NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Udovica na prestolu

NASLOV: Kraljica Draga
AUTOR: Ana Stolić
IZDAVAČ: Udruženje za srpsku povesnicu, Beograd 2000.

      Aleksandra Vuletić
      
       Iako je o kraljici Dragi pisano mnogo, do danas o njoj nije napisan nijedan celovit, naučno zasnovan rad. Knjiga Ane Stolić je prva monografija o kraljici napisana prvenstveno na osnovu dostupne izvorne građe. Autorka svoj rad nije ograničila na prostu rekonstrukciju kraljičinog života već je nastojala da ga prikaže u svetlu društvenih i političkih prilika onoga doba. Biografija kraljice Drage pokazuje da je ona dvostruko odstupila od tadašnjih društvenih normi. NJen aktivan društveni život za vreme udovištva bio je neuobičajen u to vreme. Od udovice se nije očekivalo da se bavi pisanjem i prevođenjem, što je ona činila, već da živi povučeno u očekivanju nove prilike za udaju. Drugo odstupanje od društvenih pravila odnosi se na njen novi brak. Nagli uspon od siromašne udovice iz građanske porodice do prestola bio je do tada nezamisliv u srpskom društvu. Sve to je doprinelo da u svesti kako savremenika tako i potonjih generacija ostane upamćena kao Draga Mašin, dakle kao udovica koja se nezasluženo našla na prestolu na kojem joj, po tadašnjim shvatanjima, nikako nije bilo mesto.
       Ana Stolić je kraljičin život sagledala iz različitih uglova. U nastojanju da objasni suštinu emotivnog odnosa Drage i Aleksandra, upustila se u psihološko portretisanje kraljevskog para, kao i u analizu odnosa između mladog kralja i njegovih roditelja i odnosa između kraljice Natalije i njene dvorske dame. U knjizi je iscrpno opisan uticaj koji je kraljeva ženidba imala na političke prilike, kako u zemlji, tako i u odnosima sa velikim silama, Austro-Ugarskom i Rusijom. Pri tom je naročita pažnja obraćena na povezanost ruske diplomatije i Drage Mašin. Autorka je sagledala i pitanje savladarstva kraljice Drage, njen uticaj na politička zbivanja i dvorski život, kao i njene kontakte sa beogradskim damama i umetnicima. Naročito je zanimljiva analiza državne propagande tog vremena. Isticanje kraljičinog srpskog, narodnog porekla imalo je za cilj da umanji njenu nepopularnost i da istakne jedinstvo krune i naroda. Majski prevrat je pokazao da to jedinstvo, ipak, nije postignuto. Da li, i u kojoj meri, kraljica Draga snosi krivicu za krvavi događaj u Konaku? Pažljivom analizom državničke politike dvojice poslednjih Obrenovića, A. Stolić je pokazala da se dolaskom na presto kraljica Draga samo uklopila u već postojeću scenu koju je aražnirao kralj Milan. Samodržavlje poslednjih Obrenovića doživelo je krah, a kraljica Draga je samo upotrebljena da bi se sakrili pravi uzroci dinastičkog prevrata. Postavši simbol omrznute vladavine, ona je na sebe preuzela i teret nestanka dinastije Obrenović.
       Knjiga Ane Stolić iz potpuno novog ugla, osvetljava istorijska zbivanja koja su potresla Srbiju na prelomu dva veka i stoga predstavlja dragocen doprinos našoj istoriografiji.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu