NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Verujem u pobedu

      Kako ocenjujete svoju kampanju?
       - Predsednički program koji sam ponudio, a čije su osnove pomirenje nas sa nama samima, sa susedima i sa svetom, kao i brz povratak u međunarodnu zajednicu u datim okolnostima, naišao je na odličan prijem kod birača.
       Posebno me raduje i ohrabruje što su ljudi, u direktnim kontaktima, i u gradskim i u seoskim sredinama, pozdravili moj stav da mi ne smemo da čekamo da se svet promeni i da se borimo za nekakvu svetsku pravdu, već da moramo sami da se menjamo i da, uvažavajući svetsku realnost i sagledavajući sopstvene greške, odbacimo mnoge nacionalne i ideološke zablude.
       Žao mi je što se taj stav, koji drugi predsednički kandidati ili nisu zastupali ili su ga žestoko kritikovali, teško probijao do medija, ali verujem da će on brzo postati osnova jugoslovenske spoljne politike, jer nam drugog puta, sem daljeg propadanja, nema.
      
       Ko će pobediti na predsedničkim, saveznim i lokalnim izborima?
       - Strahujem da su pobednici određeni i pre nego što su izbori raspisani. Mi spadamo u samo nekoliko zemalja na svetu u kojima na izborima ne pobeđuju oni koji osvoje najviše glasova, već oni koji glasove broje. To je razlog što se SPO zalagao za bojkot ovih izbora na svim nivoima dok se ne obezbede normalni izborni uslovi. U početku sam verovao da je naš predlog odbijen ili zbog sujeta ili zbog loših procena, a sada mi se sve više čini da su u pitanju i neke mutne igre, koje bi nas sve skupa mogle da uvuku u velike nevolje s nepredvidljivim posledicama.
       Moja pobeda u ovom trenutku bila bi, zbog mnogo čega, rešenje prihvatljivo za najveći broj građana, rešenje kojim bi se izbegli razni rizici, i zato u nju verujem, uprkos svemu.
      
       Hoće li biti mirne predaje vlasti u slučaju pobede opozicionih kandidata?
       - To nalažu razum i istinska briga za državu i narod, ali ovde, često, naročito u presudnim istorijskim trenucima, i razum i istinsku brigu za državu i narod potiskuju pojedinačni i grupni interesi i najnakaradnija shvatanja politike i vlasti.
      
       S kim biste, ako je to neophodno, ušli u koaliciju?
       - Nama nema izlaska iz krize bez okretanja ka Zapadu, naravno uz negovanje i produbljivanje tradicionalnog prijateljstva s Rusijom, koja takođe na Zapadu traži i nalazi saveznike i partnere. Nama nema izlaska iz krize bez raskida s komunizmom, ali i sa primitivnim nacionalizmom i nacionalnom mitomanijom. Nama nema izlaska iz krize bez tranzicije ka kapitalizmu.
       Svako ko je na ovim pozicijama uz bezrezervno poštovanje demokratskih načela i svetskih i evropskih standarda u svim sferama života, svako ko je spreman da gleda u budućnost a ne u prošlost, svako kome su interesi dece važni koliko i "slava predaka", pa i važniji, saveznik je SPO-a u velikim poslovima koji nas čekaju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu