NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Iznuđeni potpisi

U pojedinim državnim preduzećima radnici su morali da podrže svojim potpisom predsedničku kandidaturu Slobodana Miloševića, iako su političke i stranačke aktivnosti zabranjene u preduzećima

      Novica Purić, inspektor unutrašnje kontrole PTT Srbije, pojavio se 17. avgusta u pošti u Kaluđerici sa formularima za prikupljanje potpisa za Slobodana Miloševića. Rekao je da je stiglo naređenje viših instanci. Poštari su stali u red ispred kancelarije upravnice Milke Čupović.
       "Bio sam negde treći, četvrti", priča poštar Nikola Stojanović, koji u PTT radi od 1. maja 1990. godine. "Kad sam video o čemu se radi, pitao sam: Kakva podrška, kakva kandidatura? Onda su počeli da viču na mene. Bilo je još dosta ljudi iza mene, ali potpisivanje je posle 'incidenta' prekinuto."
       Nikola još primećuje da je ranijih godina princip bio drugačiji. Sve je bilo rađeno u pismenoj formi, sada se radi usmeno. Ipak, pohvalno se izrazio o bivšem direktoru Miloradu Jakšiću, "koji je zabranjivao politički rad u preduzeću". Posledice svog postupka će možda osetiti posle izbora, u slučaju pobede levih.
      
       Poniženje
       Radnici PTT Srbija, članovi Nezavisnog sindikata, javno su prozvali generalnog direktora Aleksu Jokića da je uputio nalog radnim jedinicima širom Srbije da se prikupe potpisi za predsedničku kandidaturu Slobodana Miloševića. "Od sredine avgusta počele su da kruže liste za kandidaturu Slobodana Miloševića i podršku SPS i JUL-u. Kod upravnika PTT jedinica, u njihovim kancelarijama, radnici su sa ličnim kartama "podržali" kandidaturu predsednika SRJ. Želim samo da podsetim da su takve aktivnosti direktno u suprotnosti sa Opštim kolektivnim ugovorom i ugovorom za PTT - član 88, tačka 19 -teža povreda radne obaveze usled organizovanja političkih stranaka u preduzeću", kaže za NIN Leonard Bobisud, predsednik Nezavisnog sindikata radnika PTT Srbije.
       Najekstremniji slučaj je bio u Sremskoj Mitrovici, gde je lokalnom povereniku "Nezavisnosti" Milovanu Balaću prema njegovim tvrdnjama, pretio smrću direktor radne jedinice. Kolege za Balaća kažu da je izuzetan stručnjak čiji su radovi više puta objavljivani i jedan od najboljih tehnologa u PTT. Bio je "čašćen" nazivima: domaći izdajnik, strani plaćenik. Kao jedan od osnivača SDS u Kutini (Hrvatska), doživeo je šikaniranja od hrvatskih ekstremista, a sad se priča ponovila u matici.
      
       Pravila
       "Direktorima koji agitujući za svoju stranku prete svojim radnicima otkazom, što je najklasičniji i najčešći oblik prinude, ne može da se dogodi ništa drugo osim što se razotkrivanjem takvih slučajeva nanosi šteta partiji koja kampanju za svoga kandidata organizuje na taj način", kaže beogradski advokat Miodrag Stević.
       Advokat Stević još naglašava da pravna regulativa koja bi detaljno regulisala ponašanja uoči i tokom izbora, a naročito u periodu između izbora, ne postoji nigde, niti je potrebna. Običaj je, pogotovo kod nas, da se uoči izbora formulišu pravila koja, opet, ne regulišu niti sankcionišu sve moguće situacije u kojima bi bila zloupotrebljena osnovna izborna pravila.
       "Takva situacija ostavlja prostor za manipulaciju biračima, i to na načine koji nisu u suprotnosti sa osnovnim pravilima koje propisuje Centralna izborna komisija. Zato pritisak na birače predstavlja osnov za ulaganje prigovora na ponašanje nekog od subjekata izborne trke, kao pravnog sredstva, Centralnoj izbornoj komisiji. Na osnovu takvih prigovora nisu jasna ovlašćenja izborne komisije, u smislu sankcionisanja takvih pojava, pa suštinski i ukoliko se utvrdi kršenje izbornih pravila, sankcije nemaju karakter koji imaju u krivičnim ili prekršajnim postupcima."
       Zorica Radović, viši naučni saradnik Instituta za evropske studije, kaže za NIN da i prema Ustavu i prema zakonu, političke stranke rade po teritorijalnom principu. "One nemaju pravo da prikupljaju potpise po preduzećima i ustanovama. To je nedozvoljeno i to predstavlja vid pritiska na građane."
       Što se tiče pritisnutih građana, stvar je jasna: lako je vladati njima kad su obespravljeni i osiromašeni.
      
       VLADIMIR MARTINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu