NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Autentično svedočanstvo

Nikola Živković

      Berlinski saradnik NIN-a, novinar i publicista Nikola Živković objavio je knjigu "Kosovo, dnevnik 1999/2000". Knjigu čine dokumentaristički zapisi o tragičnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini u prvih nekoliko meseci po dolasku snaga Kfora, kada je Živković, naoružan hrabrošću i nadom da će ga nemački pasoš i hrvatsko mesto rođenja koliko-toliko zaštititi, uspevao da dođe do najizolovanijih srpskih enklava. U klasičnom sukobu razuma i emocija, u dilemi da li je novinar samo posmatrač ili učesnik događaja, Živković se bez razmišljanja opredelio za ovo drugo, pomažući preostalim Srbima na Kosovu da saznaju šta se dešava, sačuvaju stan, živu glavu.
       "Nisam imao nameru da pravim knjigu, nastala je slučajno, na nagovor prijatelja," skromno kaže Živković za NIN o ovom dragocenom, autentičnom svedočanstvu."Na Kosovo sam došao kao izveštač radija Dojče vele, pišući i za "Berliner cajtung" i "Nojes Dojčland". Nameravao sam da ostanem sedam dana, a ostao sam dva meseca, vraćajući se kasnije još nekoliko puta. U Nemačkoj su bili veoma zadovoljni što imaju ekskluzivne izveštaje sa lica mesta, bio sam dobro plaćen, ali svi moji izveštaji nisu plasirani, nailazili su na uredničke zabrane."
       Živković ima ponude za prevođenje knjige na nemački i engleski, što bi možda moglo da doprinese pomeranju težišta javnog mnjenja u tim zemljama, jer "radikalni zaokreti nisu dozvoljeni".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu