NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jug trenira strogoću

Aleksandar Radić

      Protiv načelnika SUP-a Vladičin Han Radivoja Stoimenovića, kao i protiv inspektora Gorana Markovića zvanog DŽinac, šestorica aktivista "Otpora" iz ovog mesta podneli su krivičnu prijavu Opštem sudu u Vranju zbog "fizičkog i psihičkog zlostavljanja". Takođe, preko Fonda za humanitarno pravo podneta je i tužba protiv Republike Srbije za naknadu štete.
       Aleksandar Radić, jedan od pretučenih aktivista "Otpora", u izjavi za NIN kaže:
       "Prošlog petka, kada smo se javili u SUP na informativni razgovor zbog lepljenja plakata DOS-a i "Otpora", nakon 'standardne procedure' (uzimanje otisaka prstiju, otvaranje krivičnih dosijea...), pušteni smo. Na ulaznim vratima sreli smo pripite policajce sa načelnikom SUP-a na čelu, koji su dolazili sa proslave Dana oslobođenja Vladičinog Hana, na kojoj je bio i predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić. Kada je načelnik Stoimenović video majicu sa natpisom 'Promene', naredio je da se vratimo. Tada je počelo pravo zverstvo."
       Radić kaže da ih je uglavnom tukao inspektor Marković, dok su se ostali smenjivali.
       "Batinali su nas šakama, pesnicama i pendrecima. Terali su nas da stojimo u skijaškom položaju, davili su nas konopcima. Maltretiranje su pratila pitanja: 'Ko ste vi, hoćete vi da rušite vlast', plus psovke. Pustili su nas tek posle tri sata torture kada su naši roditelji počeli da se okupljaju ispred SUP-a."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu