NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Operski pevači

Na Internetu postoji obilje stranica posvećenih operi i operskim pevačima svetskog glasa

      Vezu između muzike i pozorišta nalazimo još kod starih Grka. Opera, zasnovana na antičkoj drami, nastala je krajem 16. veka u Firenci kada je grupa firentinskih umetnika želela da oživi grčku tragediju "govorom kroz muziku". Prva opera "Dafne" delo je firentinskog kompozitora Perija. Umetničku vrednost, pak, opera je dostigla tek u kasnijim delima Monteverdija u kojima je izvršen prelaz od recitativa ka ariji.
       Kolevka opere Italija iznedrila je mnoge svetski poznate pevače. Jedan od najvećih dramskih tenora svih vremena Mario del Monako postao je prvi interpretator Otela u posleratnom periodu, uloge koju je Tumazio izvodio više od 200 puta. Opširnije o umetniku saznajte na sajtu http://www.geocities.com/Vienna/7024/delmonaco.html.
       Mnogim pojavljivanjima, ali ne samo u nadaleko čuvenim operama i koncertnim salama, već i na televiziji, Lučano Pavaroti povećao je broj ljubitelja ove umetnosti. Uzbuđujući tenor i jedinstvena ličnost nisu ostavili ravnodušnim auditorijume širom sveta. NJegov glas dotakao je mnoge, stoga je Pavaroti postao personifikacija operske umetnosti danas. Nešto više o njemu možete saznati na lepo dizajniranim sajtovima: http://www.pavarottiinconcert.com/pav_sidebar.htm i http://www.lucianopavarotti.it.
       Anđeoski glas Andrea Bočelija jedinstven je. S jedne strane, toliko moćan, a s druge, gotovo eteričan. Glas koji pokazuje takvu snagu i nežnost, instrument je emocija koje diraju srce. Svojim glasom zaveo je mnoge ljubitelje muzike širom sveta. Predstavljen je na lokacijama http://www.sugarmusic.com/insieme/bocelli_home_e.htm i http://www.bocellionline.com. Tu ćete naći iscrpne podatke o ovom strastvenom, nažalost slepom umetniku.
       Još jedan italijanski tenor Fabio Armilijato, koji je u protekloj deceniji ostvario oko trideset operskih rola radeći sa najpoznatijim svetskim dirigentskim imenima, predstavljen je na sajtu: http://www.armiliato.com/Newsletter.html i http://sfopera.com/bios/bios_a-f/armiliat.htm.
       Renata Tebaldi, svojevremeno je glasom očarala mnoge ljubitelje opere koji su joj potom pružali podršku tokom duge karijere. Zahvalnost publici izrazila je u pismu kojim započinje prezentaciju na adresi http://www.geocities.com/renatatebaldi/index.htm. Njena "rivalka" Marija Kalas, Grkinja rođena u NJujorku, bila je jedna od najvećih operskih diva u skorašnjoj istoriji. Pevala je najrazličitije uloge, od vagnerovskih do svetlih koloratura, od visokog do mecosoprana. Ali, ne samo različitost uloga koje je bila sposobna da otpeva, nego i način na koji ih je pevala, činili su je posebnom. O ovoj ikoni soprana saznajte nešto više na adresama http://www.opera.it/English/Cantanti/Callas.html i http://serendipity.magnet.ch/callas.html.
       Tenor, koji se pojavio u 114 različitih uloga, više nego bilo koji pevač u analima muzike, koji je pevao u najznačajnijim operskim kućama u svetu i koji je snimio oko stotinu ploča, Plasido Domingo, predstavljen je na vrlo lepo dizajniranom sajtu http://www.placidodomingo.com/homepage/english/content/homepage.htm. Prvi je klasični umetnik koji je održao solo koncert u njujorškom Central parku pred 400 000 ljudi, i pored lošeg vremena. NJegov kolega Hoze Kareras, član čuvenog trija (pored Pavarotija i Dominga) koji peva širom sveta popularizujući opersku muziku, naročito među mladima, predstavljen je na sajtu http://www.jcarreras.com/jchome.htm.
       Monserat Kabalje, još jedna velika španska zvezda, predstavila se svetskoj publici 1965. godine. Tada, ovu još nepoznatu umetnicu, zamoljenu da za kratko vreme nauči naslovnu ulogu u Donicetijevoj "Lukreciji Bordžiji", već nakon prve arije njujorška publika nagrađuje ovacijama u trajanju od 20 minuta. Sajtove ove svetske zvezde možete pogledati na adresama http://www.cygnet.co.uk/caballe/home.htm i http://www.concurs-cant-mcaballe.ad/angles/presen4e.html.
       Američki sopran, Yun Anderson, zbog čijeg su glasa mnogi zavoleli operu, predstavljena je na sajtovima http://members.iquest.net/~kpetrere/june.htm i http://www3.sympatico.ca/balza/junea.htm. Najveći lirski sopran današnjice, prelepa Amerikanka tamne puti Ketlin Betl, ima svoju prezentaciju na adresi http://mrshowbiz.go.com/people/kathleenbattle. Nažalost, od naših operskih umetnika, među kojima su mnogi svetski poznati, samo Milena Kitić ima svoj Internet sajt na adresi http://www.kitic.net.
       Beogradska publika imala je zadovoljstvo da upozna nekoliko pomenutih operskih zvezda. Nadamo se da će ih u budućnosti biti mnogo više.
      
       VLADANA RAŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu