NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bezobrazluk

Čitaocima prepuštamo da sami procenjuju šta je moglo navesti Nadzorni odbor da postupi kako je postupio: previd, glupost ili bezobrazluk

      Nadzorni odbor za sprovođenje izbora u 2000. godini sastavljen je izgleda od nekih zaista čudnih ljudi. Umesto da prionu na posao koji im je poveren, oni očito pokušavaju da budu duhoviti. Upozoravaju NIN (uz još neke dnevne i nedeljne listove iz Beograda koji nisu pod kontrolom stranaka Slobodana Miloševića i njegove supruge) da "prekinu nedopustivo delovanje u korist jedne političke grupacije i jednog predsedničkog kandidata".
       Kako se navodi u saopštenju sa sednice rečenog odbora, NIN je - pored ostalih medija koji ne duvaju u režimsku tikvu - upozoren da je "rasturanje letaka, pamfleta i drugog izbornog materijala u njihovim izdanjima nedopustivo delovanje u korist jedne političke grupacije i jednog predsedničkog kandidata, čime se grubo krše utvrđena pravila". Stoga su, kaže se dalje u istom, komičnom, tonu, "ova glasila dužna da odmah prekinu ovakav način političke propagande".
       Da je sve dovedeno do apsurda, valjda najrečitije govori to što nas upozoravaju da ne bismo smeli da izražavamo sumnju u objektivnost organa za sprovođenje izbora, što će reći i u njihovu objektivnost... Nije li to, možda, DŽordž Orvel vaskrsnuo? Kako je moguće da listovi koji istinito i profesionalno obaveštavaju javnost o stvarnom izbornom raspoloženju građana budu optuženi za povredu etičkih normi i "kršenje pravila", a nasilje nad činjenicama, nad istinom i ljudima, koje demonstrira režimska propagandna mašinerija, proglašeno za poželjnu i legitimnu delatnost?
       Nadzorni odbor za izbore 2000, dakle, ne nalazi za potrebno da bilo šta zameri državnim i paradržavnim televizijskim programima, kao i svoj onoj propagandnoj bulumenti, koja se i dalje iz petnih žila upinje da ubedljivu većinu građana i potencijalnih birača popljuje i svrsta u neprijatelje i izdajnike, samo zato što otvoreno iskazuju spremnost da na izborima glasaju za demokratske promene. Gospoda kojima je poveren nadzor na izborima prave se, po svemu sudeći, da ne primećuju kako se osobe, svojevremeno već uhvaćene u jednoj besprimernoj izbornoj krađi, koja je bila nesumnjivo dokazana, ponovo nalaze na mestima na kojima bi mogli pokušati da učine isto. Ne primećuju ni da se namirnice iz državnih rezervi (šećer, ulje i sl. ) ovog trenutka nemilosrdno koriste u propagandne svrhe, po cenu besprimernog gaženja elementarnog dostojanstva ljudi. Niti da je iz istih razloga u čitavoj zdravstvenoj službi napravljen haos, čime je ugroženo čak i zdravlje naroda. Nije im zapalo za oko ni to da i policija sve vreme očito zdušno radi na promociji kandidata dveju stranaka, čiji lideri potiču iz iste familije, da hapsi i privodi kandidate opozicionih stranaka, i masovno progoni, maltretira i prebija mladiće i devojke samo zato što glasno i jasno na svakom koraku iskazuju svoju političku volju.
       Svako korišćenje Ustavom i zakonima proklamovanih ljudskih prava i političkih sloboda u ovoj zemlji, koje se iskazuje nošenjem majica po sopstvenom izboru, lepljenjem predizbornih plakata ili najobičnijom podelom letaka, ukoliko nije po volji dveju stranaka čiji lideri sada javno iskazuju rešenost da čitavu državu pretvore u svoju privatnu prćiju, tretira se gotovo kao kriminalna delatnost. I na svakom koraku suzbija primenom brutalnog nasilja...
       Zašto još nisu uhapšeni policajci-batinaši iz Vladičinog Hana, zašto nisu izdate poternice za siledžijama koje su upale u prostorije "Otpora" u Beogradu i napravile lom, članove Nadzornog odbora kao da uopšte i ne zanima. Taj odbor, kao da nema pametnija posla, eto, upire prstom u NIN i kaže: u tom listu ne bi smeo da se nalazi oglas ("letak", "pamflet" i "drugi izborni materijal") jedne političke grupacije i jednog predsedničkog kandidata... Naravno, svako ko prelista naš list može i sam da se uveri da ni taj iskaz nije zasnovan na činjenicama, i da (na svojim oglasnim stranama) NIN ne objavljuje izborni materijal samo jedne, nego više različitih stranaka. A da je tokom prethodnih sedmica, od početka ove predizborne kampanje, u svojim tekstovima, intervjuima i ostalim novinarskim prilozima predstavio čitaocima više različitih predsedničkih kandidata i istaknutih prvaka relevantnih političkih stranaka različitih političkih orijentacija.
       Pošto su činjenice svima na raspolaganju, čitaocima prepuštamo da sami procenjuju šta je moglo navesti Nadzorni odbor da postupi kako je postupio: previd, glupost ili bezobrazluk. Uostalom, dovoljno je podsetiti da taj odbor nije reagovao ni onda kada je Savezna izborna komisija predstavnicima opozicionih političkih stranaka koje učestvuju na izborima uskratila mogućnost da na verodostojan način provere, navodnih, milion i po potpisa za jednog od predsedničkih kandidata....
       Istina, neko bi možda u šali mogao reći i da je primedba Nadzornog odbora, u osnovi, tačna, samo je upućena na pogrešnu adresu. Jer, bilo bi, barem za nas i naše čitaoce, mnogo bolje da su se gospoda iz tog odbora obratila svim strankama i uputili ih da pod istim uslovima zakupe oglasni prostor u NIN-u, što bismo im mi rado omogućili. Ovako, pošto su samo dve stranke uzurpirale sve državne i paradržavne medije, kao i čitav državni aparat, i sve ostalo što se moglo uzurpirati, isključivo za svoju promociju, one očito nemaju interesa da se oglašavaju i u našem listu. Ali, sad im izgleda ni to nije dosta, pa bi neko valjda hteo da kaže kako onima drugima ne treba ostaviti baš nikakvu mogućnost da se obrate građanima i biračima, čak ni preko NIN-a.
       Međutim, sva je prilika da je za delatnost u koju se sada upustio Nadzorni odbor za izbore 2000. već suviše kasno. Birači će, to je valjda svima jasno, masovno izaći na izbore 24. septembra i tamo reći šta misle. U tome ih više niko i ništa ne može sprečiti, ma koliko se trudio.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu