NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zakašnjenje pre roka

("Učiti od Kineza", NIN br. 2593)

      Prava je šteta što predmetni tekst nije znatno ranije objavljen, i to na kineskom jeziku i u Kini. Jer, da su Kinezi imali priliku da ranije pročitaju pomenuti novinski članak, milioni Kineza ne bi napustili Kinu, niti bi se davili u čamcima i sumnjivim brodovima, po zagušljivim kamionima i kombijima, na emigrantskim putevima bez povratka. Sem toga, i Vojska Jugoslavije bi bila autorki članka zahvalna, jer se ne bi desilo da se jedan patriotski labilni kapetan i
       podmitljivi vodnik uključe u ilegalno prebacivanje 25 Kineza u kombiju bez ventilacije, preko Crne Gore u Italiju. Možda je mogla dobiti i neko odlikovanje, u skladu sa našom pobedom i jedinstvom vojske i naroda. Doduše, ostali bismo uskraćeni za priču da će Srbi, odnosno stanovnici Srbije u 21. veku biti mali i sitni, sa kosim očima.
       U svemu, ipak, smeta crv sumnje - da novinarka BK TV nije "mrdnula" dalje od Pekinga. Podseća to na naš PKB iz ranijih decenija, bivše SFRJ. Kad god su dolazile strane državne i ostale delegacije, vođene su u Poljoprivredni kombinat Beograd u Padinskoj Skeli da vide uspeh socijalističke ekonomije, odnosno poljoprivrede. Gubici PKB-a i dotacije koje je dobijao za "finansijsku konsolidaciju" (čitaj, pokrivanje gubitaka), nisu pominjani, bili su vešto sklonjeni. Nije to ni bilo tako loše za Beograd, bio je bolje snabdeven. Što se tiče ostalih PIK-ova, npr. "Deli Jovan" Zaječar, "Napredak" Pazova, oni nisu bili interesantni.
       Kako stvari, poljoprivredne i ostale, ostvarno stoje u Pekingu i okolini, to bolje znaju Kinezi, i oni iz Pekinga, i oni iz bliže i dalje okoline, a naročito oni neposlušni i tvrdoglavi Kinezi, koji neće da uče od Kineza nego uporno namiguju na "truli zapad", jer nemaju kinesko strpljenje da čekaju pedesetak godina, ili stotinak, ako se uzme u obzir i pedeset prethodnih, koje je autorka zaboravila. Izgleda da smo i prijatelje inficirali. I oni hoće pre roka.
      
       SVETISLAV S. VULIN,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu