NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vreme čuda

Slika iz Šumadije

      Koštunica je uozbiljio narod.
       Dosad se na političke mitinge odlazilo kao na vašar, ili pod prinudom. Poslovođe i nastavnici zapisivali su ko nije došao. Bilo je i prasetine. S Koštunicom se običaj promenio: ljudi dolaze s nadom, ozbiljni, pažljivo slušaju i pitaju. Nema patetike. Narod, dugo potcenjivan, razume političko gospodstvo.
       Jedan dan po Šumadiji sa predsedničkim kandidatom DOS-a Vojislavom Koštunicom potvrđuje utisak i tezu opozicije da je njihov kandidat izbore politički praktično dobio. Ubedljiva je masovnost. Kažu u Gornjem Milanovcu: onaj koji krene protiv Koštunice, moraće toliko da ukrade na izborima, da će se ugušiti ukradenim listićima!
       U LJigu su mu dali glavicu belog luka: protiv uroka, protiv komunističkih vampira!
       Kaže jedan iz mase u LJigu: "Ovo je pravi čovek, čuješ kako govori, stisnuo mi je ruku." Zadirkuje poznanika: "Jesi l' još radikal?" Radikal odgovara: "Valjda vidiš da nisam."
       U Koštunićima, mestu Koštuničinih predaka, čovek s dugačkim brkovima ljubi kandidata opozicije:
       - Od četres' četvrte sam na robiji, dvadeset četvrtog čekam slobodu!
       U Hramu Prepodobne majke Praskeve u Koštunićima, kome je 1996. poklonio prestonu ikonu i kandilo, Vojislav Koštunica je zapalio sveću. Zemljacima je rekao: "Snagu nam daju koreni, a moji koreni su ovde. Dok ima svest o korenima, postojaće ovaj narod, ma šta mu se u međuvremenu događalo."
       Glavni trg u Gornjem Milanovcu zakrčen, prepun. Policajac javlja "motorolom" centrali: "Evo ga Koštunica, ide pešice." Kače mu bedž s opozicionom porukom. Policajac ga stavlja u džep. Narod strpljivo čeka, zatim pažljivo sluša.
       U Čačku je centar zakrčen, iako je poodmaklo veče. Prepuno - slika koja se nikad neće videti na RTS. Ali narod veruje svojim očima. Koštunica poručuje narodu: "Vi ste istina Srbije."
       Ovde objavljujemo slike koje se neće videti na RTS. Ne navijamo, održavamo ravnotežu.
       Taj dan, 8. septembar, obeležila je prijatna slutnja koju je Vojislav Koštunica izgovorio u zavičajnim Koštunićima:
       - Mi koji verujemo u Boga, verujemo u čuda!
      
       M. GLIŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu