ili neke razlike u interesima ili postoje sukobi interesa između SRS i SPS-JUL.
       - Mi smo stranke koje čine Vladu narodnog jedinstva i koje smatraju da je to način da se očuva jedinstvo i stabilnost naše zemlje, da se očuva nezavisnost. Kada dođu izbori, stranke imaju svoje programe, nosioce programa, svoje kadrove, smatraju da su bolji ili da imaju više utemeljenja kod glasača i pokušavaju normalno da promene parametre i odnose koji postoje u političkom životu.
      
       Vi ćete imati ozbiljan okršaj sa radikalima u Novom Sadu na lokalnim izborima.
       - Ja ne razmišljam uopšte o okršaju sa radikalima. Mi razmišljamo na taj način da program koalicije SPS-JUL predstavimo na najbolji mogući način, da na najbolji način predstavimo nosioce naših izbornih lista, da predstavimo projekciju naše budućnosti i da pokažemo šta mi to nudimo ovoj zemlji, da pokažemo šta smo dosad uradili za ovu zemlju i mislim da je to osnov naše kampanje. I na tome će se ta kampanja i zasnivati. Istovremeno, skrenućemo građanima pažnju i na to šta nude oni koji su vezani za agresore, za NATO, za nastavak i produžetak agresije. Đinđić je opet izjavio da Zapad i Olbrajtova podržavaju demokratsku opoziciju Srbije. I tu je jedna vešta mimikrija. Znači, oni pokušavaju da se predstave kao autentična stranka preko Koštunice, a šef izbornog štaba je Đinđić, koji je za vreme rata rekao izraelskom "Haarecu" da treba još dve-tri nedelje produžiti bombardovanje. Očigledno je ko je najveći protivnik ove zemlje, jer ono što oni pokušavaju da učine jeste da predstave sebe kao stranku mira na zapadnom talasu, a taj mir bi bio ništa drugo nego Kušnerov mir, jedan novi Pax americana na našem području i mir u okviru koga bi NATO vršljao po našoj zemlji, jedna po jedna fabrika nestajala, bila zatvarana i to bi bio okupacioni mir u kome nikakvog mira ne bi bilo. To je u stvari suština te politike.
      
       Kandidatura Tomislava Nikolića tera u drugi krug Slobodana Miloševića. To vam sigurno ne prija.
       - Smatram da niko ne može da na bilo koji način ugrozi pobedu predsednika Slobodana Miloševića i da to koliko će biti kandidata ne igra nikakvu ulogu.
      
       Ankete pokazuju nešto drugo.
       - Ankete na osam stotina ispitanika, na hiljadu i pet stotina ispitanika i ta sociometrija koja se sprovodi u takvim okolnostima nije sociometrija nego propagandni trik i navođenje birača da je većinska opcija ona koja to objektivno nije.
      
       A šta kažu vaše ankete?
       - Nama takve ankete nisu potrebne. Ja čak mislim da kvantitativne analize javnog mnjenja predstavljaju jednu tautološku formu koja ne daje dovoljno sigurne pokazatelje za procenu odnosa u društvu. Ove blef-ankete neće nikoga prevariti o tome šta je većinsko mišljenje građana Srbije.
      
       Vlast tvrdi da je gotovo cela opozicija nepatriotska, izdajnička. Da li stvarno mislite da je to tako?
       - Pitanje šta je opozicija je jako diskutabilno u našoj zemlji. To pitanje je u stvari ključno pitanje. Jer, mi smo imali rat, imali smo agresiju NATO zemalja koja je od ove zemlje trebalo da napravi još jednu koloniju na jugoistoku Evrope. Ta agresija nije dala željeni rezultat. Vi znate da je u Rambujeu cilj bio da NATO umaršira u Beograd. NATO nije umarširao u Beograd, NATO zastava nije u Beogradu...
      
       Ali je umarširao na Kosmet.
       - Tačno, ali je i to privremeno i pod uslovima koje su obezbedile Ujedinjene nacije...
      
       Uslovi su takvi da svaki dan ima onoliko mrtvih Srba.
       - Za Kosmet odgovaraju Ujedinjene nacije i pitanje je dokle će trpeti. To je velika sramota čovečanstva, razvijenih zemalja i svih drugih ako se pod vidom misije Ujedinjenih nacija vrši etničko čišćenje nealbanskog stanovništva i masovni progoni i ubistva. To što je deo Kfora, odnosno taj NATO deo to shvatio kao okupaciju, kao frustraciju što nisu okupirali Beograd, to je posebno pitanje. To pitanje će biti rešeno u dogledno vreme kroz diplomatske i druge aktivnosti u Ujedinjenim nacijama, a ne kroz rat.
       NATO u ovom trenutku nema apsolutno nikakve ambicije da dalje vodi oružanu agresiju. Vodi druge oblike agresije. Olbrajtova je otvoreno rekla prekjuče da građani Srbije treba da glasaju za Demokratsku opoziciju Srbije. Đinđić je rekao da praktično sve snage koje imaju uticaja na Zapadu stoje iza predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice.
       A šta reći o Demokratskoj opoziciji Srbije koju sačinjavaju i podržavaju, između ostalih, Rasim LJajić iz liste za Sandžak, Ugljanin takođe, Srpski ravnogorski pokret, zatim Savez vojvođanskih Mađara i tako redom. To su stranke koje pokušavaju političkim sredstvima da deluju kao okupatorska ili strana agentura na našem području, ali i u svojoj osnovi čine kontinuitet okupatorske politike iz Drugog svetskog rata.
      
       SPS je kao glavni projektant politike ove države do juče imao ekskluzivno pravo da ima odnose sa zapadnim zemljama. Predsednik Milošević je neprekidno razgovarao s Amerikancima, nismo znali o čemu. Sad, odjednom postaje greh kad neko drugi ima kontakte sa Zapadom. To je jedno pitanje. S druge strane JUL, vaša partija, je bila projektovana između ostalog da pridobije nacionalne manjine, da ih veže uz sebe. A vi sada napadate etničko šarenilo opozicije.
       - Prvo, normalni su bili kontakti naše diplomatije i našeg rukovodstva sa svim strukturama na Zapadu, pogotovu u NATO zemljama. Ali, ako vam neko u tim pregovorima i razgovorima stalno natura nemoguća rešenja, rešenja koja će narušiti suverenitet i integritet, slobodu, dostojanstvo zemlje, onda vi ne možete da prihvatite njihove uslove.
       Znači, mi smo pokušavali sve vreme da nađemo diplomatskim i mirnim putem neka rešenja. Očigledno da Amerika nije imala u vidu nijedno rešenje koje bi Jugoslaviju odnosno Srbiju ostavilo kao suverene odnosno nezavisne zemlje. NJihovo rešenje je kolonizacija. Mi nismo prihvatili takva rešenja. Jugoslavija je danas jedina slobodna zemlja u Evropi.
       A što se tiče manjina, Jugoslovenska levica ne deli ljude po takozvanim slučajnim egzistencijalnim elementima, kao što su vera, rasa, nacija, pol. S druge strane, partije tipa Ugljanina ili Kase naciju smatraju za osnov svoje politike. Nismo se mi odrekli nikakvih manjina. Uostalom, Jugoslovenska levica je u Čoki pobedila na izborima iako je to prevashodno mađarska sredina.
      
       Vojislav Koštunica često oštrije kritikuje Ameriku od vas.
       - To je farsa. Ne može ekipa koja je zajedno sa NATO-om dogovarala, realizovala, servisirala i tražila da se produži bombardovanje da vodi Koštuničin štab a da Koštunica bude antiamerikanac. Koštunica je tipovan zato što je po svom dosadašnjem odnosu prema toj temi bio malo manje kompromitovan od njih. Ne vidim razliku između Koštunice i Đinđića.
      
       Dnevnik RTS mu je verovao. Objavljivao je tokom celog rata saopštenja njegove stranke.
       - Dobro, takve su bile izjave. I onda šta se desilo? Onda su jednostavno našli zajednički jezik i rekli hajde da probamo ovu varijantu i napravili su Demokratsku opoziciju Srbije koja je ekspozitura američke administracije ovde, sa Koštunicom koji treba da fingira srpskog kandidata.
      
       Ako izgubite izbore, hoćete li mirno predati vlast?
       - Mi nećemo izgubiti izbore.
      
       Sigurni ste u to?
       - Apsolutno. Nema nikakvog razloga da izgubimo izbore. Znate, u Srbiji i Jugoslaviji neće pobediti američki kandidat, neće pobediti francuski kandidat. Pobediće kandidat građana Srbije i gotovo. Uvek će tako biti.
      
       Da pređemo malo na neka ličnija pitanja. Vama se zamera što ste ponekada više delovali kao ministar policije nego kao ministar informacija.
       - Stvari koje sam saopštavao javnosti su saopštavane u dogovoru sa određenim ministarstvima. Na osnovu tih stvari mi dokazujemo stranoj i domaćoj javnosti da postoji kampanja subverzivno-terorističkih aktivnosti prema našoj zemlji. I nama je jako bitno da te poruke svetskoj javnosti uputimo. Uostalom, Srebrenica je prelomna tačka, tu je režiranim i plaćenim masakrom od strane francuske obaveštajne službe iskreirana politika napada na Republiku Srpsku i NATO završetka cele priče na tom terenu.
       Operacija "Pauk" baca temeljno novu sliku na situaciju povodom razbijanja prethodne Jugoslavije i situaciju oko Republike Srpske i oko Bosne. Grupa je dokaz kako su dogovori jednog ganga u američkoj administraciji, instrumentalizacija francuske obaveštajne službe i upotreba Šaćirbeja, Silajdžića i Izetbegovića u Bosni doveli do situacije koju sada imamo.
       Dokaz da je sve to tačno je što je smenjeno svih pet šefova francuskih obaveštajnih službi tri meseca nakon otkrivanja afere. Naš zadatak je da - kada CIA učestvuje u ubistvu Gorana Žugića a mi imamo za to neke podatke - to svetskoj javnosti kažemo, da to ne bude samo bezbednosno obaveštajni podatak, jer on to po svom značaju prevazilazi.
       Pokušali su od nas da naprave neke nove fašiste, da relativizuju nacistički zločin iz Drugog svetskog rata i zato na ovim aferama mi izlazimo iz okvira bezbednosno-policijskih priča i ulazimo u sferu kako se te grupacije instrumentalizuju da bi se menjao politički odnos prema ovoj zemlji. E, to smo im pokazali i dokazali. Nije bilo tačke na planeti na kojoj nije objavljeno i za grupu "Pauk" i za holandske teroriste i za umešanost CIA u ubistvo Žugića. Uostalom, dva sata posle konferencije, CIA je upala u CNN i sve zatvorila, čitava panika je bila u Atlanti.
      
       Govorili ste o Jugoslaviji kao jedinoj slobodnoj zemlji u Evropi. Da li mislite da Jugoslavija ima snage da promeni neki trenutni odnos snaga?
       - Jugoslavija ima ogromnu snagu. Naša snaga je u našem moralu, u našem razumu, naša snaga je u pameti i sposobnosti naših ljudi. Mi se ne usamljujemo, nama je svet potreban. Mi ćemo sa svetom komunicirati. NATO nije svet. NATO je 19 zemalja sa još nekoliko satelita, što dostiže 30 zemalja.
      
       Kako ćemo komunicirati kad nas izbace iz Ujedinjenih nacija?
       - Komuniciraćemo i dalje. Švajcarska nije član Ujedinjenih nacija. Nema nikakvih problema. Mi smo potrebni svetu i svet će komunicirati s nama. Između 14. i 15. septembra u Jugoslaviji se održava PUL agencija nesvrstanih zemalja, na njihov zahtev. Doći će sve velike agencije nesvrstanih zemalja koje će obeležiti 40 godina osnivanja pokreta nesvrstanosti u Beogradu.
       Prema tome, zemlje kao što su Indija, Kina, Rusija, praktično najveći deo čovečanstva, u nama gleda, rekao bih klicu otpora toj globalizaciji i kolonizaciji. Bitno je - naš trend je uzlazna krivulja priznanja, ugleda i podrške spolja, a sa druge strane imamo stabilizaciju, obnovu i razvoj. Trend NATO-a je pad ugleda, zaljuljano jedinstvo, kriza strategije i kriza položaja nosilaca te strategije. Dugoročno, snage mira nadjačavaju i definitivno pobeđuju snage rata.
       Mislim da je jako bitno da ukažemo da će stranke koje imaju aktivan odnos prema NATO-u, odnosno koje su vezane za NATO, pokušati izbornu kampanju da grade na zveckanju NATO oružja oko naše zemlje, i na pokušaju da nas prikažu kao da nemamo kontakte sa svetom... a u stvari to je najbolji dokaz da su te stranke u stvari prirodni saveznik NATO-a, jer Britanija će poslati "Invizibl", u Hrvatskoj će biti manevri samo zato da bi se pomoglo Koštunici...
      
       Može da se kaže i da NATO tako najviše radi za SPS i JUL, kao i pričom da će Jugoslavija biti izbačena iz Ujedinjenih nacija.
       - Mi ne možemo biti izbačeni iz Ujedinjenih nacija. Igraju se razne igre i vrše se razni pritisci da bi se na akreditacionoj komisiji Jugoslaviji ograničio pristup. Ali to je tehničko pitanje. To nije političko pitanje našeg učešća u Ujedinjenim nacijama. I to je američka igra. Oko 150 zemalja je podržalo na prethodnim sesijama naš status i naše članstvo u Ujedinjenim nacijama. A kao što neko može da sedi u slovenačkoj delegaciji tako isto u Savetu bezbednosti može da se desi da predsedava neko iz jugoslovenske diplomatije u jednoj značajnoj delegaciji, pa bi to bio poseban događaj i poseban kvalitet u radu Ujedinjenih nacija. Ništa nije nemoguće, pa da vidimo kako će se ta igra odvijati u budućnosti.
      
       Zar pomenuto zveckanje oružjem i druge budalaštine koje radi Amerika, ne koriste u stvari SPS-u i JUL-u da ostanu na vlasti?
       - Američka administracija misli da može sa nekoliko jeftinih trikova, malo zveckanja oružjem okolo, stvaranjem osećaja klaustrofobičnosti i straha da izazove neki pritisak koji bi ovde promenio izbornu sliku. Znate, vi ne možete prevariti naše građane. Naš građanin zna šta treba da učini, on zna kako treba da glasa. I sva ova potcenjivanja sa tim jeftinim trikovima će se njima obiti o glavu.
      
       Kad ćemo da pobedimo NATO?
       - Ja se nadam što pre. Ali NATO će pobediti sam sebe. Ta politika kolonizacije i globalizacije koju oni vode ne može da pobedi zato što je ona anticivilizacijska. Mi smo za globalizaciju, ali ako se pod globalizacijom ne skriva kolonizacija. Kolonija ničija nećemo biti.
      
       Za vas se kaže da ste nekada bili član reformista Vojvodine, i onda se pita kako čovek koji je bio reformista pa i vojvođanski separatista postane julovac.
       - To je podmetanje. Nisam nikad bio separatista. Devedesetih godina sam podržao reformističku ideju dok ona nije postala antisrpska, pa sam tri meseca kasnije rešio da se ne bavim uopšte politikom. Za mene politika kao nacionalno opredeljenje predstavlja problematično određenje. JUL je za mene rešenje zato što ljude posmatra sa stanovišta njihovih kreativnih i drugih potencijala.
      
       A jesu li podmetanja i da je JUL stranka i ljudi koji su iskoristili položaj da bi stekli bogatstvo?
       - Bogat sam zato što imam porodicu, prijatelje, imam neki svoj duhovni mir. Živim u Sremskoj Mitrovici u kojoj sam živeo i pre 20 godina. Ne treba mi nikakav stan u Beogradu. Nisam ja izuzetak u tom pogledu. Prema tome, u Jugoslovenskoj levici kao i u svim drugim strankama ima ljudi koji su i siromašni i bogati. Siguran sam da je JUL stranka koja nije izvršila bilo kakvu zloupotrebu društvenih resursa u interesu pojedinaca u ovoj stranci. Pre bih rekao da je SPO stranka koja je bar na beogradskom nivou najbolji dokaz kako se može obogatiti na lošem radu u gradskoj strukturi vlasti.
      
       DRAGAN BUJOŠEVIĆ
      
      
NIN i Matić

Nedavno ste napali NIN. Odbili smo vaše primedbe i ponudili intervju. Tada niste pristali na razgovor.
       - Nikako ne mogu da podnesem da na naslovnoj strani NIN-a vidim Tačija, Klarka i druge ubice srpskog naroda, niti podnosim sa naše strane nekritičke tekstove o njima. Ti tekstovi su reklama za njih. Mislim i da LJiljana Smajlović nije korektno interpretirala moj rad.
      
       Da li je onda ovaj intervju reklama za vas u JUL-u?
       - Valjda je normalno da NIN razgovara sa saveznim ministrom. A o JUL-u niste morali da me pitate.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu