NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Našminkani etnički odnosi?

Nedeljni lokalni izbori neće dovesti do suštinskih promena, ali je kampanja prilika za još jedno pretresanje raznih pitanja

      Autobus koji nepun sat vozi od Tetova do Skoplja, ima erkondišn i televizor. Stvar konkurencije ili ostataka socijalizma, tek cena karte je u visini računa za kafu i kiselu vodu u nekom skopskom restoranu. U Tetovu se grade novi objekti, ali i još sreću zaprežna kola. Glavni plakati su oni ženskog lobija: žene se na albanskom pozivaju da učestvuju na izborima. Kandidat za gradonačelnika opozicione partije Albanaca, Partije za demokratski preporod - PDP, takođe je žena. Na glavnoj "štrafti" sa jeftinom robom, uključujući "dijamant" ulje, kečići na glavama muškaraca i žene u tradicionalnoj muslimanskoj odori mnogo su ređi nego na Kosovu.
       U Tetovu je sedište dveju velikih partija Albanaca u Makedoniji, DPA i PDP. Samo retki pasionirani poznavaoci političkih prilika uspeće da objasne političke razlike između ove dve stranke budući da im je cilj isti: revizija Ustava kako bi Albanci bili priznati kao državotvoran narod ravnopravan sa Makedoncima.
      
       Razlike
       Međutim, razlika u imidžu je ogromna: aktivisti PDP-a deluju kao skromni nastavnici a stranačke prostorije su nalik sedištu neke zabite mesne zajednice. DŽaferi je u Demokratskoj partiji Albanaca snabdeven svim najsavremenijim tehničkim pomagalima, u kombinaciji sa stilskim foteljama i momcima u skupim odelima.
       Generalni sekretar PDP-a Mahi Nezmi zahteve svoje stranke za NIN će jednostavno opisati kao političke, ekonomske i kulturne - univerzitet na albanskom kao državni, isticanje albanske zastave, ravnopravnost albanskih biznismena u privatizaciji, ukidanje makedonskog monopola nad rukovođenjem distributivnim centrima, više domova kulture i biblioteka u zapadnoj Makedoniji, pozorišta na albanskom, ravnopravnost na festivalima, u strukovnim udruženjima...
       Arben DŽaferi neprestano govori o globalizaciji, pozapadnjačenju. Objašnjava da je DPA prihvatila definisanje univerziteta u Tetovu kao privatnog jer konkurentska PDP učestvujući u prethodnim vladama nije uspela da stvori ustavnu mogućnost za državni univerzitet na albanskom, jer "time dobijamo više: ne samo priliv novca, nego i vrednosti i standarda Zapada, mogućnost direktnog transfera znanja iz zapadnih institucija u jedno učmalo provincijsko mesto."
       U Tetovu su sad, prvi put, načelnik MUP-a, direktori Kliničkog centra, Radio stanice, Doma kulture, Sportskog centra na Popovoj šapci - Albanci. DŽaferi to, uz delovanje tokom rata na Kosovu, vidi kao svoju najveću zaslugu. Makedonska opozicija sasvim drugačije: "U Tetovu je DŽaferijev 'bodigard' pucao na auto i povredio mladog Makedonca, posle čega mu je otac umro od srčanog udara. Svi znaju ko je to učinio, samo policija nema šta da saopšti, kamoli uradi. DŽaferi i Menduh Tači kontrolišu šverc cigareta na granici sa Kosovom, a za sve incidente optužuju KOS iz Srbije i 'stare strukture u Makedoniji'. Albanci se tako unapred amnestiraju, kriminalno podzemlje Albanaca je pod zaštitom države za uslugu - osiguranje glasova na izborima. To je organizovani kriminal koji iritira makedonsku zajednicu jer Albanci postaju privilegovana kategorija stanovništva", tvrdi za NIN Đorđi Spasov, generalni sekretar SDSM.
      
       Saradnja
       Međutim, i posle svih ovih optužbi na račun DPA, upitan da li bi njegova stranka ušla u koaliciju sa DŽaferijevom posle predstojećih lokalnih izbora, Spasov odgovara potvrdno. "Ukoliko se na stvarno fer i demokratskim izborima, pokaže da je DŽaferi legitiman predstavnik većine Albanaca, onda da, ali na temelju poštovanja zakona," kaže on, dodajući da se Albancima ne može zabraniti da u okviru legalnih institucija otvore i pitanje promene Ustava, federalizacije.
       I Makedonci i Albanci neprestano glasaju za one svoje stranke koje im u tom trenutku nude zaštitu nacionalnih interesa. Radikalne u izbornoj kampanji, sa ulaskom u vladu te stranke postaju umerene i međusobno dobro sarađuju. Optimisti to nazivaju političkom mudrošću, a pesimisti šminkanjem međuetničkih odnosa.
       Neophodnost stalnog učešća jedne stranke Albanaca u vladi izgleda više nije stvar pritiska Zapada, već procene makedonskih političara da Albanci neće tretirati Makedoniju kao svoju državu ako ne učestvuju u vlasti. Prelazak svih stranaka Albanaca u opoziciju značio bi uvod u nekakvu "balvan revoluciju", a to je ono što nikako nije potrebno republici kojoj su osporeni ime, jezik, zastava i granice. Zato će se do kraja insistirati na makedonskom kao službenom jeziku. Ako bi to bilo ukinuto, nestao bi prostor dodira i preplitanja Albanaca i Makedonaca, i bila bi stvorena dva posebna, zatvorena sistema, kao na Kosovu.
       Ipak, najčešći zaključak, od taksista do naučnih radnika u Skoplju upitanih za lokalne izbore koji mogu biti uvod u prevremene republičke, svodi se na: živi se loše, a oni kradu, i jedni i drugi. Zvuči poznato.
      
       SVETLANA ĐURĐEVIĆ-LUKIĆ
      
      
Darovi

Stručnjak za bezbednost smatra da se srpskim službama ne mogu pripisivati svi incidenti na granici Makedonije sa Kosovom, ali i da postoji značajan politički uticaj Beograda budući da su "u Beograd slate kopije svih važnih dosijea." Susret ambasadora SRJ u Makedoniji sa poslanicima VMRO-DPMNE koji su se otcepili od ove stranke optužene za veliku korupciju i izrazitu probugarsku orijentaciju, u tom smislu mnogim Makedoncima neće uliti previše poverenja u novu stranku u nastajanju (VMRO).
       Istovremeno se ovih dana pominje izreka "Čuvaj se Grka i kada ti darove nose" u vezi sa vešću o 50 miliona dolara ulaganja Evropske unije preko Grčke u Makedoniju. U kontekstu monopola na tržište nafte koji je dat Grcima, i najava da se slično može desiti sa telekomunikacijama i elektroprivredom, na plodno tle pada teza profesora Frčkovskog da se radi o planu kompenziranja Grčkoj statusom regionalne sile na Balkanu za popuštanje u sporu sa Turskom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu