NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dakle, opet pobednici

("Nećemo izgubiti izbore", NIN br. 2592)

      Poodavno nisam imao priliku da vidim tako rahitično duhovno delce: ko u klin - ko u ploču. Pitanja su bila jasna, nedvosmislena i čista (i po namerama) - tačnije, od životnog interesa za sve građane SRJ, a odgovori su bili kao "kiša oko Kragujevca" - tačnije, na momente nabusiti, sa visine i svoje veličine, partijski, ideološki i julovski obojeni i odbojni, tako da se takav nastup i rečnik saveznog ministra ne sme i ne može prihvatiti i odobriti. Naprotiv, treba ga "spustiti na zemlju" i vratiti životnim realnostima. Ali, pogledajmo (još jednom) činjenice.
       U svoju odbranu, ministar se pohvali: "Član 27. Zakona o javnom informisanju Srbije... prepisali smo iz američkog zakonodavstva." Tako, znači: po Srbiji i njenim građanima, naročito novinarima i novinama, američkim sredstvima i oružjem - vi zakonom a oni bombama i raketama! Ali, ministar dozvoli mogućnost da je neko neosnovano osuđen "zbog rušenja" i "ugrožavanja ustavnog poretka" i to u prekršajnom, a ne u pravom krivičnom postupku. I nije se izjasnio da će to rehabilitovati i da se ne sme ponoviti.
       Vladu nacionalnog jedinstva Srbije vidi kao skup "činilaca", valjda nacionalnih. Ali rezultati rada te vlade su takvi, na svim segmentima ljudskog rada i života, da bi građani Srbije morali odmah da formiraju vladu nacionalnog spasa. No, najjači udarac je izveo po "stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima, novim i savremenim janičarima, poturicama, domicilnim i ucenjenim ništarijama...
       Kažu da je mržnja bolest i to bolest koja se dugo i teško leči, a da se od nje ne umire, ali se s njom umire. Drugo. Javni tužioče Srbije i tajne sudije za prekršaje - imate reč! Treće. Ideološki i idejni vođa ministra informacija - javno objavljuje i ističe da je po "nacionalnosti" mondijalist(a) a njen ministar informiše svet da izgoni na čistinu: Srbe ravnogorce, muslimane, Mađare i više od pola Srbije okupljene u DOS-e. Ovo je čin zavađanja građana Srbije između sebe i sa svetom.
       I na kraju. Srbijo, pogledaj malo u svoju (društvenu) prošlost i vidi dokle si stigla, kuda ideš i gde ćeš stići. Evo tri citata iz knjige Amerikanca Dejvida Mekenzija pod naslovom: "Ilija Garašanin: Balkan Bizmark" (NJujork, 1985) a u prevodu s engleskog na srpski jezik g. Koste Radovića, u izdanju "Prosvete", Beograd, 1987 - pod nazivom "Ilija Garašanin - državnik i diplomata", - štampi, o izborima, o...
       "Šta je značila razmetljiva sloboda štampe, kada je policija zabranjivala objavljivanje svega onoga što vlasti nisu odobravale? Ko god iznosi istinu, ne bi trebalo da bude kažnjen, makar kritikovao vladu."
       Ministar unutrašnjih dela Kneževine Srbije Radivoje Milojković (u vremenu 1868-1872) ovako je prozivao svoje neistomišljenike: "Za onoga ko je s nama, učinićemo sve što možemo. Onaj ko je neutralan, ne može ništa očekivati od nas. Ko je protiv nas, odrubićemo mu glavu!"
       Ilija Savić, potonji Ilija Garašanin (1812-1874) kad je nakratko bio u nemilosti kneza Mihaila Obrenovića, jadao se ovako: "Sadašnji vlastodršci gledali su na prošlost kao na nesreću koju po volji mogu da ocrne, dok je ona, zapravo, udarila temelj za napredak."
      
       MILOVAN RADISAVLJEVIĆ GARAŠANIN,
       Žarkovo


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu