NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Maske su pale

Junaci izborne noći bili su Šainović i Marković, a dva najvažnija biračka mesta sela Svinjare i Klokot Banja

      U izbornoj noći beogradske televizije izveštavale su građane onako i onoliko koliko su smatrale da je potrebno, što će reći, da većina nije dozvolila da im izbori previše utiču na ustaljenu programsku šemu (Treći kanal RTS-a, Politika, Pink, BK) te su se, kao i obično, mogli gledati filmovi, serije, sport, muzičke emisije...
       Teret izveštavanja pao je tako na Radio-televiziju Srbije, koja je svoju udarnu informativnu emisiju Dnevnik 2 gotovo u celosti posvetila izborima. Pošto je najpre rečeno nešto o izbornim jedinicama u kojima je pobedio Slobodan Milošević, uključujući i selo Svinjare u kome je "odneo trijumfalnu pobedu", usledile su izjave predsedničkih kandidata. Prenete su optimističke prognoze svih kandidata, izuzev Vojislava Koštunice čija je izjava isečena tako da se čulo samo kako obaveštava novinare da pre osam sati neće odgovarati na njihova pitanja i kako to ponavlja na engleskom. Koštuničin komentar da se pokazala odlučnost naroda da smeni aktuelnu vlast, RTS nije preneo. Usledile su zatim izjave Milutinovića, Bulatovića, Marjanovića, Tomića, Ojdanića, Pavkovića, Šainovića... U tom bloku kratko je pušten i Zoran Đinđić.
       Izveštaji iz sveta ticali su se takođe izbora. Moglo se čuti da Rusija, Kina, Velika Britanija, Italija, pažljivo prate izbore i da, kako su javljali Tanjugovi izveštači, nemaju drugih komentara osim da izbori protiču u demokratskoj atmosferi. Kraj Dnevnika ponovo je bio posvećen opštinama Leposavić i Vitina u kojima je Slobodan Milošević odneo pobedu.
       Ako smo u izbornoj noći ikoga mogli da vidimo na RTS-u, bio je to Nikola Šainović. NJegovim izjavama na konferencijama za štampu SPS-a ne samo da su počinjale svake vesti, već su se one ponavljale i van vesti, u čemu ga je pratio samo Ivan Marković sa konferencija JUL-a, zbog kojih je takođe prekidan program. Zahvaljujući ovim konferencijama građani su, sve do jutra, detaljno bili informisani o rezultatima na Kosovu. Sela Svinjare i Klokot Banja izbila su u prvi plan. Spomenuta su toliko puta da prosto nije bilo sumnje da su to mesta u kojima će se odlučiti sudbina ovih izbora. Prema Šainovićevim podacima, stanovnici sela Svinjare dali su Miloševiću 154 glasa, a Koštunici 9, dok je Ivan Marković obavestio da je Milošević dobio 159 glasova, a "Koštunica naravno nula".
       SRS, SPO i DOS imali su zajedno oko dva minuta u Dnevniku 3, u kome su ponovljene izjave predstavnika SPS-a i JUL-a i stranih posmatrača. Izveštaji iz sveta pokrivani su slikom glasača Slobodana Miloševića i Mire Marković, a na kraju je pušten snimak koncerata u Beogradu i Novom Sadu, na kojima kamera nije uhvatila više od nekoliko redova publike. Odmah po završetku Dnevnika 3 ponovo je puštena konferencija SPS-a.
       SRS, DOS i SPO kratko su se pojavili još u ponoćnim vestima i vestima u jedan sat, koje su, treba li reći, počinjale Šainovićem. U preostalom delu noći njegove izjave prenošene su još tri puta, a njima su započele i prve jutarnje vesti u šest.
       Između vesti RTS je tokom izborne noći puštao spletove narodnih pesama i igara.
       Treći kanal RTS-a prenosio je, uobičajeno, Dnevnik 2, kao i izjavu Šainovića u dva sata posle ponoći. Vesti TV Politika posle ponoći išle su na svakih sat vremena i u njima su se mogle čuti izveštaji iz štabova SPS-a, JUL-a i SRS-a. BK televizija uvela je dodatne kratke petominutne vesti na svaki sat vremena, u kojima se osim SPS-a, JUL-a i SRS-a, mogao kratko čuti i DOS. Studio B takođe je imao vanredne vesti u ponoć, kao i u dva i četiri posle ponoći, u kojima se nije moglo saznati mnogo više od onoga o čemu je izveštavao i RTS.
       Televizija "Palma" jedina je imala izveštaje iz svih izbornih štabova. Samo na ovoj televiziji mogle su se čuti celovite izjave Vojislava Koštunice i članova DOS-a, uključujući i njihov izveštaj o tome da na Kosovu nije bilo glasanja na svim predviđenim mestima. Filmovi "Balkanski špijun" i "Maratonci trče počasni krug" prekidani su svaki put kada je bilo informacija iz izbornih štabova.
      
       IVANA JANKOVIĆ
       (Za tekst korišćeni podaci monitoring centra "Strateškog marketinga")


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu