NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Krune sveta

Kako u prošlosti, tako i danas, kraljevske porodice privlačile su veliku pažnju. Njihov način života i raskoš dvorskih rezidencija podvlačili su oštru granicu u odnosu na njihove podanike

      U svetu danas nema mnogo zemalja koje su konstituisane kao monarhije. No, posleratnu Evropu krasi deset uticajnih kraljevskih porodica. Osim u Engleskoj, kraljevske krune su aktuelne u Belgiji, Danskoj, Španiji, Švedskoj, Holandiji, Luksemburgu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Monaku. Nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i Jugoslavija, bile su kraljevine do kraja Drugog svetskog rata. Kompletan spisak kraljevskih porodica sa korisnim linkovima na oficijelne ili amaterske sajtove slične sadržine nalazi se na adresama http://www.royalfamily.com i http://www.angelfire.com/ne/hendrikrody/royalty.html.
       Najpoznatiji deo engleske istorije neraskidivo je vezan za kraljevsku porodicu. Sa kompletnim istorijatom engleskih kraljevskih porodica, odnosno rodoslovom britanske krune kroz bezmalo 40 generacija možete se upoznati na sajtu http://www.royal.gov.uk. Zanimljivi podaci i pikanterije s engleskog dvora, kao i aktuelni događaji u Bakingemskoj palati nalaze se na sajtu http://www.geocities.com/Heartland/Plains/5209/2.html.
       Zanimljiva priča o kraljevskoj porodici Danske nalazi se na adresi http://www.angelfire.com/ne/hendrikrody/royalden.html. Belgija je, poput Danske, ustavotvorna monarhija u kojoj je uloga kralja veoma važna u smislu očuvanja jedinstva i nezavisnosti zemlje. Na sajtu The Belgian Monarchy (http://belgium.fgov.be/monarchie/) upoznaćete se sa značajnim informacijama vezanim za kralja Alberta. Na obali Severnog mora sa Belgijom se graniči još jedna evropska monarhija - Holandija. Kompletno porodično stablo kraljevske porodice Holandije nalazi se na sajtu http://www.angelfire.com/ne/hendrikrody/royalnl.html i na zvaničnom sajtu kraljevske holandske porodice (http://www.koninklijkhuis.nl), na čijem su tronu kraljica Beatrix i njen suprug princ Klaus fon Amsberg, nemački diplomata. Puno istorijskih činjenica, detalja iz kraljevskog života, upotpunjeni brojnim slikama dostojno prezentuju ovu kraljevinu na Internetu.
      
       Švedska je kraljevina sa gotovo hiljadugodišnjom istorijom. Ova skandinavska zemlja jedna je od prvih monarhija koja je izglasala da presto nasleđuje najstarije dete aktuelnog vladara, bilo da je u pitanju ženski ili muški potomak. Iako švedska kraljevska porodica ima nekoliko rezidencija u zemlji, za oficijelnu se smatra palata u Stokholmu. Detaljan opis palate, čija svaka zidina ima posebno značenje, pronaći ćete na adresi http://www.royalcourt.se.
       Kraljevske porodice privlače pažnju i zbog posebnog načina života koji vode njihovi članovi. U toj priči ne zaostaje ni Španija, čija je monarhija, zbog svojih osvajačkih apetita, zadavala drugim kraljevstvima mnogo problema. Nakon smrti fašističkog generala Franka, na čelo države dolazi krunisana glava Huan Karlos Prvi. Na Internetu je dosta prostora posvećeno ovoj zanimljivoj porodici, a više informacija nalazi se na sajtovima http://www.fortunecity.com/victorian/cloisters/342/first.htm, http://www.fortunecity.com/victorian/cloisters/342/engl4.htm i http://www.casareal.es/casareal/cast/familia.html.
       Po završetku Drugog svetskog rata Evropa je ostala siromašnija za nekoliko kraljevskih zemalja, među kojima je i Jugoslavija. Dobro znane istorijske činjenice vezane za odlazak porodice Karađorđević iz zemlje i njihovo mesto u svetu krunisanih glava, nepotrebno je spominjati. Dinastija Karađorđević je jedna od pet kraljevskih porodica koje nemaju mogućnost da obnove svoje monarhističke ambicije. Na Internetu je ova dinastija predstavljena na adresi http://www.royalfamily.org pod nazivom Kraljevski dom Srbije i Jugoslavije (Royal House of Serbia an Yugoslavia). Izloženi su svi detalji koji su obeležili njihovu vladavinu do današnjih dana. Bogata riznica fotografija svih ordena koje su imali srpski i jugoslovenski kraljevi nalazi se na adresi http://www.antilque.org.yu/yu_pages/interest/ordeni_k.htm.
      
       BRANKICA RAKIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu