NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pod kontrolom DOS-a

Na svakom od 671 biračkog mesta kao i na svakom od 18 biračkih mesta za izbeglice u Crnoj Gori, predsednički kandidat Vojislav Koštunica imaće člana biračkog odbora kao i njegovog zamenika

      U Podgorici su klađenje i igre na sreću česta zabava širokih narodnih masa. I kao što se to retko kada događa, ovog su vikenda, sasvim neočekivano gotovo sve kladionice u gradu bile na gubitku. Sreća se još jednom pokazala kao sasvim relativna kategorija, baš kao i politička prognoza u Crnoj Gori.
       Pokušaj dogovora vladajuće koalicije i opozicione Socijalističke narodne partije oko kontrole izbora i glasačkih mesta - propao je. Obavešteni tvrde da je upravo predsednik SNP- a i premijer savezne vlade Momir Bulatović po povratku iz Beograda i po nalogu "nadređenih" saopštio da nadzora neće biti. Ipak, Demokratska opozicija Srbije pronašla je način na koji će kontrolisati izborni proces. U hotelu "Crna Gora", gotovo na samom ulazu , u kancelariji jedne turističke agencije, DOS je formirao svoj izborni štab. Koordinator kontrole izbora za Crnu Goru Goran Vesić za NIN kaže: "Na svakom od 671 biračkog mesta kao i na svakom od 18 biračkih mesta za izbeglice u Crnoj Gori, predsednički kandidat Vojislav Koštunica imaće člana biračkog odbora kao i njegovog zamenika. To znači da u Crnoj Gori ne može biti ukraden nijedan glas za Miloševića, što je očigledno bila namera."
      
       Objektiv
       Predstojeći izbori za vlasti u Crnoj Gori zvanično ne postoje. Štaviše, vladajuće stranke ih i aktivno bojkotuju. Prošle srede su na ulicama osvanuli panoi kojim se građani pozivaju da na izbore ne izlaze, ako im je stalo do Crne Gore. Takvu poruku u poslednjih nekoliko dana, u više navrata, kroz intervjue ponovio je i predsednik Republike Milo Đukanović objasnivši da se "na ovim izborima ne bira između samostalne Crne Gore i Jugoslavije , već između Crne Gore i njene šanse za budućnost, i proširene Srbije koja anektira Crnu Goru". Prema procenama političkih analitičara i poznavalaca crnogorskih prilika, broj izašlih građana na birališta neće preći trideset procenata a oni koji će glasati na predsedničkim izborima, uglavnom će se opredeljivati za Slobodana Miloševića.
       Bulatovićeva Crna Gora svoju privrženost idejama i programu koje zastupa ovaj kandidat pokušala je da dokaže brojem sakupljenih potpisa. Potpredsednik Socijalističke narodne partije Srđa Božović objasnio je da je od 180 000 potpisa koliko je sakupljeno u Crnoj Gori, Socijalistička narodna partija prikupila 112 800 dok su ostatak od oko 70 000 sakupile druge političke partije i patriotska udruženja.
       U predvečerje izborne kampanje, jedno takvo udruženje, Veće narodnih skupština, dobilo je i svoju televizijsku stanicu. Nadležni crnogorski organi za ovaj medij tvrde da je neregistrovan dok se osnivači, odnosno Veće narodnih skupština poziva na savezne organe i njihove dozvole.
       I državna televizija se potrudila da svoju programsku šemu upotpuni novim sadržajima. Emisija "Objektiv" koja se već više od godinu dana bavi događajima na političkoj sceni Srbije, u nešto dužoj formi trenutno se emituje samo preko satelita ali ne i u redovnom programu Televizije Crne Gore. Ovakva odluka doneta je zbog stava o bojkotu izbora na teritororiji ove republike.
       Od prošle nedelje na državnoj televiziji krenula je i nova informativno-politička emisija pod nazivom "Fokus". U "Fokusu" je u nedelju bila Vojska Jugoslavije, njena uloga i postupci. Nove priloge, za neku eventualno novu emisiju ovog tipa, vojska pruža i ovih dana. Naime, u okolini Danilovgrada primećene su pojačane vojne snage a čuveni Sedmi bataljon u poslednje vreme intenzivno vežba na poligonu u blizini grada. Načelnik Generalštaba Nebojša Pavković dva dana posle izjave da je 24. septembar, "dan D" kada bi vojska trebalo da bude u "prvim borbenim redovima", kao i da će toga dana vojska sprečiti pokušaje da se vlast "uzme silom na ulici", u pratnji pripadnika specijalne jedinice "Kobra" posetio je Crnu Goru i otvorio novosagrađenu zgradu Instituta za pomorsku medicinu u Meljinama, kod Herceg Novog. I pored izjave koja je uzburkala jugoslovensku javnost, načelnik Generalštaba, ovoga puta nije bio spreman za razgovor sa novinarima.
      
       Opklade
       Međutim, na Pavkovićeve pretnje odgovorio je predsednik Đukanović u intervjuu nikšićkoj televiziji, rekavši da su i veći i jači pretili Crnoj Gori od Pavkovića, pa da se ona nije dala zastrašiti i da "Vojska Jugoslavije 24. septembra, saglasno Ustavu SRJ, ne treba da bude u prvim borbenim redovima nego u kasarnama".
       U crnogorski glavni grad počeli su da pristižu strani izveštači. Glavna tema među novinarima poslednjih dana je - da li će Slobodan Milošević ispuniti obećanje Momira Bulatovića i doći u Berane, na završni predizborni skup Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori. Padale su i opklade. Stranci su se nadali da će Milošević doći, te da će konačno imati priliku da ga vide i uživo, dok su domaći novinari na Bulatovićeve najave gledali sa podozrenjem. Iz SNP-a je stigla potvrda Miloševićevog dolaska. Iako su inostrane kolege dobile ovu političku opkladu, ipak u jednom su svi bili saglasni - ako se predsednik Jugoslavije zaista, posle toliko vremena odlučio da dođe u Crnu Goru, u samoj završnici izborne kampanje, znak je da "levoj koaliciji" u ovom trenutku akcije i ne stoje baš najbolje.
      
       KATARINA SPASIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu