NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ekstremni sportovi na vodi

Brčkanje u plićaku je sport za decu, babe i žabe

      Blagodareći činjenici da živimo u zemlji gde je svakodnevni život alternativna, ekstremna i opasna disciplina, potpuno je shvatljivo odsustvo generalne popularnosti sportova koji iskaču iz relaksirajuće senke timskih igara sa stadiona i dvorana. Slobodni svet, međutim, već nekoliko decenija neguje i unapređuje drugačije vidove individualne i grupne relaksacije čiji je zajednički imenitelj mogućnost da (pored dobre zabave), slomite i poneku kost (ili da se udavite, dobijete kesonsku bolest, završite u čeljustima ajkule, što su najčešći hazardi vodene podvrste ovakvih sportova).
       Varijacije na temu ekstremnih sportova su mnogobrojne: osnovna podela na "bojno polje zadovoljstva" (zemlja, voda i vazduh) je manje značajna od sezonske. Najveći broj najzanimljivijih disciplina je dostupan tokom nekoliko kratkih meseci leta, kada možete da se oprobate u jahanju na talasima, ronjenju, trkanju čamcima ili džet bajkovima (Jet Bike), skokovima u vodu sa strmih litica, pa čak i podvodnoj varijanti hokeja. Iako je doživljaj iz prve ruke rezervisan za one sa debelim novčanikom (pored obavezne "petlje"), svima ostalima Internet može da posluži kao zgodno sredstvo za sticanje početne predstave o ovoj uzbudljivoj upotrebi dokolice.
       Zgodan početak su onlajn časopisi na temu ekstremnih sportova. Na adresi http://www.adventuretime.com možete naći generalnu referencu za nekoliko popularnih disciplina: flonjboarding, podvrstu skijanja na vodi (http://www.adventuretime.com/links/flowridinglinks/flowridinglinksfr.html), klasičan surfing na talasima (http://www.adventuretime.com/links/surflinks/surflinksfr.html), kao i mnoge druge u okviru sekcije Links. Tu je i H20 Extreme (http://www.ozemail.com.au/~araneta), koji nudi sve to, samo predstavljeno na nešto drugačiji način. Izostaviti NJater Sports i Extreme NJater bi bila greška: prvi možete pronaći posetom http://www.calpoly.edu/~epeabody/water.html (pored navedenih sportova, ovde ćete pronaći brojne informacije o kajakašima širom sveta), dok ćete do drugog stići putem http://www.programpower.com/extremeweb/water.htm.
       DŽet-bajk (ili džet ski) je ultrapopularna varijanta vodenog motocikla. Na adresama http://www.ijsba.com/ijsba/index.cfm, http://www.aquabike.net i http://www.aquaskier.com pronaći ćete sve što bi vas moglo zanimati u vezi s ovim simpatičnim plovilima: fan klubove, takmičarske organizacije, intervjue sa poznatim "bajkerima", detaljne specifikacije (i narudžbenice najpopularnijih modela), kao i veliki broj slika, video-klipova i drugog zanimljivog materijala.
       Klasično jedrenje mnogi ne smatraju ekstremnim. Zašto to nije istina, naći ćete na http://www.sailnet.com i http://www.paw.com/sail, gde se možete upoznati sa pomalo sporim, ali neverovatno izazovnim svetom dalekometne plovidbe bez motora. Pored "esnafskih" informacija za iskusne kapetane, tu je i škola za apsolutne početnike (http://www.sailnet.com/collections/learningtosail).
       Rekreativno ronjenje je opasan i uzbudljiv sport, kome po izazovnosti malo koji od gorenavedenih može da parira. Linkovi na temu "Scuba Diving" su mnogobrojni, a mi izdvajamo sledeće: http://www.performancediver.com, http://www.bsac.com (British Sub Aqua Club - obavezno pogledati), http://www.nabsdivers.org (američka asocijacija crnih ronilaca), http://www.jscuba.com (ronilački časopis), http://www.scubatoys.com (katalozi ronilačke opreme). Kao i svi drugi, tematski usko specijalizovani sajtovi, i ronilački sajtovi su povezani u klasičan njeb-ring (svaki sajt ima linkove ka ostalima). Tako smo i nabasali na amaterske sajtove totalnih zaljubljenika u ronjenje: http://www.geocities.com/Pipeline/Ramp/5408 i http://www.searover.com/rca/scuba/scuba_index.shtml.
       Ako vam je posle ovog "suvog surfinga" ostalo snage, predlažemo vam da se priključite chat grupi skijaša na vodi http://www.4-lane.com/sportschat/newsc/ws_index.html, gde povremeno možete nabasati na profesionalca voljnog da podeli par korisnih saveta. Posle toga, zajedno možete otići u mrežni muzej surfinga (http://www.surfingmuseum.org), ili šopingovati u Internet butiku specijalizovanom za opremu ekstremnih sportova (http://www.troublewear.com). Ko zna gde ćete završiti? Možda u klubu "zavisnika" od vodenih sportova (http://www.aquaholic.com).
      
       MIODRAG KUZMANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu