NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dva miliona gledalaca

      Dva najznačajnija događaja koja su obeležila septembar 2000. u našoj zemlji bili su izbori i Olimpijada. Sve velike TV stanice u zemlji su značajan deo svog programa posvetile ovim događajima. S obzirom da Olimpijada još nije završena, i da završna takmičenja tek predstoje, u ovom tekstu bavićemo se izborima.
       Praktično sve značajnije TV stanice su se na posredan ili neposredan način uključile u predizbornu kampanju. Ravnopravnog predstavljanja političkih stranaka i njihovih predsedničkih kandidata na najznačajnijim nacionalnim TV stanicama, pogotovu na programima državne televizije, nije bilo ni u naznakama, u šta se mogao uveriti svako ko je bar letimično pratio programe tih TV stanica u predizbornoj kampanji. No, to je ionako priča koja je odavno već ispričana i svako daljnje trošenje reči na to predstavljalo bi nepotreban napor. Zato ćemo se pozabaviti emisijom koja je emitovana na samom kraju predizborne kampanje, a koja je, čini se, imala značajan uticaj na krajnji ishod izbora.
       Reč je o jednosatnom predstavljanju predsedničkog kandidata DOS-a Vojislava Koštunice (sreda, 20. septembar, 2. program RTS-a, 18.15 - 19.15). U situaciji hermetičke zatvorenosti programa državne televizije za bilo kakvu pozitivnu informaciju o ovom predsedničkom kandidatu, njegov jednosatni necenzurisani nastup, verovatno je predstavljao nemalo iznenađenje za sve one koji se informišu prateći samo programe RTS-a i provladinih TV stanica.
       Bio je to oštar ali u isto vreme veoma odmeren nastup, sa polemičkim ali ne i svađalačkim tonom, okrenut više budućnosti nego prošlosti i, što je veoma važno, bez vređanja i blaćenja drugih protivkandidata. S druge strane, njegov glavni takmac je toga dana imao izuzetno ostrašćen nastup u Beranama u kome nije birao reči kada je govorio o svojim političkim protivnicima. Opšti utisak o Koštuničinom nastupu nije pokvarila ni nervoza i povremeno provokativno držanje novinara RTS-a, kao ni činjenica da su tokom celog nastupa, kamermani RTS-a Koštunicu snimali isključivo iz profila (možda su se uplašili njegovog pogleda?).
       Veoma važna je i činjenica da je ovaj Koštuničin nastup gledao izuzetno veliki broj ljudi. Posebnim istraživanjem utvrđeno je da je preko dva miliona birača u Srbiji gledalo bar deo ovog predstavljanja. Reč je o auditorijumu koji je značajno veći i od auditorijuma Dnevnika 2 RTS-a i od auditorijuma, već duže vreme najgledanije emisije na našim TV stanicama - latinoameričke "sapunice" koja se emituje na TV Pink od 20 sati.
       Za opoziciono nastrojene birače bio je to možda suviše "mekan" nastup. Međutim za birače koji ne spadaju u ekstremne pristalice pojedinih političkih opcija, a pogotovu neopredeljene birače, ovakav nastup je sigurno imao veliku privlačnu moć. Bio je to školski primer dobro iskorišćenog vremena za predstavljanje. Čini se da je ovaj nastup bio onaj poslednji tas na vagi koji je Koštunici doneo nedostižnu prednost i uticao na to da 24. septembar 2000. godine ostane zabeležen kao jedan od najznačajnijih datuma u našoj novijoj političkoj istoriji.       
      
       DARKO BROĆIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu