NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pretres

Dan pošto je Vojislav Koštunica posetio Gornji Milanovac, oduzet je predajnik jedine televizije koja je grad izveštavala o ovoj poseti

      Repetitor Televizije Čačak, koji se nalazio na privatnom imanju jednog stanovnika Gornjeg Milanovca, oduzet je prošlog vikenda, a vlasnik poseda priveden je na višečasovni razgovor u milanovački SUP.
       Pretres petnaest kuća koje su se nalazile u blizini repetitora izvršen je dan pošto je predsednički kandidat Vojislav Koštunica posetio Gornji Milanovac, a TV Čačak o tome izveštavao. Kako u Milanovacu nema nijednog nezavisnog medija, informacije o dolasku Koštunice, kao i spot koji je najavljivao dolazak, mogli su se videti samo preko televizije susednog grada. Gornji Milanovac je, inače, pokriven samo signalima RTS-a, Pinka i opštinske televizije, koja je na liniji RTS-a.
       "Još uvek nam nije stigla tužba, mada je verovatno treba očekivati. Verovatno se taktizira zbog predstojećih izbora i zbog toga što se zna da je bilo kakav napad na nas incident visokog rizika. U Čačku se za bilo kakav pokušaj gašenja naše televizije za čas posla okupi preko 20 000 ljudi", kaže Svetlana Kojanović, glavni urednik TV Čačak. "Postavili smo repetitor nedelju dana pre nego što je oduzet i već smo imali veliki odziv građana, počeli su da kupuju pojačivače i da se okupljaju po kućama da bi nas gledali. Pretpostavljam da je neki radio amater otkrio lokaciju repetitora, koji je verovatno oduzet zbog toga što smo sve vreme pratili posetu Koštunice."
       TV Čačak mogao bi biti tužen zbog nelegalnog postavljanja predajnika i širenja signala, ali se tu opet ulazi u začarani krug legalno-ilegalnog, koji nas opet vraća na čuveni Oglas iz februara 1998. godine. Ova televizija je, kao i mnoge druge, godinu dana čekala odgovor Ministarstva za telekomunikacije, da bi januara 1999. godine počela da radi. Zvanična dozvola nikada nije dobijena, osim što se redovno šalju računi za naplatu naknade za korišćenje frekvencije, koji se, prema rečima Svetlane Kojanović, redovno plaćaju. To, opet, ne bi moralo da bude prihvaćeno kao argument u slučaju da se i predajnik TV Čačak proglasi nelegalnim.
       Televizija Čačak članica je ANEM-a i reemituje program ove asocijacije, kao i programe nezavisnih produkcija VIN i Mreža i crnogorski "Objektiv", emisiju posvećenu dešavanjima u Srbiji.
       Signal ove televizije pokriva Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Guču, Lučane, rubne delove Kruševca i Kragujevca.
       "Svojevremeno smo nudili Dražimiru Marušiću, predsedniku opštine Gornji Milanovac da postavi svoj predajnik kod nas, a mi svoj kod njih, ali je ponuda odbijena", kaže Svetlana Kojanović. "Naći ćemo neki način da pokrijemo celu izbornu jedinicu Moravički okrug, a nije nam prvi put da nam se nešto oduzima. Za vreme bombardovanja vojska nam je oduzela celu emisionu opremu, koja nikada nije vraćena. Ostao je samo revers."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu