NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nema tehničkih pitanja

Profesor dr Zoran Šami govori o dva opoziciona kanala obrade izbornih rezultata, "petljama" u softveru i prekrajanju izborne volje

      Potpredsednik Demokratske stranke Srbije prof. dr Zoran Šami, naoružan matematičkim znanjem i velikim iskustvom iz prethodnih izbora, na čelu je tima DSS-a koji obrađuje izborne rezultate. U razgovoru vođenom u sredu, za NIN navodi podatke do kojih je došao nakon obrađenih 95,76 odsto zapisnika.- Vojislav Koštunica ima 51,55 odsto, Milošević 35,92, Vojislav Mihailović 3,02, Tomislav Nikolić 5,97, gospodin Vidojković 0,92 a broj nevažećih listića je 2,62.
      
       Koliki je, inače, nekakav standardni broj nevažećih listića?
       - Pa taj broj je uobičajen. Međutim, u izveštaju koji nam je Savezna izborna komisija predstavila kao preliminarni, on je dosta veći, oko 3,4 odsto.
      
       Može li se govoriti o nekakvom uobičajenom procentu mesta na kojima se izbori ponavljaju usled nepravilnosti?
       - Ne radi se o tehničkim pitanjima i nepravilnostima. Izborna komisija sada pokušava direktno prekrajanje rezultata sa jasnim ciljem da se Slobodan Milošević spase poraza u prvom krugu. Nakon svih malverzacija, Koštunica je pobedio. Besmisleno je sada govoriti o finesama, jer se prosto naštimavaju rezultati po principu "meni se sviđa da imamo ovoliko a onaj onoliko odsto". Glasovi se oduzimaju jednim kandidatima i prebacuju drugima, izmišljaju se biračka mesta na Kosovu koja nisu ni otvarana, falsifikuju pisma sa glasovima koja stižu poštom, povećava se broj nevažećih... U prvoj noći posle izbora gospodin Marković je rekao da Milošević ima 56 odsto a Koštunica 33. Sutradan je SPS objavio da Milošević ima 45 odsto a Koštunica 41. U utorak je Savezna izborna komisija, zapravo njen predsednik rekao da Koštunica ima 48 a Milošević 40. Pa to je kao na pijaci!
      
       Da li brojke koje je kao preliminarne rezultate objavila Savezna izborna komisija u utorak uveče ostavljaju prostor da SIK izmeni te procente tako da se prihvati činjenica da su glasovi za Koštunicu prešli 50 odsto?
       - Ako je Koštunica za 24 sata kod njih skočio sa 33 na 48 odsto, ja ne bih isključio ni tu mogućnost.
      
       Ali ako se jednom izjavi da Milošević ima preko dva miliona?
       - Uvek može da se kaže da se čovek zabunio pa pogrešno pročitao, neko mu pogrešno napisao, ali te brojke pokazuju neozbiljnost, užasnu neodgovornost koja nije samo zakonska, nego i moralna. Taj koji hoće da falsifikuje izbore, pretvara pitanje ko će biti predsednik i hoće li pobediti ova ili ona partija, u mnogo ozbiljnije pitanje koje nas sve, državu i narod, može uvesti u tešku nesreću. Izgubićemo poslednju šansu da sačuvamo neki svoj integritet kao država i počnemo da izlazimo iz krize.
      
       Da li vi znate kakve programe koristi Savezni zavod za statistiku koji vrši zvaničnu obradu rezultata?
       - Ne znamo. Mi smo pre izbora tražili da proverimo softver, da prisustvujemo obradi podataka, ali nam Izborna komisija to nije dopustila. To nije nikakva mudrost, imate neki računar koji se bavi sabiranjem glasova i operatera koji unosi podatke sa zapisnika. Treba kontrolisati samo da li je operater tačno ukucao, što inače verujem da oni korektno rade, i da li softver ima neke "petlje" koje nekome omogućavaju da jednu matricu podataka prebaci na neku drugu matricu ili da pravi neke trikove u sabiranju, da je u jednoj situaciji pet puta dva sedamnaest a u drugoj šest. Postoji bezbroj načina kako se to može uraditi.
      
       Zbog čega vi izlazite sa jednim procentom obrađenog materijala i rezultatima, a DOS sa drugim i saopštavate ih odvojeno?
       - Pre izbora smo se dogovorili da se radi na dva kanala, i zato postoje dva odvojena sistema. Zajednički je izvor informacija, zapisnik, ali su namerno napravljene različite metodologije. Time dobijamo na pouzdanosti i sprečava se mogućnost da ostanemo bez preciznih podataka ako jedna od te dve obrade propadne.
      
       Koji tempo obrade rezultata je realan?
       - Mi kao opozicione stranke nemamo tehnička sredstva, opremu i novac da bismo se takmičili sa Saveznim zavodom za statistiku, a već smo gotovo sve obradili. Oni mogu da koriste sve moguće komunikacijske kanale, i sa takvom infrastrukturom, već posle tri sata od prebrojavanja glasova na biračkim telima, Zavod bi morao da izađe sa rezultatima. U svim zemljama se rezultati objavljuju već nakon izbrojanih dvadesetak posto, dovoljno "šarenih" jer se onda rezultat stabilizuje.
      
       Vi ste za Srbiju imali od početka slične rezultate bez obzira na procenat prebrojanih glasova, a oni se poklapaju i sa nekim predizbornim istraživanjima javnog mnjenja koja su bila osporavana.
       - Neki istraživači javnog mnjenja i ranije su imali dobre procene, ali tada vlastima to nije smetalo jer su na ove i one načine sa koalicionim partnerima, javnim ili tajnim, pobeđivali. Procene su bile tačne, zapravo predviđale su i ubedljiviju pobedu gospodina Koštunice a što ona nije takva, razlog je što oni ne mogu da kalkulišu malverzacije.
       Procenat koji smo mi utvrdili posle prvih obrada nije se mnogo menjao sve dok nisu stigli rezultati iz Crne Gore gde je Koštunica pao za jedan procenat, pa onda nekontrolisani rezultati sa Kosova... U biračkom telu Srbije Koštunica ima preko 53 odsto. Ali da li neko ima 51, 53 ili 78 nije ni bitno. Dovoljno je i jedan glas više od 50 odsto da bi po zakonu posledica bila ista. A kako god da okrenete, Koštunica ima preko 50 odsto.
      
       S. ĐURĐEVIĆ-LUKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu