NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koga zaista plaćaju

("Ribari ljudskih duša", NIN br 2591)

      Poseta zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije dobro dočekana u pojedinim krugovima u Zagrebu i Beogradu. I dok su državni mediji u Srbiji ovu posetu i nastojanja da se uspostave bolji odnosi dveju hrišćanskih crkava, radi dobra srpske zajednice u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u SR Jugoslaviji, počastvovali dubokim ćutanjem, pojedina sredstva informisanja u Zagrebu su, po povratku Uzoritog nadbiskupa pokrenula čitavu lavinu napada kojima je prava meta, zapravo, bila Srpska pravoslavna crkva. Takvih napada je u poslednjoj deceniji, a i ranijim, bilo toliko a za Srpsku crkvu nisu predstavljali ništa novo na šta treba reagovati.
       Prvi, pak, takav napad u Beogradu je izveo NIN, od 24. avgusta, člankom Vatikan i pravoslavlje - Ribari ljudskih duša, koji se dobrim delom oslanja na zagrebačke izvore. Reakcija na ovakvo pisanje prepuno smešnih mistifikacija, "senzacionalnih otkrića" tipa: nadbiskup Bozanić je služio vojsku u Peći, kontakti između crkava nikad nisu prekidani, predstavnici crkava su se sretali početkom devedesetih u Ženevi i Slavonskom Brodu, potpunog nepoznavanja elementarnih činjenica iz života Srpske crkve, čak do pogrešnog potpisa ispod fotografije, bila je samo da je doskora zaista ugledan nedeljnik pao na niske grane kada se zarad hipotetičkog povećanja tiraža okrenuo i protiv Srpske crkve. Pitali smo se i kome to ovde koristi? Pre svega, kome smetaju nastojanja Srpske crkve da se popravi položaj njenih eparhija i vernog naroda u Hrvatskoj?
       Odgovor nismo dugo čekali. U redakcijskom članku Koga plaća Vatikan?, Večernje novosti od 29. avgusta, povezujući podmetanja zagrebačkog Nacionala i NIN-a, dodaju interpretaciju u svom dobro poznatom stilu žute štampe: Ne zna se šta su i u ime koga dogovarali predstavnici Vatikana i Srpske pravoslavne crkve, ali su bez obzira indikativne tvrdnje inače veoma obaveštenog hrvatskog lista. Posebno one da Vatikan uporno i sistematski finansira Patrijaršiju u Beogradu koja se dosad nije izjasnila ni demantovala da SPC prima novac iz vatikanskih trezora.
       S obzirom na to da znamo ko stoji iza Večernjih novosti, ne možemo se oteti utisku da su poseta nadbiskupa Bozanića (u Novostima Božanića) i njeni mogući plodovi najviše zasmetali onima koji su pre Drugog svetskog rata sklopili ugovor u sremskomitrovačkom zatvoru, a anekse ne tako davno u Karađorđevu. Najveća žrtva realizacije tog ugovora, do dana današnjeg, su Srpska pravoslavna crkva i njen verni narod.
       Danas, kada pogledamo geografsku kartu naših krajeva i utvrdimo gde živi, a gde je živeo srpski narod, jasno nam je ko je od ugovornih strana sremskomitrovačkog ugovora bio prodavac, a ko kupac.
       Toliko o plaćanju i trezorima.
      
       INFORMATIVNA SLUŽBA
       SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu