NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Policijska diplomatija

Vukašin Petrović

      Privođenje četvoročlane delegacije narodnog pokreta "Otpor" (Vukašin Petrović, Jovan Ratković, Predrag Lečić i Slobodan Homen) prošlog petka u rezidenciji grčkog ambasadora, sa prijema na koji su bili pozvani, umalo je uzdrmalo diplomatske odnose Jugoslavije i Grčke.
       Vukašin Petrović, aktivista "Otpora", o ovom događaju kaže:
       "Kada smo ušli na prijem, došli smo do prvih pripadnika obezbeđenja da bi nas uveli. Obratili smo im se na engleskom, objašnjavajući da imamo zakazan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Grčke Jorgosom Papandreuom. Tražili su naše lične karte. Jedan od pripadnika obezbeđenja je rekao da pođemo sa njim. Izveo nas je iz zgrade i dvorišta na stražnji izlaz. Čim su nas izveli, počeli su da nam se obraćaju na srpskom tvrdeći da smo ušli nepozvani. Potrpali su nas u kola i odvezli u policijsku stanicu."
       Ubrzo posle puštanja iz pritvora, kako kaže Petrović, pozvao ih je telefonom Papandreu i zatražio da ih vidi u hotelu "Hajat".
       "Papandreu se izvinjavao zbog onoga što nam se desilo. Rekao nam je da se te večeri dva puta čuo sa Slobodanom Miloševićem i Živadinom Jovanovićem, ministrom spoljnih poslova Jugoslavije, tražeći da nas oslobode. Poslušali su ga", rekao je Petrović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu