NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Moćna šapa

Sve naše televizije danas su kao nekad radio-stanice u filmu "Radio Vihor zove Anđeliju"... Evo ideje da se o našim današnjim televizijama napravi zanimljiv igrani film

      Televiziju sam počeo redovnije pratiti tek kad sam od vlastite plate kupio prvi televizor - u dvadeset petoj godini, posle završenog fakulteta. Prvu televizijsku dramu napisao sam a da nisam ni znao šta je to TV drama, verovano nijednu do tada nisam odgledao do kraja. Ipak, desilo se čudo. Televizija Beograd je otkupila moju dramu, snimila, drama je postigla uspeh, išla na festivale, dobijala nagrade.
       Televizija Beograd, tada jedina (sedamdesetih godina), s tek uvedenim drugim programom, s mnoštvom urednika, dramaturga, novinara, trudila se da bude strašno ozbiljna ustanova. Kao i tadašnja tehnologija kojom je ostvarivala svoje programe, televizija je bila veoma spora u svakom smislu. Verovatno zbog toga nije bilo mnogo grešaka, bilo je vremena da se sve ispravi, prekontroliše.
       Prva televizija, pravljena štapom i kanapom, siromašna, ali daleko brža, inventivnija, drugačija, bila je TV Studio B. A onda su kao pečurke posle kiše počele da niču televizije širom naše zemlje - neke i dalje pravljene štapom i kanapom, a neke - bogami - pomoću velikih para, zavidnih tehnoloških novina.
       Desio se apsurd - umesto da male, lokalne, skalamerijske televizije uče od velike, državne televizije - one su je vremenom usisale, potisnule, nametnule svoj način pravljenja programa, ukus, estetiku... Učitelj se pretvorio u učenika, ali je i danas spor, ne shvata na vreme, kasni. Sve naše televizije danas su kao nekad radio-stanice u filmu "Radio Vihor zove Anđeliju"... Evo ideje da se o našim današnjim televizijama napravi zanimljiv igrani film.
       Nad svim našim televizijama je nevidljiva, ali moćna šapa. I bez opomena, kazni, isključenja - sve obavljaju isti posao. DŽaba nam "klikanje" po daljinskom upravljaču - nema iznenađenja. Možda neki dobri stari film, ili noviji (zahvaljujući piratskoj drskosti), ali i toga je sve manje.
       Srećom - još postoji dugme za potpuno isključenje "čarobne kutije".
      
       JOVAN RADULOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu