NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Trka u zemlji čuda

Časovnici na sajtovima otkucavaju vreme do 24. septembra, a stranke i kandidati koji učestvuju na izborima zdušno se bore i za glasove u sajberspejsu

      Časovnik koji odbrojava dane, sate i minute do otvaranja vrata izbornih jedinica nalazi se na oficijelnoj Internet stranici Demokratske stranke http://www.demokratska.org.yu. Osim ovog, sve uzbudljivijeg podatka, dat je i link za pregled biračkih spiskova za Beograd. Provera da li ste na spisku obavlja se na adresi http://www.beogradsg.org.yu, praćenjem ponuđenog uputstva. Svaki građanin ima zakonsko pravo da proveri da li su njegovi podaci korektno uneti na birački spisak. Zakon o biračkim spiskovima po pravnim članovima je na stranici http://www.cesid.org.yu/izb_zakoni. Unošenjem ličnog broja u pokazano polje strane http://www.subotica.co.yu/yugoslav-actual_izbori2000.htm stanovnici Subotice, virtuelno mogu proveriti spisak svoga grada. Novosađani mogu zahtev za proveru poslati na e-mail adresu biraŽnsinfo.co.yu do 8. septembra, poručuju na http://www.otpor.com. Posle ovog roka eventualne promene se mogu obaviti u Opštinskom sudu u vanparničnom postupku. Građanin ne snosi nikakve troškove i dovoljno je da poseduje samo ličnu kartu. Na zvaničnom sajtu pokreta Otpor nalazi se i analiza predizborne doktrine. Elektronski vodič kroz stručne analize izbornog procesa je na http://www.cesid.org.yu. Tu se nalaze, između ostalog, iscrpni podaci sa dosadašnjih izbora. Dat je i pregled izbornih zakona ne samo SRJ, već i Republike Srpske i Crne Gore. LJubiteljima literature ponuđena je na prelistavanje virtuelna brošura "Izbori - naše pravo", na adresi http://izborinasepravo.bizland.com. Izborna kultura je kod nas tek u povoju, te stoga nije čudo što povodom ove teme postoje mnoge zablude i neupućenosti. Pri tome, ne treba zaboraviti da i u slučaju izbora važi opšte pravilo da znanje i mogućnosti manipulacije zauzimaju isti prostor. Što je očitiji manjak znanja, više je prostora za manipulaciju, tvrdi autor ove edukativno informativne knjige.
       Većina partija koje se nalaze u predizbornoj trci takođe nude izborne sadržaje na svojim stranicama. Narodni i savezni poslanici, veća građana i republika, linkovani su na sajt Socijalističke partije Srbije, http://www.sps.org.yu. Vladajuća stranka podseća na svom sajtu i na hronološke rezultate dosadašnjih izbora kod nas. Zaključke o svom doprinosu izborima u Srbiji iznosi Jugoslovenska levica na adresi http://www.jul.org.yu/srpski/izbori.html. Podseća da je Jugoslovenska levica dala guvernera Narodne banke i brojne kompetentne i uspešne nosioce funkcija u državnoj upravi i javnim preduzećima.
      
       Prve stranice zvaničnih sajtova skoro svih stranaka, stanovnika Interneta, obiluju predizbornim vestima. Uz iscrpan prikaz svojih aktivnosti, Savez za promene donosi i zahtev DOS-a Saveznoj izbornoj komisiji. Traže se, između ostalog, precizni detalji o načinu glasanja lica sa područja Kosova i Metohije. Nedostatak ovih podataka dovodi u pitanje legalnost celog izbornog postupka, stoji na stranici http://www.szp.org.yu/kzn/kzn20000820a.html. Socijaldemokratija upozorava na mogućnost velike izborne manipulacije i krađe glasova u izbornim jedinicama opštine Kuršumlija koje se graniče sa Kosovom i Metohijom. Veliki broj sela u tamošnjem području ostao je bez ijednog stanovnika, a tamo gde je neko i ostao, iseljavanje se nastavlja iz dana u dan, stoji među vestima na http://www.socijaldemokratija.org.yu.
       Za sada predsednički kandidati nemaju posebne stranice, već im se promotivne informacije nalaze na sajtovima stranaka. Do stranice Srpskog pokreta obnove čija je adresa http://www.spo.org.yu, može se stići i ako se otkuca http://www.vukdraskovic.com. Jedino će neupućene zbuniti što će se prvo pojaviti slika predsedničkog kandidata Vojislava Mihailovića. O Vuku Draškoviću naći ćemo samo poneku vest. Raspored gostovanja promotivne turneje, dokumenti predsedničkog programa, ciljevi i zadaci privrednog preporoda kao i izvodi iz biografije predsedničkog kandidata nalaze se na sajtu SPO-a.
       Aktivnosti kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice uredno prati sajt Demokrtske stranke Srbije, http://www.dss.org.yu. Sa stranica koalicije, http://www.dos.org.yu, dr Koštunica nas značajno posmatra. Ako kliknete na njegovu sliku, pristupićete ličnim podacima. Biografije svojih kandidata pregledno je iznela na Mrežu i Demohrišćanska stranka Srbije, http://www.dhss.org.yu/izbori.html.
       Ko će biti predsednik države je najintrigantnije pitanje koje okupira misli birača i kandidata. Zato se često nalazi na virtuelnim anketama mnogih sajtova. Posetioci stranice http://www.freeb92.net glasanjem prognoziraju pobednika. Neposredno pred izlazak našeg broja vodio je Vojislav Koštunica sa 74 odsto glasova. Šanse Slobodana Miloševića su 21 odsto, a Vojislava Mihailovića 2 odsto glasova Internet biračkog tela. Polemike i razmišljanja vezana za izbore neprestano se objavljuju na interaktivnom forumu na adresi http://www.freeb92.net/forum. Pod diskrecijom nadimka možete iznositi i razmenjivati stavove sa ostalim učesnicima. Među poslatim pitanjima osvanulo je i: "Šta mislite o meni?" - potpis Vojislav Mihailović. Malo je verovatno da je ovu poruku poslala potpisana ličnost. Ipak, reakcije učesnika foruma mogu biti od koristi analitičarima kampanje izbornih kandidata.
       Ratni veteran, popularni http://www.beograd.com, takođe propituje svoje posetioce. Na primer, za sada 56 odsto ispitanih smatra da će biti bolje ako pobedi opozicija, dok 26 odsto misli da se ništa neće promeniti. Na pitanje da li treba izaći na izbore 24. septembra, potvrdno je odgovorilo 79 odsto posetilaca beogradskog ratnog sajta. Pitanje očekivanja nepravilnosti izbornih rezultata je nedavno postavljeno. Da li i kako vladajuća partija može uticati na pravilnost izbora, analizira autor članka na stranici http://www.demokratska.org.yu/info/dokumenta/manipulacije.html. Zaključak ove analize je da do izborne krađe može doći samo ako se ona dozvoli.
       Slika predizbornog Interneta se menja uz otkucaje pomenutog časovnika. Osim postizbornih rezultata, posle kraja trke, bićemo bogatiji i za još jednu potvrdu velike praktičnosti zemlje čuda, Interneta.
      
       SNEŽANA PROTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu