NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tuđmanovi pod istragom

Ispitivanje porekla imovine porodice bivšeg predsednika države, procenjene na 700 miliona dolara, politički je rizičan korak za vladu premijera Ivice Račana

      Nepunu godinu dana posle smrti bivšeg predsednika Hrvatske, Franje Tuđmana, novi stanar predsedničke rezidencije na Pantovčaku izjavio je da u Hrvatskoj više nema "nedodirljivih". Finansijski stručnjaci prvi su shvatili o čemu to govori Stjepan Mesić. Imovina porodice Tuđman procenjena je ovih dana na 700 miliona dolara, a političarima i biračima ostavljeno je da nagađaju da li je to uvredljivo puno ili uvredljivo malo za nekad harizmatičnog "oca nacije". Porodica pokojnog dr Franje Tuđmana u međuvremenu burno negoduje. NJeni članovi optuženi su za korupciju, nezakonito bogaćenje i zloupotrebu položaja, a nova hrvatska vlast smatra da je to kriminal koji treba sudski da se goni. Pošto vlada Ivice Račana očito izbegava ovaj politički rizičan i nezahvalan posao, istragu protiv Tuđmanovih je, onako usput, najavio sam Stjepan Mesić. To je samo potvrdilo uvreženo mišljenje da je sadašnji predsednik Hrvatske veoma dobro upućen u tajne svog prethodnika.
      
       Bogataši pod embargom
       Kad je zatečeno Ministarstvo unutarnjih poslova u Zagrebu konačno potvrdilo da se "slučaj Nevenke Tuđman kriminalistički obrađuje" Mesić je već ispričao o čemu se radi. Ćerka pokojnog predsednika optužena je da je u tri protekle godine na ruke dobila više od pola miliona maraka, pošto je uticajne ljude u državnim ministarstvima prisiljavala da sklapaju ugovore sa preduzetnicima koji su joj za to isplaćivali proviziju.
       Posle predsedničkih izbora u Hrvatskoj, u februaru ove godine, Ankica Tuđman je u nekoliko navrata tražila od vlade premijera Ivice Račana da ispita finansijsko stanje njene porodice kako bi se zaustavile glasine o njihovom neizmernom bogatstvu. Odgovoreno joj je da to nije u nadležnosti vlade, pa nikakvog preispitivanja neće biti. Nešto slično vlada je poručila i nedavno, kada je odbila da preispituje način sticanja imovine dve stotine najbogatijih porodica u Hrvatskoj. Mada mnogi tvrde da bi se Tuđmanovi na tom spisku našli na začelju, predsednik Stjepan Mesić upozorava da je upravo njegov prethodnik lansirao ideju o formiranju najbogatijih klanova u državi. Stariji sin pokojnog predsednika, Miroslav Tuđman, nekadašnji prvi obaveštajac i šef svih tajnih policija u zemlji, ima suprotne podatke. NJegov jedini komentar na Mesićevu najavu da će članovi porodice Tuđman biti krivično gonjeni ako se dokaže da su prekršili zakon, svodi se na rečenicu: "To je svinjarija!" Miroslav Tuđman, međutim, tvrdi da se baš Mesić nalazi na popisu dve stotine najbogatijih Hrvata.
       Ako je suditi po plati, pokojni predsednik ne samo da zaostaje za ovim kanadskim doseljenikom, nego i za američkim predsednikom Bilom Klintonom. Dok je bio na čelu Hrvatske Franjo Tuđman je svakog prvog svojoj supruzi Ankici na kuhinjski sto donosio 14 hiljada maraka. Bil Klinton je u Belu kuću donosio 35 hiljada maraka, a Kiro Gligorov svega hiljadu i po. Gospođa Ankica Tuđman danas je ipak najbogatija penzionerka u Hrvatskoj, jer joj poštar zvoni na vrata sa penzijom od 22 hiljade kuna ili približno pet i po hiljada maraka mesečno.
      
       Beogradsko razdoblje
       Nevenka Tušman-Košutić svojevremeno je slovila za najbogatiju ženu u Evropi, a ne treba sumnjati da se njeno imovinsko stanje u međuvremenu drastično promenilo. U dvorištu kuće u Nazorovoj 57 gde je stanovala s roditeljima, sada gradi rezidenciju za sopstvene potrebe i to hipotekom na roditeljsku kuću.
       Oni koji ćerku bivšeg hrvatskog predsednika poznaju iz njenog beogradskog razdoblja kažu da je imala zapaženih likovnih talenata. Umetničku karijeru zaustavio je brak sa Stevanom Košutićem, iz ugledne diplomatske porodice iz Beograda. Tuđmanovi su tada stanovali u Ulici generala Ždanova u Beogradu i susedi koji su s njima delili garaže pamte ih kao "pristojan svet".
       Nevenkin mlađi brat Stjepan Tuđman mogao bi da se nazove biznismenom opšte prakse, pošto se u zlatnim godinama vladavine svoga oca doslovno bavio svim i svačim. Zli jezici tvrde da je to zbog nesrećnog detinjstva koje je proveo sa kućnim pomoćnicama i guvernantama u Ulici generala Ždanova. Po dolasku u Zagreb radio je kao praktično anonimni komercijalista u preduzeću "Agrokoka". Prijatelji su ga znali kao velikog ljubitelja igara na sreću, ležernog kartaša i infantilnog neženju. Kao i kod ostalih članova familije, sve se promenilo 1990. godine. Stjepan Tuđman tada je dobio vodeće mesto u preduzeću "Domovina d. d." koje je osnovala Hrvatska demokratska zajednica njegovog oca Franje Tuđmana, a onda je počeo da se probija i u drugim poslovima.
      
       Prava moć
       Stariji sin pokojnog Franje Tuđmana jedini je izuzetak iz poslovne imperije nekadašnjih vladara Hrvatske.
       Od svih nekretnina stariji Tuđmanov sin poseduje samo kuću na Braču, rodnom mestu svoje supruge. Prava moć povučenog i ozbiljnog Miroslava Tuđmana proizlazi, međutim, iz njegovih veza u obaveštajnim krugovima u Hrvatskoj i van nje. One ga ipak nisu spasile od novog sukoba s ocem koji se dogodio pre dve godine kada je demonstrativno podneo ostavku jer se sukobio sa očevim bivšim savetnikom za unutrašnju politiku, poznatom sivom eminencijom svih političkih i korupcionaških afera u zemlji dr Ivićem Pašalićem. Tuđman je iz ove afere izašao žrtvujući političku karijeru svoga sina, ali i glave ostalih saradnika koji Pašaliću nisu bili po volji, od bivšeg ličnog lekara dr Andrije Hebranga, do svog najomiljenijeg savetnika Hrvoja Šarinića i nekad uticajnog hadezeovca Franje Gregurića.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu